Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Νεοαναρχισμός, ελευθεριακός δημοτισμός και πολιτική δράση στις σύγχρονες πόλεις



Εκδήλωση για τον ελευθεριακό δημοτισμό με τον Dimitrio Roussopoulo στο Μικρόπολις, Βενιζέλου και Βασ.Ηρακλείου 18 Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, 19.30
Ο Dimitrios Roussopoulos ειναι ελληνοκαναδός ακτιβιστής, συγγραφέας και εκδότης,
ενεργός σε ελευθεριακά , ειρηνιστικά και οικολογικά κινήματα από τη δεκαετία του 60.
Είναι ιδρυτής του ελευθεριακού εκδοτικού οίκου Black Rose Books
και συνεχιστής της σκέψης του Murray Bookchin.

Με την κατάρρευση του μαρξισμού - λενινισμού ως ιστορικού κινήματος, και με την απαξίωση των της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού, ανοίγουν νέοι ορίζοντες για μια απελευθερωτική πολιτική φιλοσοφία που προωθεί μια δημοκρατική κοινωνία χωρίς συγκεντρωτική πολιτική εξουσία, δηλαδή χωρίς κράτος.
Ωστόσο, αυτή είναι μία θεμελιώδης ερώτηση στις μέρες μας: “είναι δυνατή η κοινωνική επανάσταση σήμερα, όπως την είχαν οραματιστεί οι θεωρητικοί του 19ου αιώνα, στη σημερινή μορφή κοινωνίας;” Για να γίνει και πάλι o αναρχισμός ένας χείμαρρος κοινωνικού μετασχηματισμού, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στον εποικοδομητικό αναρχισμό. Είναι απαραίτητο, κοιτάζοντας την ιστορία κατάματα, να αποκτήσουμε και πάλι μια γεωπολιτική αντίληψη της κοινωνικής αλλαγής. Αδράζοντας ενεργά την κάθε ευκαιρία, να είμαστε παρόντες στο δημόσιο χώρο και να συμμετέχουμε στη δημόσια συζήτηση, ανταποκρινόμενοι στις απτές προσδοκίες των ανθρώπων. Για να μετασχηματιστεί σε δύναμη θεμελιώδους αλλαγής, ο αναρχισμός πρέπει να εξελιχθεί θεωρητικά και πολιτικά, και να προχωρήσει πέρα από τις -πολύ σημαντικές κατά τα άλλα- παρούσες μορφές δράσης του, τις διαδηλώσεις, τις εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, τις ομιλίες, κτλ. Ένας “εποικοδομητικός αναρχισμός” απαιτεί την άμεση εμπλοκή στην εφαρμοσμένη πολιτική και μια σύνδεση με τον ευρύτερο δημόσιο χώρο της γειτονιάς και της πόλης, αναγνωρίζοντας τους χώρους αυτούς ως στρατηγικά πολιτικά πεδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου