Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν η Κουκουμίτσα θα λέγεται ΚαταρίτσαΥποθετικά κάπως έτσι στο μέλλον θα ονομάζαμε το νησάκι[1] ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, που βρίσκεται στην ζώνη προστασίας του Αμβρακικού κόλπου στην Βόνιτσα, εμείς οι Έλληνες δηλώνοντας ότι δίνουμε τα πάντα για λίγα χρήματα σε επενδυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Έτσι θα δείχναμε την ευχαριστία μας στην δήθεν αναπτυξιακή τουριστική ή οικιστική πρόταση που δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία, την προστασία βιοτόπων και διεθνών περιβαλλοντικών κανόνων, ότι κολακεύουμε για επενδύσεις βασιζόμενοι στην ματαιοδοξία κάποιων και στο λανθασμένο παρελθόν που έφερε την οικονομική περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.
Στον έντυπο τύπο εμφανίστηκαν πάλι άρθρα που αναφέρονται στις δυσκολίες που έχει το ΤΑΙΠΕΔ λόγω των υπερβολικών περιβαλλοντικών νόμων στο να πουλήσει ή να παραχωρήσει ακίνητα την χαρακτηριζόμενη ως δημόσια περιουσία όπως οι παραλίες, νησίδες που είναι εντός της ζώνης NATURA, σαν αυτή που θέλει επενδυτής να χτίσει ένα σπιτάκι 250 δωματίων ενώ από τον νόμο επιτρέπεται κτίσμα μέχρι 80 τ.μ. Βλέπουν, και θα το κάνουν, να φτιάξουν τέτοιους νόμους ή προεδρικά διατάγματα, μας έχουν άλλωστε φλομώσει με τούτα τα νομοθετήματα στην εποχή του μνημονίου, για να ψαλιδίσουν τους νόμους που ορίζουν τους κανόνες, θα αφαιρούν αρμοδιότητες από δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο να ικανοποιήσουν τις ορέξεις της τρόικας, τις απαιτήσεις των φοροαρπαγέων δανειστών μας.
Ήδη ψαλιδίζουν αρμοδιότητες από αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες είτε με αποσάθρωση του προσωπικού της είτε καταργώντας την υπηρεσία είτε με απολυταρχικό τρόπο θα τις εξαφανίσουν όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ Α.Ε. Για του λόγου το αληθές είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα δόθηκε η αρμοδιότητα της κατάσχεσης της παράνομης υλοτομίας [2]σε ιδιωτικό φορέα, την Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, και την αστυνομία. Επειδή φυσικά η αστυνομία δεν θα μπορεί να φυλάει τα δάση, και τον ξερίζωμα των ελαχίστων πλέον  δέντρων του τόπου μας, ενώ θα μπορούσε να το κάνει η δασική υπηρεσία αλλά δεν το θέλουν μήπως λέω εγώ το κάνουν γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους σκέφτονται απολύσεις ή και καταργήσεις νόμων και υπηρεσιών που τους εμποδίζουν στα μνημονιακά σχέδια τους;
Η κακή πρακτική του παρελθόντος που δεν συνυπολόγιζε ούτε τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής, στοιχεία δηλαδή όπως η πολιτιστική και αισθητική ταυτότητα του τοπίου ούτε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αντοχή της περιοχής συνεχίζεται ακάθεκτη και σήμερα μέσω των μνημονίων με πιο βίαιο τρόπο αφού πλέον τα πάντα είναι φτηνή λεία ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέμε Ελλάδα. Μη μας κακοφανεί λοιπόν αν η Κουκουμίτσα, η ονομασία αυτού του μικρού νησιού, αλλάξει όνομα λόγω αλλαγής ταυτότητας.
Κυριάκος Τσιπούρας


[1] Κουκουμίτσα. Νησάκι που ανήκει στη Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου     Υγροτόπων Αμβρακικού και εμπίπτει στις ιδιαίτερες προστατευτικές του διατάξεις.
[2] νόμο για τα αυθαίρετα 4178/8-8-13 και άρθρο 55


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου