Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ανισότητες και το "Νέο Κεφάλαιο"

Το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» καλεί τους ηγέτες να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της «ψαλίδας», ακόμη και «αν δεν φαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο προλεταριακής επανάστασης»

 Του Μιχάλη Ψύλου

 «Γιατί οι φτωχοί δεν κατεβαίνουν στα οδοφράγματα; Με τόσο αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα γιατί δεν εξεγείρεται η εργατική τάξη;» Τα ερωτήματα θέτει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» και την απάντηση δίνει ο αναλυτής Ματ Μίλερ της «Ουάσινγκτον Ποστ»: «Οι φτωχοί δεν βιώνουν μια ανυπόφορη ανισότητα» λέει ο Αμερικανός αναλυτής, στηρίζοντας την άποψή του στην τεχνολογία. «Στην αρχή του 20ού αιώνα μόνο οι πολύ πλούσιοι είχαν ψυγείο ή αυτοκίνητο, ενώ σήμερα μια τεράστια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας δίνει άλλη αίσθηση, αλλά και ο φτωχός με μια φτηνή τηλεόραση 19 ιντσών παλιάς τεχνολογίας μπορεί να παρακολουθήσει τον “Σρεκ” και να γελάσει επίσης» λέει ο Ματ Μίλερ. «Μπορεί τα ψυγεία, είτε κοστίζουν 11.000 δολάρια είτε 500, να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά τα τρόφιμα που έχουν μέσα διαφέρουν πολύ με βάση το εισόδημα» ανταπαντά ο συντηρητικός «Εκόνομιστ», που βλέπει πολύ πιο πέρα από τη «μύτη» του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου