Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΕΞΩ ΟΙ ΝΑΖΙ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBEΜέσω διαδικτύου ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με αίτημα «Απαγορεύστε τους Έλληνες Ναζιστές από την Youtube» (Συλλογή υπογραφών στο http://www.ipetitions.com/petition/ban-greek-golden-dawn-nazis-from-youtube/). Όπως επισημαίνεται σε αντίθεση με το Facebook που μπλοκάρει τα προφίλ των χρυσαυγιτών βουλευτών, το Youtube επιδεικνύει «αξιοσημείωτη ανοχή» στους νεοναζί.


Το κείμενο της εκστρατείας στα ελληνικά .Όλο το κείμενο (και στα αγγλικά) καθώς και η διαδικασία της υπογραφής υπάρχει στη παραπάνω διεύθυνση :

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το γεγονός ότι η YOUTUBE επιδεικνύει συνεχώς ανοχή προς τους χρήστες οι οποίοι ανεβάζουν βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου, κι ειδικότερα τους ηγέτες, τα μέλη και τους (έμμισθους ή μη) υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος της ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΣ. Σε αυτούς τους χρήστες επιτρέπεται όχι μόνο το ελεύθερο ανέβασμα βίντεο στην ιστοσελίδα σας αλλά, πιο σοβαρά, φαίνεται ότι καταφέρνουν να πληρώνουν για ακόμα μεγαλύτερη έκθεση επιτυγχάνοντας να τοποθετήσουν τα βίντεο αυτά ψηλά στη λίστα των «πιο δημοφιλών» μολονότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από τον αριθμό των μεταφορτώσεων.

Κατά τον τελευταίο χρόνο, η YOUTUBE  έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανοχή στο να επιτρέπει σε αυτά τα πρόσωπα/ομάδες να μεταφορτώνουν περιεχόμενο που παραβιάζει κατάφωρα έναν από τους κανονισμούς «κοινής λογικής» (όπως αποκαλείται) στα «Community Guidelines» της: «δεν επιτρέπουμε τα κηρύγματα μίσους (κηρύγματα που επιτίθενται σε ή υποτιμά μια ομάδα βάσει της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, της θρησκείας, της αναπηρίας, του φύλου, της ηλικίας, της ιδιότητας του βετεράνου, καθώς και το σεξουαλικό προσανατολισμό/σεξουαλική της ταυτότητα».

Πολλοί διεθνείς φορείς αλλά κι εταιρείες έχουν ήδη λάβει σοβαρά μέτρα για να σταματήσει η διάχυση ρατσιστικής, αντισημιτικής και φιλοναζιστικής ρητορικής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε σημαντικά βήματα προσφάτως στο να απομονώσει από την Κοινοβουλευτική της Συνέλευσης την μοναδική αντιπρόσωπο-μέλος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, η οποία, όπως και η ηγεσία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, αναφέρεται στους μετανάστες ως «υπανθρώπους»). Προς τιμήν της, τον Νοέμβριο του 2012 το FACEBOOK μπλόκαρε τα προφίλ βουλευτών, μελών αλλά και υποστηρικτών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ για παραβίαση των αντίστοιχων κανονισμών της, οι οποίοι επίσης υπογραμμίζουν ότι το προφίλ οποιουδήποτε που ανεβάζει σχόλια, φωτογραφίες και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του που κάνουν διάκριση σε βάρος ατόμων, φυλών, θρησκειών και ιδεολογιών θα απαλείφεται.

Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το ότι η YOUTUBE  δεν δείχνει σημάδια αντίστοιχης ευαισθησίας, παρά το γεγονός ότι έχει κατακλυσθεί από φιλοναζιστικές, ρατσιστικές και υπερ-εθνικιστικές αναρτήσεις: είναι αδιανόητο αυτές να μην έχουν περιέλθει στην προσοχή των υπευθύνων της ιστοσελίδας. Ευελπιστούμε ότι οι ιθύνοντες της YOUTUBE θα κατανοήσουν τόσο τη νομική όσο και την ηθική ανάγκη να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτή την έκκληση, ακόμα και για τον απλούστατο λόγο ότι παραβιάζουν τα ίδια τα «Community Guidelines» της. Σε περίπτωση όμως που η YOUTUBE εξακολουθήσει να «νίπτει τας χείρας της» και να μην ενεργήσει άμεσα ώστε να μπλοκάρει/διαγράψει όλους τους λογαριασμούς των χρηστών της που είναι Έλληνες ναζί καθώς και το ρατσιστικό περιεχόμενο που ανεβάζουν, τότε θα θεωρηθεί υπόλογος για ανοχή κι έμμεση υποβοήθηση της διάχυσης της φαύλης ναζιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, θα αναγκαστούμε να δώσουμε ευρεία δημοσιότητα στην απαράδεκτη ανοχή που η YOUTUBE επιφυλάσσει στους ναζιστές της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ καθώς και στη ρατσιστική, εμπρηστική ρητορική μίσους τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου