Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Kυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Ξεκινάει η "Κιβωτός σπόρων Πιερίας"Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινάει την λειτουργία της η "Κιβωτός Σπόρων Πιερίας", μία κίνηση για την διάσωση και την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν δύο γιορτές ανταλλαγής σπόρων. Μοιράστηκαν χιλιάδες σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν στην Πιερία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Φέτος στήνουμε την κιβωτό σπόρων η οποία χρειάζεται μία συνεχόμενη διάθεση σπόρων έτσι ώστε να μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς και να έχει την δυνατότητα να ικανοποιεί και να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων καλλιεργητών. 

Είναι πολύ σημαντική η καταγραφή των σπόρων. Υπάρχουν ποικιλίες που ταιριάζουν στην περιοχή μας στα εδάφη και το κλίμα μας. Αυτές τις ποικιλίες θέλουμε να εντοπίσουμε και να διατηρήσουμε. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς καλλιεργητές αλλά και μερικούς αγρότες που επιλέγουν και καλλιεργούν μόνο παραδοσιακές ποικιλίες. Έχουν παρατηρήσει ποικιλίες που είναι ανθεκτικές και παραγωγικές. 


Με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών επιτυγχάνουμε:
1.    Την διάσωση και την διάδοσή τους
2.    Την διατήρηση της βιοποικιλότητας
3.    Την βελτίωση της ποιότητας της τροφής μας και της υγείας μας
4.    Την αυτονομία μας
Στις 29 Σεπτέμβρη, στις 5 το απόγευμα στην Μαραθώνος και Λαχανά γωνία, θα εκθέσουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούμε.  θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και θα γνωριστούμε. 

 Σας καλούμε να συλλέξετε τους σπόρους σας υπεύθυνα και να τους διαθέσετε στην "κιβωτό"
Είναι πολύ σημαντικό τα φυτά από τα οποία θα συλλεχθούν οι σπόροι να είναι σε απόσταση ή να έχουν προστατευθεί από φυτά υβρίδια ώστε να μην επιμολυνθούν. Προτείνουμε πάντα να κρατάτε μία ασφαλή ποσότητα στην δική σας αποθήκη σπόρων ώστε αν μία χρονιά δεν μπορέσετε για οποιονδήποτε λόγω να κρατήσετε σπόρους να μην διακινδυνεύσει καμία ποικιλία. Αν όλοι έχουμε μία μικρή "κιβωτό σπόρων" στο σπίτι μας είναι η πιο μεγάλη, ασφαλής και επιτυχημένη κιβωτός. Δεν μπορεί να κινδυνεύσει από τίποτα. Η κιβωτός που στήνουμε στην ουσία θα είναι ένας χώρος συνάντησης όλων των σπόρων, ώστε να μπορούμε να βρούμε ποικιλίες από καλλιεργητές που αγνοούμε ότι υπάρχουν. Ο στόχος μας θα είναι να αυξηθούν οι αποθήκες σπόρων σε κάθε σπίτι!

Όποιος θα προσφέρει σπόρους θα συμπληρώνει μία φόρμα με τα εξής στοιχεία:
1.    την ποικιλία 
2.    πόσα χρόνια καλλιεργείται 
3.    σε ποια περιοχή καλλιεργείται
4.    είδος καλλιέργειας (οικολογική, συμβατική)
5.    χαρακτηριστικά καρπών
6.    ασθένειες - προσβολές
7.    απόδοση - παραγωγή της
8.    απόσταση από άλλους κήπους

Είναι σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε να δράσουμε ενεργά σε ότι θα συμβάλλει στην ελευθερία μας, στην αυτονομία , στην υγεία μας, στις αξίες, για να συνεχίσουμε να ζούμε αρμονικά μεταξύ μας και με το περιβάλλον.

Να μην στερήσουμε από τις επόμενες γενιές αυτά που εμείς έχουμε ακόμα και σήμερα!
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

--
Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"

Οι επιλογές του καθενός μας επηρεάζουν την εξέλιξη του πλανήτη μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου