Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ευχαριστήριο για την 1η Γιορτή του Δικτύου Ανταλλαγών



Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της 1ης Γιορτής του Δικτύου Ανταλλαγών το απόγευμα της Κυριακής στον Καπνικό Σταθμό, σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, το Δίκτυο θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες, επαγγελματίες και επισκέπτες-υποστηρικτές, για την συνεισφορά τους στην προώθηση της Αχρήματης Οικονομίας στην Κατερίνη.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν στους αδελφούς Κοκκινίδη για την ηχητική κάλυψη και στον Χρήστο Νατσιό για το μουσικό χρώμα που έφερε στην εκδήλωση. Ένα ευχαριστώ αξίζει και στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης ΤΕΜ Μαγνησίας, που για άλλη μια φορά μας στήριξε και μέσω του Χρήστου Παπαϊωάννου συνέβαλε στην γιορτή μας. Ειδικότερα, η Κυριακή αυτή ήταν ιστορική από την άποψη ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη αχρήματη ανταλλαγή μεταξύ μελών των Δικτύων Ανταλλαγών Μαγνησίας και Πιερίας.
Έχοντας δίπλα μας ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες που με κοινωνικό προσανατολισμό κάνουν πράξη την αλληλεγγύη, μπορούμε να οραματιζόμαστε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα βελτιώνουν την ζωή τους και θα ανταπεξέρχονται στις ανάγκες τους με το να γίνονται κοινωνοί της Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας.


Το παρακάτω άρθρο είναι του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Σωματαρίδη δημοσιευμένο στο live-in.gr


«Η πραγματική οικονομία είναι οι άνθρωποι», το μήνυμα της 1ης Γιορτής του Δικτύου Ανταλλαγών

Ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από τα συνήθη του Καπνικού Σταθμού αντίκρισαν όσοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση και έλαβαν μέρος στην 1η Γιορτή του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Πιερίας, που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας. Η γνωριμία με την αχρήματη οικονομία ήρθε στο σωστό timing για πολλούς από τους παρευρισκόμενους που την είδαν ως απάντηση στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην καθημερινότητα και την κοινωνία.
Τα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών ήταν εκεί, ανταλλάζοντας προϊόντα και υπηρεσίες δείχνοντας πόσο απλά αρκετές οικογένειες στην Πιερίας έχουν βρει λύση απέναντι στην έλλειψη χρηματικής ρευστότητας. Μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικότητας και συναδελφικότητας, ανάγκες που προβλημάτιζαν ικανοποιούνται και αυθεντικές σχέσεις οικοδομούνται, αφήνοντας το χρήμα-μεσάζοντα απ’ έξω.
Εκτός από την παρουσίαση στην πράξη, η Κωνσταντίνα Σαμαρά και ο Γρηγόρης Καλόμοιρος ανέλαβαν να μιλήσουν εκ μέρους του Δικτύου Ανταλλαγών, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να επεξηγήσουν την διαδικασία με την οποία πραγματοποιούνται οι ανταλλαγές. Την κεντρική ομιλία επιφορτίστηκε ο Χρήστος Παπαϊωάννου από το αντίστοιχο δίκτυο στο Βόλο, το ΤΕΜ Μαγνησίας, με το οποίο μάλιστα επισημοποιήθηκε η σύνδεση καθώς το τέλος της γιορτής επισφραγίστηκε από την πρώτη ανταλλαγή μεταξύ μελών δικτύων από διαφορετικές πόλεις.
Ο κ. Παπαϊωάννου ξεκίνησε λέγοντας ότι τα μέλη του δικτύου συνδιαμορφώνουν την μορφή του και τις αποφάσεις του με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ισότητα και διαφάνεια. Οι συμμετέχοντες έχουν προχωρήσει στην αχρήματη οικονομία γιατί  την πιστεύουν, καλυτερεύει τη ζωή τους και την κοινωνία αλλά επίσης βοηθά συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ανάγκη. «Το δίκτυο έχει νόμους, βασίζεται όμως στην εμπιστοσύνη. Το κίνημά μας μεγαλώνει, υπάρχουν 20 δίκτυα σε πόλεις της Ελλάδας, έχουν γίνει 2 πανελλαδικές συναντήσεις, ενώ συμμετείχαμε και στην παγκόσμια που έγινε στην Ολλανδία».
Ο ομιλητής στάθηκε και στο πολιτικό κομμάτι , την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών των δικτύων. Η ανταλλακτική αχρήματη οικονομία στη σύγχρονη κοινωνία είναι φορέας αλλαγής και προωθεί κι άλλες μορφές αλληλεγγύης και συνεργατικότητας. «Εξερευνούμε τη νέα κατάσταση που βάζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον πρώτα και επιμένει στην καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Είναι τρομακτικό κι όμως σήμερα το κάθε παιδί που γεννιέται είναι εξ’ αρχής χρεωμένο».
Αποδομώντας την επικρατούσα έννοια περί χρήματος, υπογράμμισε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συμφωνία μεταξύ αυτού που το δίνει και αυτού που το λαμβάνει. «Η πραγματική οικονομία είναι οι άνθρωποι, οι αξίες, τα όνειρά τους. Να βάλουμε το όραμα και την επιθυμία μας για να διεκδικήσουμε πιο δίκαιη κατανομή των πόρων». Το μίγμα παρουσίασης και ενημέρωσης σηματοδότησε την αρχή εισόδου νέων μελών στο Δίκτυο Ανταλλαγών, με αρκετούς από αυτούς να γράφονται άμεσα στη γραμματεία που λειτουργούσε στο χώρο.
Μετά τα όσα χρήσιμα και ενημερωτικά ακούστηκαν, οι συμμετέχοντες στην 1ηΓιορτή του Δικτύου Ανταλλαγών ολοκλήρωσαν τον εορτασμό με σπιτικούς μεζέδες και ζωντανή μουσική από μέλη και φίλους του Δικτύου. Το μήνυμα της αχρήματης οικονομίας βρήκε ανταπόκριση, με την βραδιά να αποτελεί μια εμπειρία που ενέπνευσε τους διοργανωτές για την περαιτέρω προσπάθειά τους.
Αλέξανδρος Σωματαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου