Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου_Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Π


ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ 
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο αν το newsletter δεν εμφανίζεται.
View it in your browser.
Επένδυση στη γνώση από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

«Πιστεύουμε, σχεδιάζουμε και επενδύουμε στη γνώση, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον!»
 
Για 7η συνεχή χρονιά και αρχικά υπό δυνατούς ανέμους, υλοποιείται από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, Πρότυπη Ωκεανογραφική Άσκηση στο ανατολικό Αιγαίο. Σε αυτήν συμμετέχει 35μελής ομάδα επιστημόνων και φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Cardiff Ουαλίας καθώς και 15μελής ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με χρήση δύο ερευνητικών σκαφών.

Ο συνδυασμός εφαρμοσμένης έρευνας και σύγχρονου εξοπλισμού και με επίκεντρο την ιδιαίτερης σημασίας βιοποικιλότητα του ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα. Αυτά τα στοιχεία  έχουν αναδείξει τη συγκεκριμένη Ωκεανογραφική Άσκηση, σε υποχρεωτικό εξεταζόμενο μάθημα των τελειόφοιτων φοιτητών Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Cardiff, κατά τα επτά τελευταία χρόνια. Διδάσκεται δε στο ανατολικό Αιγαίο, με επίκεντρο τη βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στη Σάμο.

Η έρευνα στην οποία συμμετέχουν οι φοιτητές και οι επιστήμονες, επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς όπως:
-Βιολογική χαρτογράφηση των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων με την παράλληλη χρήση: σόναρ, υποβρύχιας ρομποτικής κάμερας και μεθόδων structure scanning (σάρωσης δομής βυθού). Έμφαση δίνεται στην αποτύπωση θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, που έχουν καταστραφεί από παράνομη αλιεία με μηχανότρατα και άλλα συρόμενα εργαλεία
 -Καταγραφή και φωτοταυτοποίηση των πληθυσμών θαλασσίων θηλαστικών με τη χρήση ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων.
-Έλεγχος ποιότητας και παραγωγικότητας του θαλασσινού νερού με χημικές αναλύσεις καθώς και αναλύσεις περιεκτικότητας ζωοπλαγκτού και φυτοπλαγκτού, στο εργαστήριο του «Αρχιπελάγους».
-Συλλογή δεδομένων αλλά και δειγμάτων από τους μόνιμους σταθμούς παρατήρησης και καταγραφής της βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Τα δεδομένα που καταγράφονται και αναλύονται στο πλαίσιο της Πρότυπης Ωκεανογραφικής Άσκησης αποτελούν για το «Αρχιπέλαγος» ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των οικοσυστημάτων των θαλασσών μας, που αλλάζουν διαρκώς υπό την επίδραση ποικίλων αιτιών, ανθρωπογενών αλλά και φυσικών.

Τέτοιου τύπου δραστηριότητες εφαρμοσμένης επιστημονικής κατάρτισης, αποτελούν μια πολύτιμη πηγή γνώσης αλλά και ένα ανεκτίμητο εργαλείο στη μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως στηρίζουν και την τοπική οικονομία, με την προσέλκυση εκατοντάδων επιστημόνων και φοιτητών ετησίως στα νησιά του Αιγαίου, εκτός τουριστικής περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύονται διεθνώς τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, καλλιεργώντας τη διασύνδεση με τον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μετά από πολυετή ανάπτυξη και με συνεχή βελτίωση των δραστηριοτήτων εφαρμοσμένης εκπαίδευσης στην περιβαλλοντική έρευνα και προστασία, επεκτείνει τα μνημόνια συνεργασίας που διατηρεί με επιλεγμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Στοχεύει στην διαβαθμισμένη εδραίωση αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών, τόσο στη Σάμο, όσο και στην Ικαρία, τις Οινούσσες, τους Λειψούς καθώς σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Διότι, η επένδυση στη γνώση, αποτελεί μια κυρίαρχη επένδυση στον άνθρωπο και το περιβάλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου