Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωπαϊκό Χωριό(European Village ): Διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα EV



Επειδή αναρτώ κατά καιρούς ανακοινώσεις του European Village(Ευρωπαϊκό Χωριό) για τις δραστηριότητές του, αναρτώ την ανακοίνωσή του σε σχέση με την προσπάθεια των ΜΜΕ να το εμπλέξουν στην κατηγορία των ΜΚΟ, που τα «τσέπωναν» όλα αυτά τα χρόνια:


Καθώς διαπιστώσαμε ότι κυκλοφορεί είδηση με απίστευτες ανακρίβειες στο διαδίκτυο, στην τηλεοράση (με ρεπορτάζ σε δελτία ειδήσεων) ,και όχι μόνο,  θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες απλές δηλώσεις σχετικά με το θέμα.
Το Ευρωπαϊκό Χωριό είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δράση από το 2006. Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να προσφέρουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Ένα εργαλείο που θεωρούμε ότι προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες είναι και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση" χάρη στο οποίο μετακινούνται εκατοντάδες νέοι άνθρωποι κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα η αρμόδια εθνική υπηρεσία είναι το Ιδρυμα Νεολαίας και δια βίου μάθησης στην ιστοσελίδα του οποίου μπορείτε να βρείτε και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα στο Βέλγιο η βελγική CATAPA είναι μια οργάνωση η οποία ασχολείται με τις εξορυκτικές δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στις τοπικές κοινότητες. Έτσι αποφάσισε να παρατηρήσει και την περίπτωση στις Σκουριές και να αιτηθεί στην Βέλγικη εθνική υπηρεσία (καμία σχέση δηλαδή με το ελληνικό δημόσιο) για έναν νέο από την Ελλάδα για να βοηθήσει στις εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο. Tο πρόγραμμα εγκρίθηκε και μέσω κοινού γνωστού δεχτήκαμε να ενεργήσουμε σαν φορέας αποστολής καθώς κρίναμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι αξιόλογο. Η ίδια η CATAPA προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση και βρήκε έναν νέο άνθρωπο για την θέση του εθελοντή χωρίς ούτε καν την δική μας βοήθεια και φυσικά χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή  με ανθρώπους από το κίνημα στην Χαλκιδική. (να γίνει μια μικρή σημείωση ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που μετέφρασαν το κείμενο της πρόσκλησης από την ιστοσελίδα της βελγικής οργάνωσης μάλλον δεν ξέρουν και πολύ καλά αγγλικά καθώς ερμήνευσαν ορισμένα σημεία κυριολεκτικά όπως θέλουν).

Τέλος γίνεται μια αναφορά στο διαδίκτυο για ένα ποσό της τάξεως των 25.000 ευρώ και μια προσπάθεια σύνδεσης αυτού του ποσού με δραστηριότητες στην Χαλκιδική. Αυτό είναι το λιγότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Προφανώς κάποιο "λαγωνικό" δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Χωριού εν έτει 2006 προς το Υπουργείο Εργασίας με αυτό το ποσό είχε εγκριθεί τότε!
Απλώς για την ιστορία να ειπωθεί ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Βέλγιο αναλογεί στην οργάνωσή μας ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των 300 εώς μάξιμουμ 500 ευρώ το οποίο σχετίζεται με την προετοιμασία του εθελοντή και γενικότερων διαχειριστικών εξόδων σαν φορέας αποστολής. (τα οποία δεν έχουμε λάβει και δεν είναι και απόλυτο ότι θα τα λάβουμε).

Τα συμπεράσματα είναι μάλλον απλά.
Με εκτίμηση,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου