Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αντιδρούν στο «τσουβάλιασμα» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις


Με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τις αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις τους από τον δημόσιο κορβανά, γνωστές τέτοιες οργανώσεις αντιδρούν δηλώνοντας: «η αδιαφάνεια και μη νομιμότητα των σκοπών κάποιων οργανώσεων δεν μπορεί να οδηγήσει στην συνολική καταδίκη όλων μας».

 1) Δημόσια Δήλωση ActionAid, Greenpeace και WWF

Σε μια διάχυτη κουλτούρα ισοπέδωσης και απαξίωσης των πάντων, και σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με αφορμή το σκάνδαλο του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» έχει εξαπολυθεί τις τελευταίες μέρες μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Οι συνεχείς και επίμονα γενικευμένες αναφορές οδηγούν στην καθολική απαξίωση ενός από τους λίγους εναπομείναντες υγιείς χώρους της Ελληνικής κοινωνίας, αυτού της Κοινωνίας των Πολιτών.
Φτάνει πια!
Η αδιαφάνεια και μη νομιμότητα των σκοπών κάποιων οργανώσεων δεν μπορεί να οδηγήσει στην συνολική καταδίκη όλων μας.
Σεβαστείτε τις δεκάδες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό και σοβαρό έργο, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Σεβαστείτε τους 300.000 υποστηρικτές της ActionAid, της Greenpeace και του WWF που χρόνια τώρα μας έχουν εμπιστευτεί, χρηματοδοτώντας από το υστέρημά τους το ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό έργο μας.
Σεβαστείτε τα δεκάδες κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας που με απόλυτα αυστηρά και διαφανή κριτήρια στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις των οργανώσεών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σεβαστείτε τα εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δει τη ζωή τους να βελτιώνεται, τα δικαιώματα και το περιβάλλον τους να προστατεύονται μέσω των προγραμμάτων μας εδώ και δεκαετίες.
Σεβαστείτε τέλος τις ανεξάρτητες εταιρείες ορκωτών λογιστών που ελέγχουν κάθε χρόνο τα οικονομικά μας στοιχεία, τα αποτελέσματα των οποίων κοινοποιούμε στις ετήσιες εκθέσεις μας και αναρτούμε στις ιστοσελίδες μας.
Ξεκινήσαμε τη δράση μας διεθνώς τις δεκαετίες του 60 και του 70, προϋπήρχαμε των σκανδάλων που κατά καιρούς αποκαλύπτονται στη χώρα μας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε για πολύ καιρό ακόμη χάρη στην εμπιστοσύνη, την αναγνώριση και την έμπρακτη αποδοχή των υποστηρικτών μας.
Καλούμε τις υπόλοιπες οργανώσεις, ιδρύματα, συλλόγους και ομάδες πολιτών, τοπικές ή διεθνείς, μικρές ή μεγάλες, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες διαφάνειας, λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας, να αντιδράσουν. Είναι ώρα η Ελληνική πολιτεία να δημιουργήσει στη χώρα μας ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ΜΚΟ, που να επιτρέπει στους πολίτες που πιστεύουν στην προσφορά και στον εθελοντισμό να κάνουν τα οράματά τους για ένα καλύτερο κόσμο πράξη.

2) Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης: Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας

«Το “Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης” συστάθηκε το 1993 και είναι μία από τις παλαιότερες ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
 Η οργάνωσή μας, με σεμνότητα και χαμηλούς τόνους, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα, τόσο στον τομέα της άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο κυρίως, στον τομέα στήριξης ορφανεμένων οικογενειών, μέσω προγραμμάτων «οικονομικής υιοθεσίας» ορφανών παιδιών από έλληνες δωρητές. Οι δωρητές μας είναι απλοί άνθρωποι που γνωρίζουν πού πάνε τα χρήματά τους, μας εμπιστεύονται και συνήθως από το υστέρημά τους, αναλαμβάνουν να στηρίξουν ένα τέτοιο παιδί.
Αυτά τα προγράμματα έγιναν σε περιοχές που υπήρχαν πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές. Στα 20 περίπου χρόνια λειτουργίας μας, βοηθήσαμε περίπου 22 χιλιάδες ορφανά παιδιά, σε Βοσνία, Κόσσοβο, Γάζα, Δυτική Όχθη, Σομαλία, Λίβανο, Αϊτή, Σρι Λάνκα, και αλλού.
Τα τελευταία 2 χρόνια της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κλείσαμε όλα μας τα προγράμματα στο εξωτερικό και επικεντρωθήκαμε στη Ελλάδα, σε πρόγραμμα οικονομικής “υιοθεσίας” ορφανών παιδιών που μένουν με τον παππού και τη γιαγιά, με ελάχιστα ή καθόλου εισοδήματα. Για κάθε ορφανό παιδί του προγράμματος, δίνουμε 900 ευρώ το χρόνο, που είναι πολλαπλάσια από αυτά που δίνει σήμερα η ανύπαρκτη κυβερνητική πρόνοια.
Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, γι αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε: Δηλώνουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, ούτε από τα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πήραμε γιατί δεν ζητήσαμε. Δεν ζητήσαμε γιατί είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι δεν μπορεί να υπάρχει Μη Κυβερνητική Οργάνωση που να στηρίζεται σε “κυβερνητικές” χορηγίες. Γιατί δεν μπορεί μια τέτοια οργάνωση να σπεύδει όπου τους στέλνει το χρήμα και οι σκοπιμότητες των χορηγών και όχι εκεί που υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες. Αλλά και γιατί δεν θέλαμε να ανακατευτούμε σε αυτή τη χρονίζουσα, “δύσοσμη” και αδιαφανή υπόθεση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων». 

3) Την αντίδραση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Σπείρα" μπορείτε να τη διαβάσετε σε προηγούμενη ανάρτησή μας και να συμμετάσχετε στη διαμαρτυρία της: http://topikopoiisi.blogspot.gr/2014/02/blog-post_20.html


Αλήτες, ρουφιάνοι, ΜΚΟ. Του Κωστή Παπαϊωάννου

Μεγάλος ο σάλος από τις καταγγελλόμενες απάτες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Ευλόγως, γιατί «είναι πολλά τα λεφτά» και η επικερδής, όπως φαίνεται, δράση της συνδέεται με μια συγκεκριμένη περίοδο και μια λογική διακυβέρνησης. Καλώς γίνεται ο έλεγχος, έστω και τώρα. Καλώς να γίνει, επιτέλους, έλεγχος και στα υπόλοιπα αντίστοιχα κρατικοδίαιτα μορφώματα. Δικαιούμαι όμως κι εγώ, καχύποπτος ων μετά από 30 χρόνια δράσης σε οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, να κάνω μερικές σκέψεις για τον τρόπο δημοσιογραφικής παρουσίασης και πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος...
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/alites-royfianoi-mko-toy-kosti-papaioannoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου