Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Χρηματοδότηση Πτολεμαΐδας-5 : Για ποιο ενεργειακό μοντέλο πανηγυρίζουν ΔΕΗ και κυβέρνηση;



Σε απόλυτη σύμπνοια ΔΕΗ και κυβέρνηση με ταυτόχρονες ανακοινώσεις τους πανηγυρίζουν για την εξασφάλιση ευνοϊκής χρηματοδότησης από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Μια χρηματοδότηση συμφέρουσα για τη Γερμανία, μια κι από κει θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού, αλλά σαφώς επιζήμια από όλες τις πλευρές για τη χώρα μας. Την άνευ όρων στήριξή τους στην κατασκευή της μονάδας, η σύμβαση της οποίας θα εγκριθεί στην αυριανή ΓΣ της ΔΕΗ,  έχουν ήδη δώσει και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Αποτελεί σκάνδαλο ακόμα και η χρηματοδότηση της μονάδας. Τη στιγμή που η ΔΕΗ δε μπορεί να διαθέσει κεφάλαια ούτε να βρει χρηματοδότες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών στα εξαντλημένα ορυχεία της ή για άλλες μονάδες ΑΠΕ, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί διεθνή χαμηλότοκα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων. Τέτοια ευνοϊκά εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιούνται για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικών εκπομπών και όχι για την αναπαραγωγή των βρώμικων επιλογών του παρελθόντος. Αν η ΔΕΗ σοβαρά πιστεύει πως η νέα λιγνιτική μονάδα θα είναι κερδοφόρα, ας αναζητήσει χρηματοδότηση από την αγορά.
Παράλληλα, η κατασκευή της μονάδας απειλεί να τινάξει στον αέρα την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα αλλά και τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Μόλις χτες η Κομισιόν έθεσε σε διαβούλευση την Πράσινη Βίβλο για την ενέργεια προς το 2030. Σε αυτήν προβλέπεται μείωση των εκπομπών κατά 40% και –έμμεσα- μερίδιο ΑΠΕ 30% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε μερίδιο ΑΠΕ 60% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμα κι αν υιοθετηθούν αυτοί οι εντελώς ανεπαρκείς στόχοι για την προστασία του κλίματος, το περιθώριο λειτουργίας της μονάδας (που αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει ενέργεια το 2020) θα μειωθεί δραματικά και η οικονομική της βιωσιμότητα θα εξαρτάται αποκλειστικά από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για δέσμευση και αποθήκευση CO2, με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά βέβαιη εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.

Η ενδεχόμενη κατασκευή της μονάδας όχι μόνο θα μας δεσμεύσει για δεκαετίες σε ένα βρώμικο ενεργειακό μοντέλο αλλά και θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου την ακριβότερη δυνατή επιλογή για τους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου