Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ



Ενώ στην Ελλάδα του 2013 ένας νέος άνθρωπος σκοτώθηκε ,ενώ καθημερινά χιλιάδες άλλοι εξευτελίζονται και σέρνονται στα δικαστήρια , γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου στα ΜΜΜ (Μεσα Μαζικής Μεταφοράς) ,στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Tallinn,η χρήση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς είναι δωρεάν για όλους τους δημότες ,από 1/1/2013,στο όνομα του δικαιώματος στην κινητικότητα.
Μετά από δημοψήφισμα, όπου το 77,5% του πληθυσμού αποφάνθηκε υπερ της δωρεάν χρήσης των ΜΜΜ για όλους, σε αυτή τη πόλη των 400.000 κατοίκων ,που δοκιμάζεται από τα μέτρα λιτότητας και την ανεργία ,οι τοπικές αρχές και ο ντόπιος πληθυσμός δρέπουν ήδη τους καρπούς από την εφαρμογή του μέτρου.
Μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 45.000 τόνους το χρόνο,αύξηση στη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών κατά 12,6%,μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων κατά 9%.
Αύξηση του πληθυσμού ,εξαιτίας του μέτρου,κατά 10.000 κατοίκους μέχρι σήμερα,γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για την πόλη.
Εκτός από τους ανέργους ,που μπορούν πλέον να ψάχνουν για δουλειά χωρίς να τους απασχολούν τα έξοδα μετακίνησης,ωφελημένοι είναι και οι εργαζόμενοι ,αλλά και οι καταστηματάρχες,που βλέπουν την επισκεψιμότητα στις επιχειρήσεις τους να αυξάνεται ,αφού περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν καθημερινά,αλλά και τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.
Η πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι η πρώτη μεγάλη πόλη της Ευρώπης , που εφαρμόζει τη δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ,ενώ σε 20 μεσαίου μεγέθους πόλεις της Γαλλίας εφαρμόζεται ήδη το μέτρο με μεγάλη επιτυχία.Η δωρεάν μετακίνηση χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις ,που είναι οι κυρίως ωφελημένες από αυτό το μέτρο.
Η δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων , σε συνδυασμό με την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης άρχισε πιλοτικά να εφαρμόζεται και στη πόλη Chengdu της Κίνας,με πληθυσμό 14 εκ.κατοίκων.
Το υπερβολικά υψηλό κόστος των ελέγχων στα ΜΜΜ ,καθώς και η αναποτελεσματικότητά τους θεωρείται η βασική αιτία ,που πολλές πόλεις έχουν αρχίσει να στρέφονται στη λύση της δωρεάν μεταφοράς στις δημόσιες συγκοινωνίες .
http://carfree.free.fr/index.php/2013/08/26/tallinn-devient-la-capitale-des-transports-publics-gratuits/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου