Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου - μπαξέ

Bild
  Για πέμπτη χρονιά η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης και ο Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα συνδιοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουν την ιδέα του οικολογικού κήπου. Το θέμα της φετινής γιορτής, που θα γίνει στις Σταγιάτες 25, 26 και 27 Απριλίου είναι "Σπόροι, Νερό, Διατροφή, Κινήματα".

«Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι ότι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό και το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι' αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και με τις φωνές πολλών ακόμη πολιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενάντια στον εκφασισμό της καθημερινότητας μας και στη βίαιη αρπαγή των φυσικών αγαθών.»

Το πρόγραμμα της Γιορτής:

·         Παρασκευή 25/4, Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών

19:00: Προβολή - Συζήτηση σχετικά με το κίνημα του νερού στο Πήλιο και αλλού

·         Σάββατο 26/4, Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού

                10:00: Κοινοτικός κήπος – Εργαστήριο οικολογικού μπαξέ για παιδιά & μεγάλους

                11:30: Εργαστήριο κατασκευής θεατρικής μάσκας «Τα ξωτικά του δάσους»

·         Σάββατο 26/4, Πλατεία Σταγιατών

                12:00: Εργαστήριο παρασκευής ψωμιού

                16:00: Περίπατος στην Κρύα Βρύση (πηγή Σταγιατών)

·         Σάββατο 26/4, Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών

                19:00: Παρουσίαση – συζήτηση: Το ταξίδι των σπόρων στο χώρο και το χρόνο. Η διατροφή μας από την προϊστορία μέχρι σήμερα και οι παραδοσιακές ποικιλίες της Ελλάδας

·         Κυριακή 27/4, Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού,

                10:00: Κοινοτικός κήπος – Εργαστήριο οικολογικού μπαξέ για παιδιά & μεγάλους

                11:00: Μουσικοθεατρικά παιχνίδια με θέμα το νερό

·         Κυριακή 27/4, Πλατεία Σταγιατών

                11:00: Εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού τυριού

                12:00: Παρουσίαση των ποικιλιών προς ανταλλαγή. Ανταλλαγή  σπόρων – φυτών

Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό, τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καθώς και κοινωνικές ομάδες αντίστασης και δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου