Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Παραδώσαμε τις υπογραφές σας στην KfW



Από τη WWF Ελλάς, που μάζευε υπογραφές για το «Πτολεμαΐδα V», πήρα το παρακάτω μαίηλ:

Αγαπητοί Φίλοι,

Θέλω να σας ενημερώσω για μια σημαντική τελευταία εξέλιξη: σήμερα το μεσημέρι Μεγάλης Τετάρτης παραδώσαμε τις υπογραφές για την «Πτολεμαΐδα V» στο διοικητικό συμβούλιο της KfW (η κρατική γερμανική τράπεζα που χρηματοδοτεί το έργο)!

Το θετικό νέο της συνάντησης με την KfW ήρθε πριν λίγες μέρες. Καλό βήμα για μια τράπεζα ερμητικά κλειστή σε κριτική και που ως τώρα δεν έχει δείξει διάθεση για διάλογο γύρω από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Πρακτικά όμως, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε;

Ο Δημήτρης Καραβέλλας - ο διευθυντής μας που πήγε ‘μονομάχος’ στη Γερμανία – είχε στα χέρια του σημαντικές μελέτες και δεδομένα που δείχνουν ότι η μονάδα αυτή είναι λάθος επιλογή, με δεδομένα οικονομικά, κοινωνικά και βέβαια περιβαλλοντικά. Πράγματι, αυτή είναι η ουσία: να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για το σωστό ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας. Μαζί με το Δημήτρη στη συνάντηση ήταν κι ο διευθυντής του WWF Γερμανίας, ο Έμπερχαρντ Μπράντες, καθώς ο αγώνας ενάντια στον λιγνίτη και γενικά τα ορυκτά καύσιμα είναι κοινός για ολόκληρη την οικογένεια του WWF.

Στην παράδοση των υπογραφών, ο Δημήτρης με περηφάνια εξήγησε στους Γερμανούς ότι στη σημερινή Ελλάδα πολύς κόσμος εξακολουθεί να νοιάζεται για το περιβάλλον, καθώς αυτό είναι αλληλένδετο με την υγεία και το μέλλον μας. Και ότι ζητάμε όχι την πιο εύκολη λύση, αλλά την καλύτερη λύση. Οι 15.000 υπογραφές σας πέρασαν ακριβώς αυτό το μήνυμα!

Το αποτέλεσμα της συνάντησης; Γιατί μια τράπεζα που έχει τόση τεχνογνωσία στις νέες τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ελλάδα επιμένει να χρηματοδοτεί λιγνίτη; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που έθεσε ο Δημήτρης. Σίγουρα άκουσαν με πολλή σοβαρότητα τις θέσεις μας και φάνηκαν θετικοί στο να εξετάσουν επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Όμως πίσω από τις δηλώσεις ακόμα είναι δύσκολο να ξέρουμε τι αποτελεί δέσμευση.  Εμείς θα παρακολουθήσουμε άγρυπνα τη συνέχεια, γιατί οι προθέσεις τους θα επηρεάσουν το δικό μας μέλλον.

Θα σας κρατήσω ενήμερους  όταν έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη. Στους επόμενους μήνες μπαίνουμε σε ρυθμό ανάλυσης των εναλλακτικών προτάσεων. Θα είναι μια ευκαιρία για την KfW να δείξει πόσο πραγματικά στηρίζει την καθαρή ενέργεια. Ας δούμε και πόσο θέλει να βοηθήσει τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εκπληρώσουν τους στόχους για μείωση των εκπομπών CO2 που οι ίδιοι έχουν θέσει! Δείτε τις δεσμεύσεις τους εδώ και εδώ . Η στροφή στην καθαρή ενέργεια που - τουλάχιστον στη θεωρία - αποζητούν δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι'αυτό οι παλιές γνωστές λύσεις είναι πάντα η πιο εύκολη επιλογή. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμα εμπόδια, λέμε ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε να καθορίσουν το μέλλον μας για τα επόμενα 50 χρόνια!

Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε τις σκέψεις και τα σχόλιά σας στο theo.nantsou@wwf.gr

Σας εύχομαι καλό Πάσχα!
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου