Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ινδιάνοι Lakota: Η γη θα αυτοκαθαρισθεί!

“Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες διαρθρωτικές λύσεις. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη αλλαγή με όραμα για τη ζωή. Η ανθρωπότητα αναζητά απαντήσεις και οι ιθαγενείς λαοί επεξεργαζόμαστε το πρότυπο του πολιτισμού της ζωής, που δίνει διέξοδο στη σημερινή κρίση, και που είναι ο κολεκτιβισμός. Η φιλοσοφία δηλαδή της οργάνωσης και της ζωής στις κοινότητες των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής»[1].

Τα κινήματα των αυτοχθόνων παντού, όχι μόνο από τη Λατινική Αμερική, έχουν να μας προτείνουν λύσεις διεξόδου από τις σημερινές οικονομικές, πολιτισμικές, κοινωνικές, οικολογικές και πολιτικές κρίσεις, στηριζόμενοι στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες. Στη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την ισοτιμία των δύο φύλων, τη δημοκρατία, την αυτονομία-ισονομία, την ισορροπία με τη φύση και το περιβάλλον κ.λπ. Κλειδί για αυτό, λένε, είναι ο τρόπος της «καλής ζωής»(Βuen Vivir), που ζουν οι κοινότητες των αυτοχθόνων στα πλαίσια του κοινοτικού τρόπου οργάνωσής τους. Αυτόν προτείνουν και σαν περιεχόμενο των αγώνων και των άλλων λαών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων και των τοπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Αντίστοιχα και οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής έχουν αποφασίσει τελευταία να παρέμβουν στα παγκόσμια προβλήματα προτείνοντας τις ινδιάνικες γνώσεις και διδασκαλίες σαν εργαλείο για την επανένταξη της ανθρωπότητας στη φύση με μια ισορροπία με τον πλανήτη γη, τη γαία από την οποία όλοι προήλθαμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό σαν ανθρωπότητα, οι Ινδιάνοι ξέρουν ότι η γαία θα ξεκαθαρίσει μόνη της, σαν παγκόσμιος οργανισμός που είναι. Έρχονται λοιπόν σε επαφή με τα κινήματα π.χ. στην Ευρώπη, και κυρίως στην αρχή, με τα ευαισθητοποιημένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Σε μια τέτοια επαφή έγινε και η παρακάτω συζήτηση, αποσπάσματα της οποίας μεταφράζω από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau:    ...
περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου