Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Έθνος και Πολιτική 7 Συζητήσεις πολιτικής προετοιμασίας



"Το έθνος είναι το «ένα» που «χωρίζεται στα δύο» όταν κορυφώνεται η κοινωνικοπολιτική αναμέτρηση. Τότε συγκρούονται διεκδικώντας το ίδιο έδαφος, τον ίδιο λίγο-πολύ πληθυσμό, όχι τόσο δύο τάξεις αλλά δύο πατρίδες, δύο πολιτείες, εκείνη των από πάνω με εκείνη των από κάτω, το κράτος με το μη κράτος.
Τι θα μπορούσε να είναι μια πατρίδα για τους από κάτω; Το έθνος-κράτος είναι ένας θεσμός μιας συγκεκριμένης ιστορικής εποχής και θα χαθεί μαζί της. Ο πολιτισμός μιας ελεύθερης ανθρωπότητας δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει τον πλούτο της ανθρώπινης κατάστασης στο σύνολό της, τις τοπικές ιστορίες, τις χιλιάδες των γλωσσών, τους διαφορετικούς λαούς, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα επιτεύγματα και τις θρησκείες τους. Σε μια τέτοια προοπτική τη θέση του έθνους-κράτους θα μπορούσαν να πάρουν πόλεις και ομοσπονδίες κοινοτήτων, υποεθνικές κι όχι υπερεθνικές πολιτειακές οντότητες ή μια παγκόσμια διακυβέρνηση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου