Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Τελευταία εβδομάδα εγγραφών στο πρόγραμμα κατάρτισης "Δημοσιογραφία στα Νέα Μέσα"


Τα μέλη τoυ Hackademy και του radiobubble αναπτύσσουν επί 7 χρόνια καινοτομίες και ανιχνεύουν με σταθερότητα το πως εφαρμόζονται στην πράξη έννοιες όπως data journalism, community constructing, community managment, citizen journalism, transsmedia/crossmedia, και mobile reporting, αλλά και το πως αυτές συνδυάζονται με τα παραδοσιακά δημοσιογραφικά εργαλεία.

Πρόκειται για την κοινότητα που ξεκίνησε το 2007 δημιουργώντας ένα από τα πρώτα community based διαδικτυακά ραδιόφωνα, ενώ ανέπτυξε μια σειρά από πρωτοπόρες δραστηριότητες -ανάμεσά τους και τη διεύρυνση στην πράξη της έννοιας της δημοσιογραφίας των πολιτών δημιουργώντας το πρώτο παγκοσμίως ειδησεογραφικό hashtag στο twitter που αυτορρυθμίζεται μέσω κοινά συμφωνημένου κώδικα δεοντολογίας.

Το #rbnews είναι πλέον, για δύο συνεχόμενα χρόνια, το πρώτο ειδησεογραφικό hashtag της Ελλάδας (στοιχεία από trending.gr), και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα της κατεύθυνσης που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι έννοιες "συμμετοχική δημοσιογραφία" και "δημοσιογραφία των πολιτών" τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει αποτελέσει ερευνητικό αντικείμενο πανεπιστημιακών ερευνών και έχει καταγραφεί ως "η αιχμή της δημοσιογραφίας των πολιτών" από πολλά μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα σπουδών απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες αλλά και πολίτες-δημοσιογράφους, καθώς και σε σπουδαστές ή απόφοιτους σχολών δημοσιογραφίας και επικοινωνίας, ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ.

Στη διάρκεια των 96 διδακτικών ωρών του ταχύρρυθμου αυτού προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν από τους πλέον ειδικευμένους επαγγελματίες και επιστήμονες των Νέων Μέσων όσα είναι απαραίτητα ώστε να ασκήσουν με επάρκεια τη δημοσιογραφία στη νέα εποχή, αλλά και να εργαστούν ως επαγγελματίες εξειδικευμένοι στις νέες ειδικότητες που αναδύονται από τη χρήση του διαδικτύου και αφορούν στην επικοινωνία με τη χρήση των Νέων Μέσων.

Από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής έρευνας έως τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας ψηφιακής κοινότητας (community constructing/community management), τη συμμετοχική δημοσιογραφία και τη δημοσιογραφία των πολιτών (participatory journalism /citizen journalism), τη δημοσιογραφική διαχείριση ψηφιακών δεδομένων (data journalism), τα ψηφιακά δικαιώματα και τον κώδικα δεοντολογίας της νέας εποχής (digital rights, new code of ethics), τη διαχείριση της πληροφορίας, τη σύνταξη ειδήσεων και το ρεπορτάζ με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (virtual news room, mobile reporting), το διαδικτυακό ραδιόφωνο (web radio) και την επεξεργασία ήχου, βίντεο και εικόνας, ο φετινός κύκλος σπουδών του Hackademy είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε με την ολοκλήρωσή του οι καταρτιζόμενοι να μπορούν να εργαστούν με επάρκεια στο νέο και ιδιαίτερα απαιτητικό επαγγελματικό τοπίο.
  • Τα τμήματα είναι ολιγομελή και ο χαρακτήρας των εργαστηρίων και των διαλέξεων εντατικός.
  • Ο κύκλος σπουδών, ξεκινά το Σάββατο 1η Μαρτίου 2014 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2014.
  • Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
  • Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο Colab workspace(Πετράκη 28, Αθήνα).
  • Το συνολικό κόστος είναι 800 ευρώ, και η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τέσσερις δόσεις των 200 ευρώ, ενώ σε όσους εγγραφούν στο πρόγραμμα, προσφέρονται δωρεάν τα τέσσερα επιπλέον αυτόνομα ημερήσια σεμινάρια/workshops συνολικής αξίας 200 ευρώ.
  • Ταυτόχρονα υπάρχει ειδική πολιτική εκπτώσεων για εκπαιδευόμενους που θα εγγραφούν ανά δυάδες (μαζί δηλαδή με κάποιον φίλο ή συνάδελφό τους), καθώς και για ανέργους (ζητήστε περισσότερες πληροφορίες μέσω email).


Για να δηλώσετε συμμετοχή, στείλτε email και σύντομο βιογραφικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση hackademy.radiobubble@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στο κόστος και τις λεπτομέρειες του προγράμματος σπουδών, χρησιμοποιήστε την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.

Δείτε το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εδώ και τους συνεργάτες/καθηγητές του Hackademy εδώ.

Τwitter:
Facebook:
Περισσότερα για το Hackademy:
Περισσότερα για το radiobubble:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου