Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Βραζιλία: Ο αγώνας των «χωρίς γη» συνεχίζεται παρά τις απειλές και τις δολοφονίες



Το πρωί της περασμένης Τρίτης ένας από τους  ηγέτες του «κινήματος των χωρίς γη» της Bahia στην Βραζιλία εκτελέστηκε εν ψυχρό από «άγνωστους» με 15 σφαίρες μπροστά στην σύντροφο του. Ο  Fábio dos Santos Silva είδη είχε δεχθεί παρόμοιες απειλές και σε άλλες περιοχές όπου ανέπτυσσε κοινωνική δραστηριότητα.

Στην χώρα αυξάνονται ο δολοφονίες που έχουν να κάνουν με διενέξεις γης με την πλειοψηφία των δολοφονημένων να αποτελούν μέρος άκληρων οικογενειών που προσπαθούν να βρουν γη για να ζήσουν ή ανθρώπων που έχουν καταγγείλει δραστηριότητες παράνομης υλοτομίας. Μία από τις κύριες αιτίες για την αύξηση της εγκληματικότητας είναι η από την κυβέρνηση υποστηριζόμενη επέκταση των αγροτικών και υλοτομικών επιχειρήσεων στον Βραζιλιάνικο νότο.                                                            

Εν τω μεταξύ ο πολύμορφος αγώνας του κινήματος συνεχίζετε σε όλη την χώρα.

Περίπου 50 οικογένειες που έχουν δεσμούς με το κίνημα κατέλαβαν ένα εγκαταλειμμένο αγρόκτημα στον δήμο της Santa Quitéria στις 24 Μαρτίου. Το αγρόκτημα βρίσκετε στην περιοχή με τα γονιμότερα εδάφη, και είναι τελείως παρατημένο χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στο κοινωνικό σύνολο του δήμου. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που ακόμα βρίσκονται εκεί  για να «δικαιολογούν» την ύπαρξη παραγωγής, ζουν σε ένα καθεστώς σχεδόν σκλάβων, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των γύρο συνοικισμών. Ο αγώνα για την επανάκτηση της γης αυτής αρχίζει το 1986 όταν η ιδιοκτήτρια απομάκρυνε τους κατοίκους χρησιμοποιώντας ακόμα και βία σε ορισμένες περιπτώσεις. Έκτοτε ο αγώνας δεν σταμάτησε ποτέ. Το 2000, οικογένειες οργανωμένες στο ΜΤS ανακατέλαβαν το αγρόκτημα για να απομακρυνθούν λίγο καιρό αργότερα από τις δυνάμεις καταστολής., ενώ περιοδικά διάφορες μεμονωμένες οικογένειες προσπάθησαν να εγκατασταθούν στην επί της ουσίας ερημωμένη φαζέντα.

   Με δεδομένη την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην συνέχιση της αγροτικής μεταρρύθμισης το κίνημα προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε μαζικές καταλήψεις  δημόσιας και μη εκμεταλλευόμενης ιδιωτικής γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου