Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Κάλεσμα της Κίνησης 136



ΚΑΛΕΣΜΑ
για την 1η Πανελλαδική Συνάντηση συντονισμού συλλογικοτήτων για τη διαχείριση του νερού
20-21 Σεπτεμβρίου 2014, Θεσσαλονίκη


Προς: Όλες τις συλλογικότητες,
που αγωνίζονται για την υπεράσπιση
του νερού ως κοινού αγαθού


Συναγωνιστές,

Σε όλη τη χώρα απλώνονται κοινωνικοί αγώνες από κάθε μορφής συλλογικότητες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινών μας αγαθών. Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση έχει το νερό, η ιδιωτικοποίηση του οποίου σε όλο τον κύκλο του, από τις πηγές μέχρι τη βρύση, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και στο περιβάλλον και ιδίως, στην ποιότητα του νερού, τη διαθεσιμότητά του, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, τις υποδομές και την τιμολόγησή του.
Είναι προφανές, ότι οι αγώνες για την υπεράσπιση του νερού ως κοινού αγαθού θα είναι τόσο περισσότερο αποτελεσματικοί και νικηφόροι, όσο ενδυναμώνεται η αλληλεγγύη, η δικτύωση και ο συντονισμός των επιμέρους συλλογικοτήτων.
Γι’ αυτόν το λόγο, η Κίνηση 136 πήρε την πρωτοβουλία - και μόνον αυτό - να καλέσει όλες τις συλλογικότητες, που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του νερού ως κοινού αγαθού σε μια πρώτη πανελλαδική συνάντηση για να γίνει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ανοιχτός διάλογος και προσπάθεια συνθετικής σύγκλισης:
-          στην προσέγγιση του θέματος του νερού ως κοινού αγαθού
-          στα μοντέλα διαχείρισης του νερού, κρατικό-δημοτικό-συνεργατικό, καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας σύνθεσης αυτών
-          στην αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, των διαγραφόμενων εξελίξεων για το νερό και των μορφών του αγώνα και του κινήματος
-          στην υλοποίηση μιας πολιτικής αλληλεγγύης, δικτύωσης και συντονισμού των αγώνων των κινημάτων νερού.
Οι διαδικασίες για όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να έχουν χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας, «από τα κάτω», χωρίς εξαρτήσεις από την κρατικο-κυβερνητική εξουσία, μακριά από κομματικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς, χωρίς γραφειοκρατία και παραγοντισμό, δουλεύοντας οργανωτικά σε κύκλο και όχι σε πυραμίδα.
Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στη συνάντηση και να συμβάλλετε στη διαμόρφωση του συντονισμού όλων των συλλογικοτήτων.


Θεσσαλονίκη, 17.6.2014

Η Γενική Συνέλευση της Κίνησης 136

Email: info@136.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου