Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Βραβείο στην Ανάβρα της προκοπής και των στόχων


Τα «καραβάνια» των ξένων δημοσιογράφων που φτάνουν στην Ελλάδα για να καλύψουν την πολιτική επικαιρότητα εγκαταλείπουν για λίγο την Αθήνα, προκειμένου να επισκεφθούν την Ανάβρα Μαγνησίας και να καταγράψουν την «άλλη» Ελλάδα: της προκοπής και της υλοποίησης υψηλών στόχων.


«Μπορούν να υπάρξουν πολλές Ανάβρες» ισχυρίζεται ο επί έτη κοινοτάρχης Δημήτρης Τσουκαλάς, που δηλώνει αισιόδοξος στην κρίση, «αν οι πολιτικοί άρχοντες βάλουν το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό».

Η ιστορία του χωριού με τον πολυμήχανο και οραματιστή πρόεδρο είναι λίγο - πολύ γνωστή: ένας εγκαταλελειμμένος τόπος σε υψόμετρο χιλίων μέτρων και με λίγους κατοίκους, που ασκούσαν την κτηνοτροφία με πεπαλαιωμένες μεθόδους, έγινε κέντρο των ΑΠΕ, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σήμερα εκτρέφονται 5.000 αγελάδες, 5.000 χοιρομητέρες, 15.000 γιδοπρόβατα «τα οποία για εννέα μήνες βόσκουν ελεύθερα σε μια ορεινή έκταση 130.000 στρεμμάτων, η οποία δεν λιπαίνεται και δεν ρυπαίνεται» διευκρινίζει ο κ. Τσουκαλάς. Παράλληλα, παρατηρείται ένας οργασμός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ: εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί ένα αιολικό πάρκο και ετοιμάζονται άλλα δύο, όπως και ένα μικρό υδροηλεκτρικό και σύστημα τηλεθέρμανσης. Συν τω χρόνω, το χωριό θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και οι κάτοκοι θα απαλλαγούν από μέρος των λογαριασμών ΔΕΗ.

Ακόμα, έχουν κατασκευαστεί τρία κτηνοτροφικά πάρκα και ένα σφαγείο, με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Σημειωτέον ότι η Ανάβρα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των ΟΤΑ ως προς την απορρόφηση κονδυλίων, με τα οποία πραγματοποίησε όλα τα παραπάνω. Σημαντική είναι η πρόοδος και στην παιδεία: βιβλιοθήκη για παιδιά και ενήλικες, μουσείο, περιβαλλοντικό πάρκο 240 στρεμμάτων.

Ανεργία στο μηδέν

«Το 1990, όταν επιστρέψαμε στην Ανάβρα, ζούσαν 300 άτομα» θυμάται η σύζυγος του προέδρου, καθηγήτρια στο ΕΜΠ και άμισθη τεχνική σύμβουλος κ. Μάχη Καραλή, «σήμερα ζουν γύρω στους 700». Το «οικολογικό» χωριό αποτελεί ίσως την εξαίρεση του δημογραφικού «κανόνα» της χώρας, καθώς προσείλκυσε πληθυσμό στην επαρχία, που ο μέσος όρος του δεν ξεπερνάει τα σαράντα χρόνια! «Πολλά παιδιά σπουδάζουν στην Αθήνα και μετά επανέρχονται στην πατρίδα τους!» λέει η κ. Καραλή. Στην Ανάβρα η ανεργία είναι στο 0%.

Η υποδειγματική κοινότητα, που έχει απασχολήσει και παλαιότερα την «Κ» (21/3/12, 17/3/2009), απέσπασε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ που απένειμε το ECOCITY, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η φετινή, άλλωστε, βράβευση ήταν αφιερωμένη «στο μέλλον και στη δύναμη που κρύβουν το όραμα και η έμπνευση». Το ζεύγος Τσουκαλά - Καραλή διακρίθηκε στην κατηγορία «έργο ζωής», καθώς εγκαταστάθηκε στην Ανάβρα, όπου ο κ. Τσουκαλάς διετέλεσε κοινοτάρχης για 4 τετραετίες, πριν από 20 χρόνια.

Mετά τον «Καλλικράτη» η Ανάβρα ανήκει στον Δήμο Αλμυρού. Ωστόσο, το άοκνο ζεύγος δεν έχει πάψει να ασχολείται με τα κοινά, καθώς ο «Καλλικράτης» αφήνει πολλά «κενά». «Εχουμε ιδρύσει την εθελοντική ομάδα “Ανάβρα Ζω”, έχουμε αναλάβει την καθαριότητα των δημόσιων κτιρίων, τη λειτουργία των δύο βιβλιοθηκών και εν γένει παρεμβαίνουμε όπου παρατηρούνται ελλείψεις ή ολιγωρίες».

Της Ιωαννας Φωτιαδη για την καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου