Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Νέες Πολυδύναμες Καλλιέργειες: Ιπποφαές και Γκότζι

Τα τελευταία 4 χρόνια για το Ιπποφαές και τα τελευταία 2 χρόνια για το Γκότζι, επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός μεταξύ των Ελλήνων. Σε αυτό βοηθά και η οικονομική κρίση με το ανανεωμένο ενδιαφέρον για μια επιστροφή στο χωριό όπου υπάρχουν και κάποια χωράφια εγκαταλειμμένα ή νοικιαζόμενα που πολλοί σκέφτονται να τα αξιοποιήσουν με τις νέες καλλιέργειες.
Πρώτα-πρώτα επιτρέψτε μου να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ύπαιθρο και την Ελληνική γεωργία. Εμείς που μελετούσαμε χρόνια τα προβλήματα του αγροτικού χώρου περιμέναμε μια τέτοια στροφή και την υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό ως μια πολύ θετική εξέλιξη. Η Ελληνική γεωργία χρειαζόταν από χρόνια μια μετάγγιση σε νέα άτομα και προπαντός φροντίδες.
Για το Ιπποφαές έχουν γραφεί και κυκλοφορούν 2 βιβλία (ένα δικό μου) και για το Γκότζι κυκλοφόρησε ήδη το πρώτο βιβλίο με δική μου συγγραφή και πρωτοβουλία.
Ο κίνδυνος των εσφαλμένων φυτεύσεων και μάλιστα σε μεγάλες εκτάσεις και η επανάληψη του ίδιου σκηνικού που οδήγησε στο παρελθόν πολύ λίγους να ευημερήσουν και τους πολλούς να έχουν χάσει μερικές χιλιάδες ευρώ με οδήγησε στη συγγραφή των 2 βιβλίων και στην ενεργό συμμετοχή στην ενημέρωση με διαλέξεις και σεμινάρια των ενδιαφερόμενων να επενδύσουν στις νέες αυτές καλλιέργειες. Συχνά με ρωτούν και για πολλές άλλες καλλιέργειες. Δεν έχω ασχοληθεί και προς το παρόν δεν θα ασχοληθώ γιατί η ενασχόληση με αυτές τις δύο και μάλιστα με αυτοχρηματοδότηση υπερβαίνει τις οικονομικές και οργανωτικές μου δυνατότητες.
Στη ιστοσελίδα μας www.daoutop.gr έχει ήδη δημοσιευτεί η ανακοίνωση για τη διοργάνωση ενός σε-
μιναρίου κατάρτισης στην καλλιέργεια του Γκότζι. Στο σεμινάριο θα διδάξουν ο σ. Καθ. Γ. Δαουτόπουλος και οπολύπειρος φυτοπαθολόγος σε βιολογικά θέματα Γεωπόνος Δημ. Χαραντώνης.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης (2ο χιλμ από την έξοδο της περιφερειακής για Ασβεστοχώρι) σε ιδιαίτερο κατάλληλο χώρο της φημισμένης Ταβέρνας ΚΟΡΥΦΗ και βέβαια θα ακολουθήσει στη λήξη του και γεύμα ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πριν, κατά και
μετά το γεύμα.
Δηλώστε συμμετοχή και διασφαλίστε μια από τις περιορισμένες θέσεις που προσφέρονται.

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, σ. Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου