Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Παραδώσαμε τις υπογραφές σας στην KfWΑπό τη WWF Ελλάς, που μάζευε υπογραφές για το «Πτολεμαΐδα V», πήρα το παρακάτω μαίηλ:

Αγαπητοί Φίλοι,

Θέλω να σας ενημερώσω για μια σημαντική τελευταία εξέλιξη: σήμερα το μεσημέρι Μεγάλης Τετάρτης παραδώσαμε τις υπογραφές για την «Πτολεμαΐδα V» στο διοικητικό συμβούλιο της KfW (η κρατική γερμανική τράπεζα που χρηματοδοτεί το έργο)!

Το θετικό νέο της συνάντησης με την KfW ήρθε πριν λίγες μέρες. Καλό βήμα για μια τράπεζα ερμητικά κλειστή σε κριτική και που ως τώρα δεν έχει δείξει διάθεση για διάλογο γύρω από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Πρακτικά όμως, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε;

Ο Δημήτρης Καραβέλλας - ο διευθυντής μας που πήγε ‘μονομάχος’ στη Γερμανία – είχε στα χέρια του σημαντικές μελέτες και δεδομένα που δείχνουν ότι η μονάδα αυτή είναι λάθος επιλογή, με δεδομένα οικονομικά, κοινωνικά και βέβαια περιβαλλοντικά. Πράγματι, αυτή είναι η ουσία: να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για το σωστό ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας. Μαζί με το Δημήτρη στη συνάντηση ήταν κι ο διευθυντής του WWF Γερμανίας, ο Έμπερχαρντ Μπράντες, καθώς ο αγώνας ενάντια στον λιγνίτη και γενικά τα ορυκτά καύσιμα είναι κοινός για ολόκληρη την οικογένεια του WWF.

Στην παράδοση των υπογραφών, ο Δημήτρης με περηφάνια εξήγησε στους Γερμανούς ότι στη σημερινή Ελλάδα πολύς κόσμος εξακολουθεί να νοιάζεται για το περιβάλλον, καθώς αυτό είναι αλληλένδετο με την υγεία και το μέλλον μας. Και ότι ζητάμε όχι την πιο εύκολη λύση, αλλά την καλύτερη λύση. Οι 15.000 υπογραφές σας πέρασαν ακριβώς αυτό το μήνυμα!

Το αποτέλεσμα της συνάντησης; Γιατί μια τράπεζα που έχει τόση τεχνογνωσία στις νέες τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ελλάδα επιμένει να χρηματοδοτεί λιγνίτη; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που έθεσε ο Δημήτρης. Σίγουρα άκουσαν με πολλή σοβαρότητα τις θέσεις μας και φάνηκαν θετικοί στο να εξετάσουν επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Όμως πίσω από τις δηλώσεις ακόμα είναι δύσκολο να ξέρουμε τι αποτελεί δέσμευση.  Εμείς θα παρακολουθήσουμε άγρυπνα τη συνέχεια, γιατί οι προθέσεις τους θα επηρεάσουν το δικό μας μέλλον.

Θα σας κρατήσω ενήμερους  όταν έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη. Στους επόμενους μήνες μπαίνουμε σε ρυθμό ανάλυσης των εναλλακτικών προτάσεων. Θα είναι μια ευκαιρία για την KfW να δείξει πόσο πραγματικά στηρίζει την καθαρή ενέργεια. Ας δούμε και πόσο θέλει να βοηθήσει τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εκπληρώσουν τους στόχους για μείωση των εκπομπών CO2 που οι ίδιοι έχουν θέσει! Δείτε τις δεσμεύσεις τους εδώ και εδώ . Η στροφή στην καθαρή ενέργεια που - τουλάχιστον στη θεωρία - αποζητούν δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι'αυτό οι παλιές γνωστές λύσεις είναι πάντα η πιο εύκολη επιλογή. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμα εμπόδια, λέμε ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε να καθορίσουν το μέλλον μας για τα επόμενα 50 χρόνια!

Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε τις σκέψεις και τα σχόλιά σας στο theo.nantsou@wwf.gr

Σας εύχομαι καλό Πάσχα!
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου