Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η άλλη όψη των βιοκαυσίμων

Αντί σχολίου στην προηγούμενη ανάρτηση, παραθέτω το παρακάτω κείμενο:

http://www.enet.gr/, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 18/03/2007
Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Μια επικών διαστάσεων διαμάχη φαίνεται να ξεσπά πολύ σύντομα μεταξύ μερικών εκατοντάδων επιχειρήσεων και των 800 εκατομμυρίων οδηγών του κόσμου από την μια πλευρά και των δύο δισ. φτωχών του πλανήτη από την άλλη, που ξοδεύουν το μισό του εισοδήματός τους για τη διατροφή τους.
Αιτία πολέμου, η διεύρυνση της χρήσης των αγροτικών καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και κυρίως της αιθανόλης και οι επιπτώσεις που προκαλεί αυτή στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.
Τα βιοκαύσιμα αποτελούν σήμερα μόλις το 2% της παγκόσμιας αγοράς καυσίμων. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί μιλούν για μελλοντική εκτόξευση του μεριδίου τους στο 20%-30%. Οι προβλέψεις είναι ότι στα επόμενα 10 χρόνια η παγκόσμια αγορά βιοκαυσίμων θα τετραπλασιαστεί, από τα 20,5 δισ. δολάρια το 2006 στα 80 δισ. δολάρια το 2016.
Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί βιοκαυσίμων στον πλανήτη σήμερα είναι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία. Οι δύο τους -υπεύθυνες για το 70% της παγκόσμιας παραγωγής αιθανόλης- συμφώνησαν στο πρόσφατο ταξίδι Μπους στη Λατινική Αμερική στην κοινή προώθηση της ανάπτυξης της χρήσης και της παραγωγής της αιθανόλης σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Η εξέλιξη αυτή, που υπόσχεται καθαρότερο περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα και απεξάρτηση από το πετρέλαιο δεν βρίσκει όμως όλον τον κόσμο σύμφωνο.
Αυξήσεις τιμών
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αυξημένη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή εναλλακτικού καύσιμου δημιουργεί ανυπολόγιστες συνέπειες στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.
Οι τιμές καλαμποκιού -που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 78% τον τελευταίο χρόνο χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Αρκετοί αγρότες στις ΗΠΑ αφήνουν άλλες καλλιέργειες και στρέφονται στο καλαμπόκι, με αποτέλεσμα και οι τιμές και άλλων προϊόντων όπως της σόγιας να εκτοξεύονται στα ύψη.
Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι βλέπουν από την πλευρά τους το κόστος των ζωοτροφών, 60% του συνολικού τους κόστους, να αυξάνεται, κάτι που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές κρέατος.
Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η παραγωγή αιθανόλης θα καταβροχθίσει 50% περισσότερο καλαμπόκι φέτος, τρώγοντας μερίδιο της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων στην καλλιέργεια του σιτηρού.
Εξω από τις ΗΠΑ η ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για αιθανόλη θα μπορούσε να επιδεινώσει την πείνα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η χρησιμοποίηση περισσότερων καλλιεργειών για παραγωγή καυσίμων δημιουργεί μεγαλύτερες πιέσεις στην προσφορά και τη ζήτηση αυξάνοντας το κόστος των τροφίμων. Τρανό παράδειγμα το Μεξικό, όπου η τιμή των τορτίγιας -που φτιάχνονται από καλαμπόκι- αυξήθηκε περισσότερο από 60% μέσα σε ένα χρόνο. Η κυβέρνηση προσπάθησε να καταπραΰνει τους καταναλωτές με έλεγχο των τιμών.
Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν, από την πλευρά τους, ενστάσεις για το αν η προώθηση των βιοκαυσίμων βοηθά το περιβάλλον. Επισημαίνουν ότι οι καλλιέργειες για παραγωγή βιοκαυσίμου χρειάζεται να αρδευτούν και να οργωθούν με τρακτέρ, να λιπανθούν με αζωτούχα λιπάσματα και να μεταφερθούν στα διυλιστήρια αιθανόλης, τα οποία δουλεύουν με φυσικό αέριο ή άνθρακα.
Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για αιθανόλη και βιοκαύσιμα ενδεχομένως να απειλήσει με εκχερσώσεις τον Αμαζόνιο. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η εκτίμηση αρκετών ειδικών για την οικονομική αναποτελεσματικότητα κάποιων βιοκαυσίμων.
Διαφορά
Ενώ η βραζιλιάνικη αιθανόλη αποδίδει 8πλάσια ενέργεια από αυτήν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, η αμερικανική αποδίδει μόλις 1,1-1,7 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που δαπανάται για την παραγωγή της.
Μελέτη αμερικανών πανεπιστημιακών διαπίστωσε ότι απαιτείται 29% περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί αιθανόλη από το καλαμπόκι σε σχέση με την ενέργεια που αποδίδει η ίδια η αιθανόλη. Η παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ είναι σήμερα κερδοφόρα λόγω των κρατικών επιδοτήσεων, των δασμών στις εισαγωγές της και των υψηλών τιμών πετρελαίου.

Επίσης παραθέτω και το παρακάτω κείμενο:

Βιοκαύσιμα: Υπάρχουν και ….αντιοικολογικές χρήσεις της οικολογίας
Η καλλιέργεια βιοενεργειακών φυτών, φαινόταν ότι είναι η ελπίδα της φτωχής ανθρωπότητας. Θα ήταν τόσο απλό. Αντί μόνο για φυτείες σταριού, κριθαριού, σόγιας κλπ θα καλλιεργούνταν και τεύτλα, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη για καύσιμα. Θα παράγαμε πετρέλαιο (βιοντίζελ) και βενζίνη (βιοαιθανόλη) και θα λύναμε και το πρόβλημα ενέργειας και το περιβαλλοντικό. Η ιδέα αυτή, παραδόξως, υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ αρχικά, που στα πλαίσια του πλανητισμού διείδαν μια ακόμα ευκαιρία παγκόσμιας κυριαρχίας, τελικά.
Η γεωργία απορροφά το 80% του Παγκόσμιου υδατικού δυναμικού (86% στην Ελλάδα). Δυστυχώς τα ενεργειακά φυτά είναι εξόχως υδροχαρή, που ναι μεν ο Ευρωπαϊκός βορράς τα φυτεύει σε λασπουριό και υποβαθμισμένους βάλτους και εξευγενίζει το τοπίο, στη χώρα μας όμως (π.χ Θεσσαλία) θα πρέπει να διπλασιαστεί η προβληματική υδατική εκμετάλλευση. Έτσι μια “οικολογική προοπτική”, καταλήγει αντιοικολογική, αν προσθέσουμε και τα φυτοφάρμακα, τα καύσιμα των μηχανημάτων κλπ. Θυμίζουμε ότι οι προοπτικές δείχνουν, ότι το νερό θα είναι η αιτία του επόμενου μεγάλου πολέμου της ανθρωπότητας της αλαζονείας, της αντιπαλότητας και του ανταγωνισμού. Ήδη το νερό κοστίζει περισσότερο από το πετρέλαιο και βρίσκεται και σε έλλειψη. Πιθανή απόπειρα αφαλάτωσης (γίνεται ήδη σε πολλά ελληνικά νησιά) κοστίζει εξαιρετικά ακριβά.
Οι επιδοτήσεις βιοκαλλιεργειών έλκουν το ενδιαφέρον των αγροτών μας, ξαναγράψαμε ότι από τα 5 εργοστάσια της ΕΛΒΙΖ (ζάχαρη) τα δύο ήδη ετοιμάζονται να παράγουν αιθανόλη από τεύτλα. Ποιο όμως θα είναι το μέλλον; Αν στη Θεσσαλία χρησιμοποιηθούν, όπως προγραμματίζεται, περισσότερα από 1,5 εκ στρέμματα για παραγωγή αιθανόλης, θα επηρεαστεί όλη η αγροτική αλυσίδα σε τιμές και ποσότητες. Όμοια απειλείται όλη η παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Μετά τη φυτική, βέβαια, ακριβαίνει και η ζωική αλυσίδα (κρέας) κλπ.
Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ ό,τι φαινόταν. Η επίσκεψη Μπους στη Νότια Αμερική, πέραν της λατινικής μονομαχίας με τον Τσάβες, αποσκοπούσε στο να πειστεί η Βραζιλία κι ο Λούλα, για παγκόσμιο μέτωπο με τις ΗΠΑ και όπλο το καλαμπόκι - πρώτη ύλη της αιθανόλης (βενζίνης). Ήδη ο Λούλα μοίρασε λεφτά στον αγανακτισμένο με τα οικονομικά λαό του όταν έφυγε ο μπαρμπα-Σαμ, (πού τα βρήκε άραγε;;; κουίζ), ενώ ο Μπους (παρά τις περίφημες ..υστερήσεις του), κατάλαβε ότι καλύτερη η κολεγιά με το Λούλα και τρόπαιο την αιθανόλη για καταδυνάστευση του πλανήτη, παρά με τους Μπιν Λάντεν, το πετρέλαιο και το νέο Βιετνάμ.
Εμάς μας καίει το θέμα. Πιστέψαμε πολύ στα βιοκαύσιμα για καθαρή ατμόσφαιρα. Φαινόταν πολύχρωμη η ελπίδα. Ξεχάσαμε όμως σε ποιο κόσμο ζούμε. Κι ο πιο ωραίος χιονάνθρωπος, ωστόσο, λιώνει στην πνιγηρή κουφόβραση…
Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, μέλος της Ομάδας Ενεργειακού της ΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου