«Οι συνολικές εκτιμήσεις δείχνουν μείωση των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την παραγωγή καφέ έως το 2050, σε όλες τις χώρες της μελέτης», αναφέρει στην έκθεσή της η IPCC, και προσθέτει ότι «σε πολλές περιπτώσεις, οι κατάλληλες για παραγωγή εκτάσεις θα συρρικνωθούν σημαντικά με ανόδους θερμοκρασίας μόλις 2-2,5 βαθμών Κελσίου, λόγω μεταβολών στις βροχοπτώσεις, ασθενειών και παρασίτων. Ιδιαίτερα απειλούμενη θεωρείται η ποικιλία arabica».
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ, στον οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι από κράτη-παραγωγούς, αλλά και εισαγωγείς καφέ, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη «μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία». Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης World Coffee Research επισήμανε ότι ο καφές είναι απλώς μία από τις καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται εκτός από την τιμή επίσης να επηρεάσει την ποιότητα ή ακόμη και τη γεύση του καφέ.
Πηγή: tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου