Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Απόφαση του Αντιφασιστικού Σεμιναρίου της Φλωρεντίας*



Ας δράσουμε από κοινού ενάντια στην ανερχόμενη απειλή της άκρας δεξιάς!
Παρόλο που ο φασισμός νικήθηκε, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι νεοφασιστικές δυνάμεις μπόρεσαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο να αναδιοργανωθούν και να δράσουν δημόσια. Αλλά με λίγες εξαιρέσεις η επιρροή τους ήταν μάλλον ισχνή - και δρούσαν κυρίως στο περιθώριο της κοινωνίας.
Η νεοφιλελεύθερη επίθεση και η ανοιχτή εκδήλωση της συνδυασμένης -οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτικής- καπιταλιστικής κρίσης έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Σήμερα, δεξιά λαϊκιστικά κόμματα και -σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ανοιχτά φασιστικές δυνάμεις, όπως στην Ελλάδα- κατορθώνουν να κερδίσουν μαζική υποστήριξη και βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της κοινωνίας. Εκμεταλλεύονται με τη δημαγωγία τους το γενικευμένο φόβο και την αβεβαιότητα που υπάρχουν στην κοινωνία. Αντί να μιλούν για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης ρίχνουν την ευθύνη σε αποδιοπομπαίους τράγους (Μετανάστες, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Ρομά και Σίντι, στις εθνικές μειονότητες, στους συνταξιούχους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.). Ένα από τα κύρια καθήκοντά μας είναι να τους υπερασπιστούμε ενάντια στις επιθέσεις της άκρας δεξιάς.
Είναι συνέπεια της έλλειψης μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής λύσης στην κρίση και των αποτυχιών των συνδικάτων και της αριστεράς στο παρελθόν, το γεγονός ότι τα ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα έχουν τώρα μαζική επιρροή και ότι  συνιστούν πραγματική απειλή για την παραπέρα ανάπτυξη των κοινωνιών.
Εμείς οι συμμετέχοντες στο "Firenze 10 συν 10" καλούμε όλα τα κινήματα, τα συνδικάτα, τις οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς να πάρουν στα σοβαρά την ακροδεξιά απειλή. Τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη μιας ισχυρής και ουσιαστικής αλληλεγγύης προς τους Έλληνες που αντιστέκονται ενάντια στη δικτατορία της Τρόικα και την αυξανόμενη επιρροή της φασιστικής «Χρυσής Αυγής».
Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να διευρυνθούν οι κοινές διεθνείς δράσεις ενάντια στην άκρα δεξιά, συσπειρώνοντας δίκτυα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες, βαθαίνοντας στην ανάλυση και επεξεργαζόμενοι θετικές απαντήσεις στην κρίση.
Θα στηρίξουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες για -διεθνείς- κινητοποιήσεις και δράσεις κατά της άκρας δεξιάς- ανάλογων με εκείνη των μαζικών αποκλεισμών δρόμων  στη Δρέσδη, που πέτυχε να αποτρέψει την  πορεία των Ναζιστών μέσα από την πόλη.

* Το αντιφασιστικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία, στις 9 Νοεμβρίου 2012 με τη συμμετοχή περίπου 40 αντιφασιστών αγωνιστών από 17 χώρες (Ρωσία, Γερμανία, Ουκρανία, Ελλάδα, Λευκορωσία, Ισπανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Νορβηγία, Τουρκία και Αυστρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου