Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Δεν είμαστε μόνο υπέρ των φτωχών, είμαστε και κατά των πλουσίων



Το Σάββατο 22/2, στην Αγριά, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος διοργανώνει την ετήσια τακτική του Γενική Συνέλευση. Μεταξύ των ομιλητών συμπεριλαμβάνεται και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης. Οι ομιλητές προφανώς θα διακηρύξουν την ανάγκη υποστήριξης της επιχειρηματικής ελίτ του τόπου ως την μόνη λύση απέναντι στην οικονομική ασφυξία που οι ίδιοι οι κυρίαρχοι διαπλεκόμενοι επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι έχουν συνειδητά οδηγήσει τη χώρα.
Στο Βόλο, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, η βιομηχανική ζώνη έχει σχεδόν νεκρώσει. Τα εργοστάσια, το ένα μετά το άλλο, είτε κλείνουν και μεταφέρονται σε άλλες γειτονικές χώρες, όπου τα μεροκάματα είναι ακόμα πιο εξευτελιστικά και επομένως τα περιθώρια κέρδους για τους βιομήχανους ακόμα μεγαλύτερα, είτε, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, τα αφεντικά προχωράνε σε εκβιαστικές περικοπές μεροκάματων και απολύσεις εργατών.
Την ίδια στιγμή όμως οι ισολογισμοί των βιομηχανιών, με «λαμπρό» παράδειγμα τη ΜΕΤΚΑ, αποδεικνύουν την συνεχή ανοδική τους κερδοφορία. Τα στοιχεία που το Δεκέμβρη 2013 έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καταδεικνύουν ότι μέσα σε αυτήν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, με πάνω από 1,5 εκατ. ανέργους, με πάνω από 5.000 αυτοκτονίες, η ψαλίδα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους άνοιξε ακόμα περισσότερο, αφού συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από όρια της φτώχιας, ενώ παράλληλα το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης αυξάνει τα κέρδη του.
Ο καπιταλισμός, και ο νεοφιλελευθερισμός τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είναι μόνο η ασυδοσία των αγορών, ούτε απλώς η μεγαλύτερη εκμετάλλευση και καταπίεση των «από κάτω». Πάνω απ’ όλα είναι η αχαλίνωτη κυριαρχία των πλούσιων πάνω στους φτωχούς, η απόλυτη περιφρόνηση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, και ακόμα χειρότερα η δαιμονοποίηση των πιο εξαθλιωμένων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, για την ανέχεια και την φτωχοποίηση που οι κυρίαρχοι επιβάλλουν συνολικά στις κοινωνίες.
Επειδή εμείς, στην προοπτική δημιουργίας μιας χειραφετημένης και δίκαιης κοινωνίας, θεωρούμε ότι σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε απλώς υπέρ των φτωχών, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να είμαστε και κατά των πλουσίων και εκμεταλλευτών, ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το Σάββατο 22 Φλεβάρη στις 6μμ, καλούμε σε προσυγκέντρωση στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και πορεία στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά.
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνκά Δικαιώματα
Βόλος, 20/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου