Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τελευταία εβδομάδα εγγραφών στο πρόγραμμα κατάρτισης "Δημοσιογραφία στα Νέα Μέσα"


Τα μέλη τoυ Hackademy και του radiobubble αναπτύσσουν επί 7 χρόνια καινοτομίες και ανιχνεύουν με σταθερότητα το πως εφαρμόζονται στην πράξη έννοιες όπως data journalism, community constructing, community managment, citizen journalism, transsmedia/crossmedia, και mobile reporting, αλλά και το πως αυτές συνδυάζονται με τα παραδοσιακά δημοσιογραφικά εργαλεία.

Πρόκειται για την κοινότητα που ξεκίνησε το 2007 δημιουργώντας ένα από τα πρώτα community based διαδικτυακά ραδιόφωνα, ενώ ανέπτυξε μια σειρά από πρωτοπόρες δραστηριότητες -ανάμεσά τους και τη διεύρυνση στην πράξη της έννοιας της δημοσιογραφίας των πολιτών δημιουργώντας το πρώτο παγκοσμίως ειδησεογραφικό hashtag στο twitter που αυτορρυθμίζεται μέσω κοινά συμφωνημένου κώδικα δεοντολογίας.

Το #rbnews είναι πλέον, για δύο συνεχόμενα χρόνια, το πρώτο ειδησεογραφικό hashtag της Ελλάδας (στοιχεία από trending.gr), και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα της κατεύθυνσης που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι έννοιες "συμμετοχική δημοσιογραφία" και "δημοσιογραφία των πολιτών" τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει αποτελέσει ερευνητικό αντικείμενο πανεπιστημιακών ερευνών και έχει καταγραφεί ως "η αιχμή της δημοσιογραφίας των πολιτών" από πολλά μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα σπουδών απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες αλλά και πολίτες-δημοσιογράφους, καθώς και σε σπουδαστές ή απόφοιτους σχολών δημοσιογραφίας και επικοινωνίας, ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ.

Στη διάρκεια των 96 διδακτικών ωρών του ταχύρρυθμου αυτού προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν από τους πλέον ειδικευμένους επαγγελματίες και επιστήμονες των Νέων Μέσων όσα είναι απαραίτητα ώστε να ασκήσουν με επάρκεια τη δημοσιογραφία στη νέα εποχή, αλλά και να εργαστούν ως επαγγελματίες εξειδικευμένοι στις νέες ειδικότητες που αναδύονται από τη χρήση του διαδικτύου και αφορούν στην επικοινωνία με τη χρήση των Νέων Μέσων.

Από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής έρευνας έως τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας ψηφιακής κοινότητας (community constructing/community management), τη συμμετοχική δημοσιογραφία και τη δημοσιογραφία των πολιτών (participatory journalism /citizen journalism), τη δημοσιογραφική διαχείριση ψηφιακών δεδομένων (data journalism), τα ψηφιακά δικαιώματα και τον κώδικα δεοντολογίας της νέας εποχής (digital rights, new code of ethics), τη διαχείριση της πληροφορίας, τη σύνταξη ειδήσεων και το ρεπορτάζ με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (virtual news room, mobile reporting), το διαδικτυακό ραδιόφωνο (web radio) και την επεξεργασία ήχου, βίντεο και εικόνας, ο φετινός κύκλος σπουδών του Hackademy είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε με την ολοκλήρωσή του οι καταρτιζόμενοι να μπορούν να εργαστούν με επάρκεια στο νέο και ιδιαίτερα απαιτητικό επαγγελματικό τοπίο.
  • Τα τμήματα είναι ολιγομελή και ο χαρακτήρας των εργαστηρίων και των διαλέξεων εντατικός.
  • Ο κύκλος σπουδών, ξεκινά το Σάββατο 1η Μαρτίου 2014 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2014.
  • Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
  • Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο Colab workspace(Πετράκη 28, Αθήνα).
  • Το συνολικό κόστος είναι 800 ευρώ, και η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τέσσερις δόσεις των 200 ευρώ, ενώ σε όσους εγγραφούν στο πρόγραμμα, προσφέρονται δωρεάν τα τέσσερα επιπλέον αυτόνομα ημερήσια σεμινάρια/workshops συνολικής αξίας 200 ευρώ.
  • Ταυτόχρονα υπάρχει ειδική πολιτική εκπτώσεων για εκπαιδευόμενους που θα εγγραφούν ανά δυάδες (μαζί δηλαδή με κάποιον φίλο ή συνάδελφό τους), καθώς και για ανέργους (ζητήστε περισσότερες πληροφορίες μέσω email).


Για να δηλώσετε συμμετοχή, στείλτε email και σύντομο βιογραφικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση hackademy.radiobubble@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στο κόστος και τις λεπτομέρειες του προγράμματος σπουδών, χρησιμοποιήστε την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.

Δείτε το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εδώ και τους συνεργάτες/καθηγητές του Hackademy εδώ.

Τwitter:
Facebook:
Περισσότερα για το Hackademy:
Περισσότερα για το radiobubble:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου