Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Δίκτυο Ανταλλακτικής Οικονομίας



 Το ένα μετά το άλλο δημιουργούνται τα Δίκτυα Ανταλλαγών στην Ελλάδα δημιουργώντας σταδιακά μία νέα οικονομική πραγματικότητα. Πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, καταργώντας το χρήμα.
«Ανταλλακτική οικονομία σύμφωνα με την οικονομολογία ορίζεται η οικονομία εκείνη εντός της οποίας λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών (υλικών και άυλων) μεταξύ των οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος», αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.antallaktiki.gr,  η οποία δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, δηλαδή την αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.
Τα Δίκτυα Ανταλλαγών αυξάνονται συνέχεια. Η ίδρυση ενός ακόμα Δικτύου Ανταλλαγών ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Οι πολίτες μέσω του Δικτύου Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης (ΔΑΘ) θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνο μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ», δήλωσε ο Ξενοφών Ζήσης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΔΑΘ.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.antallaktiki.gr,  Δίκτυα Ανταλλαγών, εκτός από τη Θεσσαλονίκη που αριθμεί τουλάχιστον δύο, έχουν δημιουργηθεί ακόμα σε Πιερία, Βέροια, Δράμα, Κομοτηνή, Βόλο, Λαμία, Χαλκίδα, Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Νάξο, Κάλυμνο, Λήμνο, Μυτιλήνη κ.α.
Δείτε το χάρτη των Τοπικών Ανταλλακτικών Δικτύων στην Ελλάδα, όπως τα έχει συγκεντρώσει το www.antallaktiki.gr.
Σημειώνεται πως Δίκτυα Ανταλλαγών λειτουργούν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ στην Αργεντινή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που το κίνημα των Δικτύων Ανταλλαγής γιγαντώθηκε, στο μεγαλύτερο ανταλλακτικό παζάρι της χώρας, στο Τρουέκε, δραστηριοποιήθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, μετατρέποντάς το σε μία κεντρική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου