Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Μερικά πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τον μαγνητοσκοπημένο διάλογο Μπαλτάκου-Χ. Α.

 Ο τρόπος που η χιτλερική οργάνωση επέλεξε να αμυνθεί στην επίθεση των ομοϊδεατών της του περιβάλλοντος Σαμαρά επιβεβαιώνει ακριβώς ότι η "χρυσαυγιάδα" των τελευταίων μηνών, δηλαδή η τακτική "σοκ και δέους" που ακολουθείται από την κυβέρνηση για την εξάρθρωση της συμμορίας, δεν είναι παρά μια εσωτερική εκκαθάριση της ευρύτερης γαλάζιας πολυκατοικίας. Ένας εμφύλιος στους κόλπους της (ακρο)Δεξιάς για το ξεβρώμισμα της "σοβαρής εθνικοφροσύνης" από τους τραμπούκους μαχαιροβγάλτες που χαλούν την προς τα έξω εικόνα της. Διαχειριστές εναντίον πορτιέρηδων.
Μερικά συμπεράσματα:

1. Η Νέα Δημοκρατία, και κατ' επέκταση τα περιτρίμματα του ακραίου κέντρου που τη στηρίζουν, έπαιξε για πολύ καιρό το παιχνίδι της Χ.Α., ανεχόμενη τις ασχήμιες της, εφόσον αυτές ανέκοπταν τη δυναμική της αριστεράς. Ποτέ δεν την ένοιαξαν πραγματικά οι ξυλοδαρμοί, τα μαχαιρώματα και οι δολοφονίες που διαπράττονταν από τη ναζιστική οργάνωση. Μάλιστα εξυπηρετούσαν άψογα τη ρατσιστική ατζέντα της για δαιμονοποίηση των μεταναστών και καταστολή των γηγενών, σύμφωνα με ομολογία του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου.
Το μόνο που ένοιαζε τη ΝΔ είναι ότι ο απροκάλυπτος ρατσισμός της Χ.Α. είχε απήχηση σε ένα αποκτηνωμένο κομμάτι της δεξιάς εκλογικής βάσης. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα των ψήφων, η Χ.Α. θα δρούσε ακόμα ανενόχλητη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των κυβερνώντων, η εξάρθρωση της Χ.Α. θα συνεπαγόταν την επιστροφή ψήφων στη ΝΔ και την ανακοπή της εκλογικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Μέσα από το βίντεο Κασιδιάρη αποκαλύπτονται οι άψογες φιλικές σχέσεις του Μπαλτάκου με τη ναζιστική οργάνωση, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στο χρόνο. Αξίζει να θυμηθούμε ενδεικτικά τις διαφημίσεις που έκαναν οι χρυσαυγίτες από την εφημερίδα τους στα βιβλία του (στα οποία αποκαλύπτεται η κοινή λατρεία Χ.Α.-Μπαλτάκου για το απάνθρωπο έθιμο της "Κρυπτείας"), αλλά και την ανεπίσημη δήλωση του Μπαλτάκου για την "απευκταία αλλά όχι απίθανη" κυβερνητική σύμπραξη ΝΔ-Χρυσής Αυγής λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία Φύσσα!
Όλα αυτά απομακρύνουν και το τελευταίο φύλλο συκής από το βασικό επιχείρημα των "ακροδεξιοκεντρώων" ότι δήθεν εναντιώνονται σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, αφού μπροστά στην ανάγκη να χτυπήσουν κάθε κοινωνική αντίσταση, δε διστάζουν να σαλιαρίσουν με τους νοσταλγούς του Αδόλφου.
3. Μέσα από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κασιδιάρης, ξεβρακώνεται και η ίδια η ναζιστική οργάνωση που επιδεικνύει την υποτιθέμενη αντισυστημικότητά της, για την οποία μας έχουν ζαλίσει οι οπαδοί της, τρέχοντας με την πρώτη δυσκολία στο γραφείο του γ.γ. της κυβέρνησης και συνομιλώντας μαζί του σαν φιλαράκια.
4. Τελος, δεν είναι μόνο ο στενός φίλος του Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος, αλλά όλος ο ακροδεξιός συρφετός που έσυρε ο Σαμαράς στη Νέα Δημοκρατία και μετέπειτα σε θέσεις κλειδιά της κυβέρνησης. Πρόκειται για έναν εσμό από Μπαλτάκους που, πριν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο Σαμαράς, τους συναντούσες μόνο σε κάτι περιθωριακές ακροδεξιές και φιλοχουντικού πνεύματος οργανωσούλες, τύπου "Δίκτυο 21" κλπ. Αυτό το ακροδεξιό σκυλολόι των Μπαλτάκων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Σαμαρά, κυβερνάει σήμερα τη χώρα περιφρονώντας ανθρώπινα δικαιώματα και φλομώνοντας με ψέματα, αυταρχισμό και κατασταλτική βία την κοινωνία.
Τελικά ο ματωμένος φάκελος "Χρυσή Αυγή" κρύβει πολύ περισσότερες εκπλήξεις στο εσωτερικό του απ' όσες είχαμε φανταστεί.
Jungle Report

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου