Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Νέα ιστοσελίδα www.tradeordonate.com η οποία αφορά σε ανταλλαγές αντικειμένων ή υπηρεσιών χωρίς χρήματα

θα ήθελα να σας ενημερώσω για την ιστοσελίδα www.tradeordonate.com η οποία αφορά σε ανταλλαγές αντικειμένων ή υπηρεσιών χωρίς χρήματα καθώς και σε δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θεωρώ ότι θα φανεί πολύ χρήσιμη σε αυτές τις δύσκολα οικονομικά εποχές. Επισυνάπτω ένα μικρό κείμενο για την υλοποίηση της ιστοσελίδας και τις βασικές της λειτουργίες. Αν θεωρείτε την ιστοσελίδα μας χρήσιμη κοινοποιήστε την στον ιστότοπο σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


Με εκτίμηση

Αχτίδα Μαγκριώτη

Η ιδέα για το http://www.tradeordonate.com/ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 από μια φίλη, την Αχτίδα Μαγκριώτη. Αισθανθήκαμε πως κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει, κάπως πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο, τους εαυτούς μας, το περιβάλλον. Βιώνουμε την κρίση έντονα, όπως ο περισσότερος κόσμος και σκεφτήκαμε πως η αλληλεγγύη μπορεί να βοηθήσει. Μόνο αν γίνουμε ξανά άνθρωποι, να προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε να λάβουμε και να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Να χτίσουμε μια πιο ειλικρινή σχέση μεταξύ μας.


Έγιναν οι πρώτες συζητήσεις και το Δεκέμβριο του 2011, αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα. Είπαμε να το κάνουμε οι 2 μας, χωρίς κανένας μας να έχει πρότερη σχετική εμπειρία. Μας πήρε 4 περίπου μήνες και τον Απρίλιο το site βγήκε ζωντανά. Ψάξαμε αντίστοιχες υλοποιήσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έτσι δημιουργήσαμε κάτι που θεωρήσαμε πως έλειπε, ένα site με κοινωνικό χαρακτήρα, που να απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο τους Έλληνες και που πρώτο του μέλημα είναι το να δώσεις και όχι να πάρεις.

Λειτουργεί προς το παρόν σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) με πρόβλεψη να ενσωματωθούν και άλλες γλώσσες. Στο www.tradeordonate.com κάποιος μπορεί να ανταλλάξει δωρεάν αντικείμενα και υπηρεσίες με άλλους χρήστες απ’ όλο τον κόσμο ή να δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (ΜΚΟ). Ο χρήστης μετά την εγγραφή μπορεί να αρχίσει να καταχωρεί τις ανταλλαγές και τις δωρεές του δημιουργώντας έτσι και το προφίλ του, καθώς και να αναζητήσει αντικείμενα και υπηρεσίες από άλλους. Δεν υπάρχει η έννοια της ανταλλακτικής μονάδας. Η ανταλλαγή μοιάζει πιο πολύ με την ανταλλαγή του χωριού, όπου η γειτονιά έδινε και έπαιρνε ότι μπορούσε. Έδινες αυγά, έπαιρνες πορτοκάλια. Δεν είχε σημασία πόσα ή τι. Τη μια φορά δίνεις εσύ περισσότερα, την άλλη λιγότερα. Η ισορροπία και η αλληλεγγύη ήταν κάτι έμφυτο. Αυτό θέλουμε και εδώ να πετύχουμε. Ήδη έχουν γίνει ανταλλαγές π.χ. ενός Smartphone με ένα ζευγάρι ηχεία υπολογιστή. Ο καθένας έδωσε αυτό που του περίσσευε και οι δύο έμειναν ευχαριστημένοι και γιατί πήραν αυτό που ήθελαν, αλλά πιο πολύ γιατί προσέφεραν. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι η ανταλλαγή και δωρεά υπηρεσιών. Κάποιος π.χ. μπορεί να προσφέρει μαθήματα φυσικής και σε αντάλλαγμα να ζητήσει μαθήματα κιθάρας. Ή να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάποιον σύλλογο (αρχιτεκτονική μελέτη για ανακαίνιση κτιρίων, ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά κ.ο.κ).

Εκτός των άλλων η ανταλλαγή ειδών αποτελεί και κρίκο στην αλυσίδα της ανακύκλωσης. Γιατί να διαβάζουμε ένα βιβλίο και αυτό μετά να παραμένει στο ράφι μιας βιβλιοθήκης αιώνια; Γιατί να μην το διαβάσουν όσοι περισσότεροι μπορούν; Γιατί τα παιχνίδια των παιδιών μας να χρησιμοποιούνται για λίγες μόνο μέρες και να μην τα χαίρονται και άλλα παιδιά; Γιατί τα ρουχαλάκια και τα παπούτσια τους να τα φοράνε μόνο για 1-2 μήνες και να μην τα φορέσουν και άλλα παιδιά που τα έχουν ανάγκη;

Τέλος, προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να ζήσει και πάλι κοινωνικά. Να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε να αξιώνουμε από τους άλλους να αλλάξουν. Να δείξουμε εμείς -η γενιά μας- ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στις πράξεις και όχι στα λόγια. Μέσα στο www.tradeordonate.com υπάρχει μια μικρή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς του site. Βλέπεις το προφίλ κάθε χρήστη, το «βαθμό» που έχει πάρει από άλλους χρήστες, όλες τις ανταλλαγές και δωρεές του και τα αντικείμενα που επιθυμεί. Μπορείς να γράψεις στον τοίχο του, να του στείλεις προσωπικό μήνυμα ή e-mail και να του στείλεις αίτημα φιλίας.

Αν σας αρέσει η προσπάθεια μας γίνετε και εσείς μέλη. Ακολουθήστε μας στο Twitter http://twitter.com/#!/TradeOrDonate και γίνετε φίλοι μας στο Facebook http://www.facebook.com/TradeOrDonate. Σας περιμένουμε.

Δώρος Αντωνιάδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου