Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

27 28 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ για 10ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΙΣΑΗ αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας διοργανώνει  φέτος, το 10ο κατά σειρά αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης και θα είναι μια συνάντηση κινημάτων, ανθρώπων και συλλογικοτήτων που αγωνίζονται, μια φωνή έναντια σε κάθε είδους ρατσισμό, μια γιορτή τόσο του πολιτισμού όσο και του αντιρατσιστικού κινήματος.

Κεντρικό σύνθημα του φετινού φεστιβάλ είναι:
« 10 χρόνια
πολιτική ανυπακοή, κοινωνική αλληλεγγύη, σεβασμός στη διαφορετικότητα
αυτό το δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας»

 Το στήσιμο του φεστιβάλ (πολιτικά & χωροταξικά) θα στηριχθεί σε τέσσερις θεματικές περίπου αντίστοιχες με το περιεχόμενο του συνθήματος
  • Κοινωνική αλληλεγγύη – αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα
  • Πολιτική ανυπακοή – κοινωνικοί αγώνες
  • Αντιρατσισμός – κοινωνικοί αποκλεισμοί – σεβασμός στη διαφορετικότητα
  • Αντιφασισμός

Στις θεματικές αυτές στον χώρο της πλατείας, κάθε συλλογικότητα μπορεί να εκθέσει υλικό σχετικό με την θεματική. Εννοείται πως κάθε συλλογικότητα μπορεί να εκθέσει υλικό σε περισσότερες  από μία θεματικές και πως για το περιεχόμενο του υλικού κρίνει και αποφασίζει η κάθε συλλογικότητα και μόνο (αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη). Η συμμετοχή θα ήταν θεμιτό να συνδυάζεται και από την φυσική παρουσία (τόσο για την υποστήριξη του υλικού όσο και για την περιφρούρηση και τις ανάγκες του φεστιβάλ).

Το παρόν mail είναι ενημερωτικό αλλά έχει ταυτόχρονα και τον χαρακτήρα ανοιχτής πρόσκλησης (αναφερόμενοι ιδιαίτερα στις τοπικές συλλογικότητες) για συμμετοχή τόσο στην προετοιμασία του φεστιβάλ όσο και στο διήμερο . 'Ηδη οι συνελεύσεις έχουν πυκνώσει και υπάρχουν υπο-ομάδες που άρχισαν να δουλεύουν και να συντονίζουν τις παραπάνω θεματικές. Παράλληλα άρχισαν οι προετοιμασίες για τα οργανωτικά αλλά και για το πολιτικό λόγο/πλαίσιο που η αντιρατσιστική θα επιδιώξει να αρθρώσει πριν και κατά τη διάρκεια του 2μερου. Η πρόσκληση αφορά και αυτό το κομμάτι χωρίς αυτό να εμποδίζει την κάθε συλλογικότητα να διακινήσει και το δικό της υλικό (άλλωστε η οπτική της κάθε συλλογικότητας πάνω στα προβλήματα και στις λύσεις και μπορεί να διαφέρει και έχει ενδιαφέρον να ακουστεί/παρουσιαστεί).

Αναμένουμε την θετική σας απάντηση, είμαστε διαθέσιμοι για κάθε διευκρίνιση και ελπίζουμε στην ενεργή σας συμμετοχή, φέτος να μην απουσιάσει κανείς.
Θα διευκολυνθούμε ιδιαίτερα, όλοι όσοι συμμετέχουμε στην προετοιμασία του φεστιβάλ, εφόσον οι απαντήσεις σας και η επιλογή της θεματικής όπου θέλετε να συμμετέχετε, μας είναι γνωστές μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη,

Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας
27/8/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου