Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας από πολίτες

 περισσότεραPicture Πρωτοβουλίες πολιτών σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας τη μέθοδο της διαλογής απορριμμάτων στην πηγή, στήνουν «πράσινες» επιχειρήσεις και ανοίγουν νέα προοπτική στη διαχείριση των σκουπιδιών, μακριά από τη λογική των… εργολάβων



Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου




Picture
  Ελπίδα, με τη δημιουργία Τοπικών Συναιτεριστικών Εταιρειών λαϊκής βάσης.
Όπως σε όλη τη Ελλάδα έτσι και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Κυβέρνηση και Περιφέρεια, προωθούν τα σχέδιά τους ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, με την κατασκευή φαραωνικών έργων με πανάκριβο από κάθε πλευρά κόστος. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντός του καλοκαιριού αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου του Έργου με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Από το σημείο αυτό όμως και μέχρι την κατασκευή του έργου και την έναρξη λειτουργίας του ΄΄ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων΄΄ θα παρέλθουν τρία τουλάχιστον χρόνια, ήτοι ούτε το 2016 δεν θα είναι έτοιμο το εν λόγω έργο.
Η συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου