Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Οι δραματικές συνέπειες της Φουκουσίμα στην υγεία παιδιών στις ΗΠΑΗ πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα έχει πολύ πιο δραστικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν επιστήμονες. Τα παιδιά που γεννιούνται στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έχουν κατά 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συγγενή υπερθυρεοειδισμό.
Εξετάζοντας τις μετα - Φουκουσίμα συνθήκες στη Δυτική Ακτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα θα εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα με ορισμένους Ευρωπαίους μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986.

«Το νέφος από τη Φουκουσίμα φαίνεται να επηρεάζει όλες τις περιοχές των ΗΠΑ και ιδιαιτέρως τις δυτικές περιοχές τους», επισημαίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές του Radiation and Health Project στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στο Open Journal of Pediatrics.

Για τα παιδιά που γεννιούνται μετά το ατύχημα στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό το 2011 ο κίνδυνος εκδήλωσης συγγενούς υπερθυρεοειδισμού είναι πολύ υψηλός αν βρίσκονταν στη «γραμμή του πυρός» των ραδιενεργών ισότοπων. Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα συγκέντρωσης ραδιενεργών ισοτόπων ιωδίου (I-131) και τις περιπτώσεις συγγενούς υπερθυρεοειδισμού για να καταλήξουν στη διασύνδεσή τους.

Λίγες ημέρες μετά το ατύχημα, τα επίπεδα συγκέντρωσης ραδιενεργών ισοτόπων στην Καλιφόρνια, τη Χαβάη, την Αλάσκα, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον ήταν έως και 211 φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των περιπτώσεων συγγενούς υπερθυρεοειδισμού εκτοξεύτηκε, αυξανόμενος κατά περίπου 16% από τις 17 Μαρτίου έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2011. Την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, λίγο μετά το ατύχημα δηλαδή, τα νεογέννητα εμφάνιζαν κατά 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπερθυρεοειδισμό.

Σε 36 άλλες Πολιτείες που βρίσκονταν εκτός της ζώνης έκθεσης, ο κίνδυνος εμφάνισης συγγενούς υπερθυρεοειδισμού μειώθηκε κατά 3% - ένα στοιχείο που κατά τους επιστήμονες αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η Φουκουσίμα σχετίζεται με τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά στη Δυτική Ακτή.

Ο συγγενής υπερθυρεοειδισμός είναι συνήθως σπάνιος, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια αν δεν αντιμετωπιστεί. Τα έμβρυα που προσβάλλονται και τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση. Πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι το 44,2% ενός συνόλου 94.975 παιδιών στη Φουκουσίμα παρουσίασαν ανωμαλίες του θυρεοειδούς τους ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.

Οι Αμερικανοί συχνά αμφισβητούσαν το γεγονός ότι η ραδιενέργεια από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία θα επηρέαζε τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Η τελευταία όμως έρευνα προκαλεί εύλογες ανησυχίες, καθώς η έκθεση στη ραδιενέργεια μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου του παιδιού.

Η έκθεση μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, τις οποίες επιστήμονες έχουν μελετήσει σε όσους βρίσκονταν κοντά στο Τσέρνομπιλ στη διάρκεια του ατυχήματος του 1986. Δεκαετίες αργότερα, μια έρευνα του 2011 του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας διαπίστωσε ότι η απορρόφηση ακτινοβολίας I-131 είχε ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς - ένας κίνδυνος που δεν έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου