Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 2014: Η ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΠΟΡΕΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 μ.μ., Σταθμός Ηλεκτρικού Πειραιά
Όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος – Όχι στις «επαναπροωθήσεις» του θανάτου
Ένα μήνα μετά το έγκλημα στο Φαρμακονήσι όπου υπό την εποπτεία του λιμενικού βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό 8 παιδιά και 3 γυναίκες, οι διασωθέντες ναυαγοί ακόμα αγωνίζονται για δικαιοσύνη. Η ανάσυρση των πτωμάτων, συνέπεσε με την υποκριτική συγγνώμη του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος στην επιτροπή της Βουλής, που κατά τα άλλα κάλυψε πλήρως τους άνδρες της επιχείρησης «Φαρμακονήσι». Όμως ακόμα κι αυτή η «συγγνώμη» φαίνεται πως ήταν εκτός γραμμής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς πριν από λίγες μέρες ο παλιός αρχηγός αντικαταστάθηκε από νέο. Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφοι σε δήθεν μεγάλα κανάλια επιχείρησαν να βγάλουν λάδι το λιμενικό, χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες καταθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως πλαστές από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, κάνοντας κοπτοραπτική με τις συνεντεύξεις τους και επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τοπική κοινωνία ως βέβαιη για τις αγαθές προθέσεις του λιμενικού. Παρ’ ότι διεξάγονται ταυτόχρονα 3 έρευνες (Από την εισαγγελία της Κω, το Ναυτοδικείο Πειραιά καθώς και εσωτερικά στο Λιμενικό), δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή η συμμετοχή τεχνικών εμεπειρογνωμώνων εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων ενώ αντί για άσυλο οι διασωθέντες ναυαγοί εξασφάλισαν μετά από την γενική κατακραυγή μόνο μια προσωρινή 6/μηνη αναβολή απέλασης ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Παρότι μετά από παρεμβάσεις Αντιρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων έχει μειωθεί η καθημερινή πίεση των «τυχαίων» προσαγωγών των 16 διασωθέντων και παρά το γεγονός πως έχουν εφοδιαστεί με ειδικά έγγραφα, οι παρενοχλήσεις συνεχίζονται με σποραδικές προσαγωγές τους στο ΑΤ Ομονοίας. Την ίδια ώρα εξακολουθεί η παντελής απουσία του κράτους από τη στοιχειώδη υποχρέωση στήριξης των ναυαγών για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται από την αλληλεγγύη.
Δηλώνουμε πως η διαφαινόμενη επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος δεν θα περάσει. Το χρωστάμε στους πατεράδες που έχασαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Το χρωστάμε σε κάθε ανώνυμο κι επώνυμο πρόσφυγα και μετανάστη που έχει πέσει θύμα των Ευρωπαϊκών κι Ελληνικών δολοφονικών παράνομων επιχειρήσεων «επαναπροώθησης» τα τελευταία χρόνια. Εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου που η ΕΕ οι «μεγάλες δυνάμεις» σε συνεργασία με την Ελλάδα υποχρεώνουν στον ξεριζωμό, ανεχόμενοι ή συνεργαζόμενοι με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα για να καταληστεύουν τις χώρες τους, ή διεξάγοντας ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Απέναντί μας έχουμε μια εγκληματική πολιτική με στόχο ντόπιους και μετανάστες, που άλλους τους καταδικάζει σε θάνατο στον Έβρο και το Αιγαίο, κι άλλους στο ίδιο τους το σπίτι από μαγκάλια στην προσπάθειά τους να μην ξεπαγιάσουν.
Καλούμε κάθε συλλογικότητα και κοινωνικό φορέα, κάθε ντόπιο και μετανάστη σε ένα μεγάλο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο διεκδίκησης δικαιοσύνης, την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το Κεντρικό Λιμεναρχείο.
Απαιτούμε:
Ø  Να μη χαθούν κρίσιμα στοιχεία για τη διαλεύκανση των συνθηκών του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι
Ø   Άσυλο στους διασωθέντες ναυαγούς και σε κάθε πρόσφυγα
Ø  Να σταματήσουν οι παράνομες δολοφονικές επαναπροωθήσεις
Ø  Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσει η απάνθρωπη πολύμηνη κράτηση των προσφύγων και μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα

Μέχρι στιγμή υπογράφουν:
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Αφγανική Κοινότητα, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Αντιφασιστικές Συλλογικότητες Πειραιά, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δημοτικό Πειραϊκό Δίκτυο "το Λιμάνι της Αγωνίας", Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων,  Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Μαροκινή Κοινότητα, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Κίνηση Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας, Νέοι/ες ΣΥΡΙΖΑ, Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, Οικολόγοι Πράσινοι, Πρωτοβουλία για την Εκπαίδευση Χωρίς Διακρίσεις – «τα Πίσω Θρανία», Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Σύλλογος Συρίων, Συριακή Κοινότητα, Στέκι Μεταναστών,  Action Congo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου