Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Βαπόρι από τον Βόλο με επικίνδυνο φορτίο

Ραδιενεργό φορτίο εντόπισαν οι αρχές της Σαρδηνίας σε πλοίο που μετέφερε απόβλητα από τη "Χαλυβουργία Βόλου" προς καύση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA στις 27 Ιουνίου, αλλά και των εφημερίδων "Ουνιόνε Σάρντα" και "Λα Νουόβα Σαρντένια", πρόκειται για το πλοίο "Eilsum”, το οποίο ξεκίνησε από τη "Χαλυβουργία" με προορισμό την εταιρεία "Portovesme Ltd" (Όμιλος Glencore), που βρίσκεται στην επαρχία Καρμπόνια - Ιγκλέσιας της Σαρδηνίας. Με την εν λόγω εταιρεία ο ελληνικός Όμιλος έχει συμβόλαιο για τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς τα επικίνδυνα απόβλητα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού για επεξεργασία.

Κάθε φορτίο αποβλήτων που οδηγείται σε αυτού του είδους τις εταιρείες προς ειδική επεξεργασία, ελέγχεται από ειδικά μηχανήματα μέτρησης ραδιενέργειας. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης και του ελέγχου χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός ραδιενέργειας.

Οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρείας κάλεσαν ειδικούς από το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο - 137.

Το πρακτορείο ANSA στα δημοσιεύματά του αναφέρει ότι το πλοίο "Eilsum” φέρεται να είχε περάσει από ελέγχους στην Ελλάδα, όμως, κατά τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας χτύπησε ο συναγερμός της ραδιενέργειας. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι τα επίπεδα του Καισίου - 137 ήταν δύο με τρεις φορές πάνω από το κατώτερο όριο.

Οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρείας έθεσαν αμέσως σε καραντίνα το πλοίο και ανέστειλαν το συμβόλαιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει με τη "Χαλυβουργία".

Το πλοίο "Eilsum” με το υπόλοιπο φορτίο, το οποίο μετά τον συναγερμό ραδιενέργειας που χτύπησε δεν εξετάστηκε, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από εντολή που έδωσε ο νομάρχης του Κάλιαρι, ενώ τα πέντε σακιά τα οποία ξεφορτώθηκαν, στα οποία εντοπίστηκε Καίσιο - 137, παραμένουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για περαιτέρω έρευνα. Το πλοίο επέστρεψε στον Βόλο την Πέμπτη 5 Ιουλίου με σειρά κρίσιμων ερωτημάτων να ζητάει απάντηση από τη "Χαλυβουργία Βόλου". Ποιο και πόσο ήταν το περιεχόμενο του φορτίου, από ποια διαδικασία προέκυψαν τα επικίνδυνα απόβλητα, πού βρίσκονται τώρα, τι θα γίνει με τη διαχείρισή τους;

Η "Χαλυβουργία Ελλάδος", στην οποία ανήκει και το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, αλλά και οι εγκαταστάσεις της στον Νομό Μαγνησίας, στην ιστοσελίδα της πουλάει... περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη. Αντιγράφουμε:

"Η εταιρεία εφαρμόζει προηγμένα συστήματα ελέγχου και χρησιμοποιεί τις πλέον αποτελεσματικές τεχνολογίες (Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές), ώστε να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η μέγιστη προστασία του προσωπικού των εργοστασίων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Οι διαδικασίες αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

* Αυστηρούς ελέγχους με ανιχνευτές τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλίζεται η απουσία ραδιενέργειας τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στο τελικό προϊόν.

* Αντικατάσταση της χρήσης μαζούτ κατά την παραγωγική διαδικασία με φυσικό αέριο, το οποίο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον.

* Λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων απαγωγής και καθαρισμού απαερίων στα εργοστάσια.

* Λειτουργία μονάδων ανακύκλωσης και καθαρισμού των υδάτων.

* Διάθεση στερεών παραπροϊόντων και άλλων αποβλήτων σε αδειοδοτημένους φορείς για περαιτέρω επεξεργασία και χρήση.

* Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ελαχιστοποίηση της εκπομπής ρύπων στο περιβάλλον.

Για τη "Χαλυβουργία Ελλάδος", η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν προτεραιότητα για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιεί κάθε χρόνο σημαντικές επενδύσεις με στόχο όχι μόνο την ικανοποίηση των νομοθετικών απαιτήσεων, αλλά και τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων. Ήδη το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της εταιρείας βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2004".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=700309

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου