Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας των 1000



Δελτίο Τύπου



Σήμερα Δευτέρα 5/11/2012, χίλιοι περίπου αγωνιστές της αριστεράς από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οργανώσεις και ιδεολογικά ρεύματα,  καταθέτουμε προς δημόσια διαβούλευση μια συλλογικά επεξεργασμένη και συνθετική πολιτική  πρόταση. Επιχειρούμε  με αυτή να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της αναγκαίας συζήτησης και των πολιτικών διεργασιών που γίνονται μέσα σε όλους τους χώρους και τα πολιτικά ρεύματα της αριστεράς αλλά και μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία και σημαντική μερίδα του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Επιθυμούμε να ενισχύουμε εκείνη την προοπτική που αναφέρεται στην πλατιά πολιτική και κοινωνική ενότητα της αριστεράς, στην σημασία της προοπτικής μιας αριστερής κυβέρνησης, στην κατοχύρωση ενός ριζοσπαστικού πολιτικού προγράμματος αριστερής διεξόδου, αλλά και στην αναγκαιότητα της συνειδητοποίησης της ανάγκης ρήξης και ανατροπής με την πολιτική της ΕΕ, ως αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση του.

Την εβδομάδα αυτή η ελληνική κοινωνία δίνει μια μεγάλη και αποφασιστική απεργιακή μάχη, προκειμένου να ανατρέψει την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της μνημονιακής κόλασης, να υπερασπιστεί τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να υπερασπιστεί το δικαίωμα της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Αυτή η μάχη μπορεί και πρέπει να κερδηθεί. Η ριζοσπαστική πολιτική συμπαράταξη των δυνάμεων της αριστεράς, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, να δώσει τεράστια αυτοπεποίθηση στο λαό, να φέρει στο προσκήνιο την προοπτική μιας κυβέρνησης με κέντρο τις δυνάμεις της αριστεράς που να στηρίζεται σε μια ισχυρή ριζοσπαστική λαϊκή βάση. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση θα  μπορέσει να ακυρώσει μονομερώς και χωρίς καμία αναστολή τις μνημονιακές συμβάσεις και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και θα να σταματήσει την αφαίμαξη του λαού για την πληρωμή ενός παράνομου και ταξικού χρέους.

Μόνο η συμπαράταξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, μπορεί να αποτρέψει την ενίσχυση της φασιστικής δεξιάς, αλλά και κάθε σενάριο που φιλοδοξεί να αναθέσει στην Αριστερά τον ρόλο της νομιμοποίησης, της εμπέδωσης, ακόμη  και της διαχείρισης της τεράστιας καπιταλιστικής κρίσης και αδιεξόδων.

Αγώνας μέχρι την Νίκη



(Το κείμενο της πρωτοβουλίας των 1000, καθώς και οι υπογραφές των μελών της βρίσκονται αναρτημένα στην σελίδα: www.protovoulia-metopo.gr

Στο επόμενο χρονικό διάστημα και εφόσον ολοκληρωθεί αυτός ο κρίσιμος κύκλος της απεργιακή αναμέτρησης, η πρωτοβουλία θα προχωρήσεις σε συνέντευξη τύπου ώστε να δοθούν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις σχετικά με πολιτική της πρόταση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου