Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Λαχανόκηπος με όλα τα καλά σε μια ταράτσα 120 τ.μ.

Στην ταράτσα του σπιτιού του ο κ. Μανώλης Καραγιαννίδης δημιούργησε τον μεγαλύτερο «οικιακό» λαχανόκηπο στη Θεσσαλονίκη.



Ο κ. Καραγιαννίδης, συνταξιούχος ράφτης ετών 83, μετά από επτά χρόνια προσπαθειών κατάφερε εδώ και τέσσερα χρόνια να φτιάξει μια «πράσινη» ταράτσα στο δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, όπως λέει ο ίδιος. Ο «οικιακός» λαχανόκηπος έχει έκταση 120 τ.μ. και έχει πατάτες, ντομάτες, πιπεριές όλων των ειδών, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια, σκόρδα, αγγουράκια, μελιτζάνες ακόμη και καλαμπόκια.

«Κοίταζα τους άλλους κήπους και ζήλευα. Ετσι αποφάσισα να φτιάξω έναν δικό μου. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα καθώς δεν είχα παραγωγή και τα λουλούδια έπεφταν. Εδώ και τρία χρόνια, όμως ανακάλυψα το μυστικό. Εφερα χώμα από τη Δοϊράνη και το ανακάτεψα με άμμο και κατάλαβα ότι όλη η ουσία κρυβόταν εκεί» αναφέρει ο κ. Καραγιαννίδης.

Ο λαχανόκηπος «κλουβί», όπως μας λέει, είναι κλεισμένος τριγύρω με πράσινο δίχτυ για να προστατεύεται από τον αέρα και το χαλάζι και έχει 60% κάλυψη από τον ήλιο. «Τριγύρω έχω φυτέψει ματζουράνα και βασιλικό, μετά τη συμβουλή της γυναίκας μου, προκειμένου να απομακρύνονται τα έντομα. Τα πάντα είναι βιολογικά χωρίς λιπάσματα, μόνο γαλαζόπετρα χρησιμοποιώ» τονίζει.

Ο κ. Καραγιαννίδης ανεβαίνει επτά φορές την ημέρα στην ταράτσα του για να ελέγξει και να φροντίσει τον λαχανόκηπό του. «Υπολογίζω πως μέσα στα εφτά χρόνια που δημιούργησα τον λαχανόκηπο πρέπει να πέρασα στην ταράτσα περίπου 10.000 - 12.000 ώρες εργασίας, αλλά άξιζε τον κόπο καθώς σήμερα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου τρώνε αγνά προϊόντα και μάλιστα όσα περισσεύουν μπαίνουν στην κατάψυξη. Εχουμε σταματήσει να πηγαίνουμε στη λαϊκή και τροφοδοτούμε και τη γειτονιά, καθώς πλέον η παραγωγή είναι μεγάλη», αναφέρει.

«Εχω δεχτεί αυτές τις ημέρες πολλά τηλεφωνήματα και από Αθήνα, από ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο και ζητάνε συμβουλές. Οσους μπορώ τους βοηθάω και τους προτείνω να δημιουργήσουν λαχανόκηπους γιατί θα ελαφρύνουν κατά πολύ τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αλλά και θα παράγουν αγνά προϊόντα, που θα καταλήγουν κατευθείαν στο οικογενειακό τραπέζι», προσθέτει.

http://www.kala-nea.gr/archives/32090

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου