Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση από την "Αυτάρκεια"

Μου την έστειλαν με μαίηλ:

Αγαπητοί φίλοι,

Όταν τα μέλη της "Αυτάρκειας" αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα έναρξης μιας συνεργατικής επιχείρησης είχαμε ήδη επικοινωνήσει με το διεθνή οργανισμό Solar Cookers International (SCI) ζητώντας τη γνώμη τους για την πιθανότητα ένα τέτοιο εγχείρημα να είναι βιώσιμο. Η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση και μας καθοδήγησαν με προτάσεις, εφαρμόσιμες ιδέες και project που έχουν λειτουργήσει ή αποτύχει σε άλλες χώρες. Η ιδιαιτερότητα της "Αυτάρκειας" να είναι συνεργατική επιχείρηση καθώς και οι ιδέες της ομότιμης εργασίας που για μας ήταν βασικές αρχές αγκαλιάστηκαν από ανθρώπους με άλλες νοοτροπίες και εμπειρίες. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχτηκαν τόσο τις ιδέες μας όσο και τον ηλιακό μας φούρνο cook'n'go ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες για να προχωρήσουμε στη σύσταση της "Αυτάρκειας". Πριν από 3 περίπου μήνες, οι SCI μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε στο διεθνές συνέδριο κατασκευαστών ηλιακών φούρνων για να παρουσιάσουμε τόσο τον cook'n'go όσο και την εργασιακή μας δομή ως υπόδειγμα εργασιακού μοντέλου. Το προσχέδιο της παρουσίασής μας κατάφερε να κερδίσει την "ταξιδιωτική" υποτροφία, άκρως απαραίτητη για να μπορέσουμε να φτάσουμε ως το Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Ο Γιάννης Φαλελάκης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την ομάδα και τώρα που το συνέδριο τελείωσε θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις ανταποκρίσεις του, που μας έστελνε κατά τη διάρκειά του. Ο ίδιος έχει πάρει πια το δρόμο της επιστροφής, τα νέα και οι φωτογραφίες του όμως ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός. Όπως μπορείτε να δείτε στα γραφόμενά του, οι τεχνολογίες για μαγείρεμα με τον ήλιο βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη και το μέλλον προδιαγράφεται συναρπαστικό και ελπιδοφόρο. 

Τελευταίες αναρτήσεις:

H "Αυτάρκεια" στην Καλιφόρνια!

17 - 19 Ιουλίου: Διεθνές συνέδριο για το ηλιακό μαγείρεμα
Από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου 2014, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο για την τεχνολογία ηλιακού μαγειρέματος, υπό την αιγίδα των SCI. Κύριος στόχος των Solar Cookers International (SCI) είναι η διάδοση της ηλιοθερμικής τεχνολογίας στο μαγείρεμα προς όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις

Μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, απολαμβάνουμε οικονομικό, εύκολο, νόστιμο και υγειινό φαγητό.
Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, κάποιοι έχουν ήδη φύγει για διακοπές. Οι περισσότεροι από εμάς όμως βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας της αναχώρησής μας. Η πρόταση της "Αυτάρκειας" για τις φετινές διακοπές είναι "ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα". Εφοδιαστείτε μ' έναν ηλιακό φούρνο και αφήστε τον να μαγειρέψει για σας, ενώ απολαμβάνετε το μπάνιο σας στην παραλία. Βάλτε τον cook'n'go ready to go στην αυλή του εξοχικού σας, και μην ανησυχείτε για τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Εκμεταλλευτείτε δημιουργικά τον ελεύθερό σας χρόνο και κατασκευάστε μόνοι σας τον ηλιακό σας φούρνο. Αν τα αγγλικά σας το επιτρέπουν διαβάστε το Green Toolbox και βρείτε και άλλους τρόπους να μειώνετε το οικολογικό σας αποτύπωμα με κάθε καθημερινή σας επιλογή. Και φυσικά χρησιμοποιώντας φρέσκα και τοπικά υλικά της περιοχής που θα επισκεφθείτε...

Δοκιμάστε τις συνταγές της "Αυτάρκειας"

Η δική σας συμβολή

Διαδώστε τη χρήση της ηλιακής τεχνολογίας προς όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Παρότι οι ηλιακοί φούρνοι χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο (μέχρι και στη Φινλανδία μαγειρεύουν 6 μήνες το χρόνο), η δυνατότητα μαγειρέματος με τον ήλιο παραμένει ακόμα άγνωστη στην Ελλάδα. Παρά τα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση ηλιακών φούρνων (οικονομία, περιβάλλον, ευκολία, νόστιμο και υγειινό φαγητό), η κυρίαρχη λογική παραμένει προσκολλημένη στις παλιές αντιλήψεις για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών μας αναγκών (όπως μεγάλες, κοστοβόρες και ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες / περισσότερες ενεργοβόρες συσκευές), που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα και περιβαλλοντικές καταστροφές. Είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουμε αυτή την αρνητική κατάσταση, μέσα από το δικό μας έμπρακτο παράδειγμα και διαδίδοντας τα όσα θετικά συμβαίνουν με κάθε τρόπο.

Μοιραστείτε τα νέα με τους φίλους σας

Κάνετε Like τη σελίδα μας στο Facebook

Προμηθευτείτε και χρησιμοποιήστε έναν ηλιακό φούρνο.
Αγοράζοντας έναν ηλιακό φούρνο:


  • μπορείτε και εσείς να απολαύσετε άμεσα, τα οφέλη του ηλιακού μαγειρέματος
  • συμβάλετε στη βιωσιμότητα του πλανήτη
  • διαδίδετε στην πράξη το ότι μια "άλλη" προοπτική για το μέλλον είναι εφικτή
  • μας δίνετε την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια για έρευνα και διάθεση περισσότερων συσκευών που λειτουργούν με απλές τεχνολογίες, προς όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος

Παραγγείλετε το δικό σας ηλιακό φούρνο Cook'n'go"

Επιπλέον

Από την "Αυτάρκεια", εκτός από κάποια έκδοση του ηλιακού φούρνου Cook'n'go, μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα:


  • γάστρες
  • σακούλες ψησίματος
  • ηλιακούς αναπτήρες
Επίσης, τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα και από:


  • τον Συνεταιρισμό Αλληλέγγυας Οικονομίας "Συν Άλλοις", στο Θησείο
  • το οριζόντιο δίκτυο διάθεσης προίόντων "Αλλότροπον", στην Κόρινθο
  • το παντωπολείο - καφέ Lacandona, στο Σύνταγμα
Εάν ενδιαφέρεστε να εντάξετε τα προϊόντα μας στο κατάστημά σας, αλλά και για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας:


Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σ'αυτή την προσπάθεια. Όπως είπε και ο Ryad από την Παλαιστίνη, καθηγητής βιωσιμότητας στο κολλέγιο του Σακραμέντο: "Δυστυχώς αν δεν αλλάξουμε τις μικρές και μεγάλες συνήθειες μας δεν θα μπορεί ο μικρός μας πλανήτης να μας κουβαλάει για πολύ στην πλάτη του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου