Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συλλαλητήριο για τα βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο




Έχει βουίξει ο τόπος από φωνές διαμαρτυρίας κι όμως, ο πολιτικά «κωφάλαλος» Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου, επιμένει, θαρρείς και ο Όλυμπος είναι κομμάτι της αυλής του!
Εδώ και δύο μήνες περίπου, στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ), διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με την ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου. Οι πολίτες ερωτώνται:
Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έχει εγκρίνει τον ενταφιασμό 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων (ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό μπαταριών), στο χώρο του λατομείου, στους πρόποδες του Ολύμπου.
Εσείς, συμφωνείτε με την παραπάνω απόφαση; Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν:
  • ΝΑΙ, συμφωνώ με την ταφή των αποβλήτων ή
  • ΟΧΙ, διαφωνώ με την ταφή των αποβλήτων.
Δεν πρόκειται λοιπόν για μια απλή συγκέντρωση ψηφιακών υπογραφών, αλλά για μια διαδικτυακή ψηφοφορία, όπως αυτές που πραγματοποιούνται από δημοσκοπικές εταιρείες. Μάλιστα με διαδικασία διαπίστευσης, μέσω ελέγχου εγκυρότητας της ηλεκτρονικής διεύθυνσης των ψηφοφόρων. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκφέρουν γνώμη, να καταθέσουν την άποψή τους, όποια κι αν είναι αυτή. Να πουν ναι ή όχι στο ερώτημα που τους τίθεται.
Συνήθως οι δημοσκοπικές εταιρείες συγκεντρώνουν, σε πανελλαδική κλίμακα, περίπου 800 – 1200 δείγματα και με βάση τα στοιχεία αυτά, καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία χρησιμεύουν στους πελάτες τους, κυρίως πολιτικούς και κόμματα. Μάλιστα πληρώνονται αδρά για τη συλλογή και την επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων. Θεωρείται πλέον πάγια τακτική πολιτικών και κομμάτων να «ψηλαφίζουν» τις προθέσεις των πολιτών μέσα από τέτοιες δημοσκοπήσεις.
Στην ονομαστική ψηφοφορία η οποία διεξάγεται στην ιστοσελίδα της ΕΟΔνΠ μέχρι αυτή τη στιγμή, 2.440 πολίτες κατέθεσαν την άποψή τους, εκ των οποίων οι 2.416 διαφωνούν με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής και μόλις 24 πολίτες λένε ναι στην ταφή των αποβλήτων. Δηλαδή, το 99% των πολιτών λέει ΟΧΙ, δήμαρχε, δε συμφωνώ με αυτό που πας να κάνεις! Όμως ο δήμαρχος συνεχίζει το βιολί του!
Αμετανόητος, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου, έχει «μουλαρώσει» και δεν ακούει κανέναν! Ούτε το 99% αλλά ούτε και τους ίδιους τους δημοτικούς του συμβούλους, οι οποίοι εν τω μεταξύ, κατάλαβαν τι έκαναν, βάζοντας την υπογραφή τους και τώρα, ψάχνουν με κάθε τρόπο μια ευκαιρία για να επανορθώσουν.
Έχει βουίξει ο τόπος από φωνές διαμαρτυρίας κι όμως, ο πολιτικά «κωφάλαλος» Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου, επιμένει, θαρρείς και ο Όλυμπος είναι κομμάτι της αυλής του!

Ο Όλυμπος δεν θα γίνει χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων!
 

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας στηρίζει τον αγώνα της «Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου» και καλεί τα μέλη, τις φίλες, τους φίλους της και όλους του πολίτες της Πιερίας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Τρίτης 20.11.2012, ώρα 18:00, μπροστά στο Δημαρχείο του Δήμου Δίου Ολύμπου.


Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την όλη στάση και την συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, η οποία προσβάλλει την προσωπικότητά μας αλλά και την έξωθεν εικόνα του νομού μας.
Καλούμε το Δήμαρχο κ. Παπαθανασίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του να ανακαλέσουν κάθε προηγούμενη απόφασή τους και να μην υπογράψουν τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου μεταφοράς – απόθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στα σπλάχνα του βουνού των θεών.
Η εναπόθεσή τους στους πρόποδες του Ολύμπου, αποτελεί ανεπανόρθωτη  προσβολή  για ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό – ιστορικό και πολιτισμικό σύμβολο και υποβαθμίζει σοβαρά από κάθε άποψη  την περιοχή μας και την Πιερία ευρύτερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου