Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Θύμα της κλιματικής αλλαγής και ο καφές



«Οι συνολικές εκτιμήσεις δείχνουν μείωση των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την παραγωγή καφέ έως το 2050, σε όλες τις χώρες της μελέτης», αναφέρει στην έκθεσή της η IPCC, και προσθέτει ότι «σε πολλές περιπτώσεις, οι κατάλληλες για παραγωγή εκτάσεις θα συρρικνωθούν σημαντικά με ανόδους θερμοκρασίας μόλις 2-2,5 βαθμών Κελσίου, λόγω μεταβολών στις βροχοπτώσεις, ασθενειών και παρασίτων. Ιδιαίτερα απειλούμενη θεωρείται η ποικιλία arabica».
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ, στον οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι από κράτη-παραγωγούς, αλλά και εισαγωγείς καφέ, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη «μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία». Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης World Coffee Research επισήμανε ότι ο καφές είναι απλώς μία από τις καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται εκτός από την τιμή επίσης να επηρεάσει την ποιότητα ή ακόμη και τη γεύση του καφέ.
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου