Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα ρέκβιεμ για τον Παύλο...Τα λόγια δεν βγαίνουν εύκολα όταν προσπαθείς να περιγράψεις τα αισθήματα οργής, πόνου και θλίψης που γεννάει ο άδικος χαμός ενός νέου ανθρώπου, πόσο μάλλον όταν αυτός δολοφονείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τα πιστεύω του.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι μια καθαρά πολιτική δολοφονία με φυσικούς αυτουργούς τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή (ΧΑ) που γέμισε με μίσος και όπλισε το χέρι του έμμισθου εγκληματία που μαχαίρωσε θανάσιμα τον Παύλο. Έχει όμως και ηθικούς αυτουργούς το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα εξουσίας που έφεραν τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία και αξιοποίησαν την εκλογική άνοδο και την ατζέντα της ΧΑ για να επιβάλλουν τις εγκληματικές πολιτικές τους, αλλά και τους 450.000 συμπολίτες μας που θεώρησαν ότι με την ψήφο τους σε μια εγκληματική οργάνωση θα λύσουν τα προβλήματά τους και θα τιμωρήσουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς. 

Κόμματα εξουσίας, οικονομικοί ολιγάρχες και συστημικά ΜΜΕ επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια στον εθνικισμό και τον ρατσισμό για ιδίο όφελος, ιδιαίτερα οικονομικό και εξουσιαστικό (εξοπλιστικά προγράμματα και μίζες, φτηνά εργατικά χέρια, χειραγώγηση των μαζών και ψηφοθηρία, τηλεθέαση και διαφημίσεις), θρέφοντας ταυτόχρονα και αξιοποιώντας τους νοσταλγούς του Χίτλερ και το λούμπεν παρακράτος που αποτέλεσε τη βάση της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.

Με την καταστολή, τη πατριωτική θρησκοληψία και τις εγκληματικές πολιτικές λιτότητας διαμόρφωσαν τις κατάλληλες συνθήκες για να εκκολαφτεί το αυγό του φιδιού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φύρερ Μιχαλολιάκος αποτέλεσε για πολλά χρόνια έμμισθος της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ούτε βέβαια ότι η ναζιστική ΧΑ έχει μεγάλη διείσδυση και αποδοχή στα σώματα ασφαλείας (στρατός, αστυνομία, λιμενικό) και το δικαστικό σώμα.

Η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της ΧΑ πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους ως τέτοια, για να σταματήσει πάραυτα να αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος και των οικονομικών ελίτ της χώρας. Η εγκληματική αδιαφορία, η συμπόρευση και η συνενοχή μεγάλου μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας στη δολοφονία του Παύλου και σε αντίστοιχα “μεμονωμένα” περιστατικά τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ατιμωρησία των ενόχων έχουν δώσει κίνητρο στον Φύρερ Μιχαλολιάκο και τα τάγματα εφόδου του, να αποθρασυνθούν και να προσπαθούν να δημιουργήσουν με κάθε ευκαιρία κλίμα έντασης, τρομοκρατίας και αποσταθεροποίησης- αποδόμησης του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Οι μετανάστες, οι έγχρωμοι, οι βλάστημοι και οι ομοφυλόφιλοι ήταν μόνο η αρχή. Ο Παύλος, ο δικός μας Killah P, δεν ήταν ούτε έγχρωμος, ούτε ομοφυλόφιλος, αλλά ένας ελεύθερος, κοινωνικά ευαίσθητος και πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης, ενεργός στο hip hop και το αντιφασιστικό κίνημα. Δεν είναι το πρώτο θύμα των νεοναζί, αλλά είναι ο πρώτος έλληνας, παιδί εργατικής οικογένειας, που δολοφονείται από την εγκληματική οργάνωση. Ας φροντίσουμε να είναι ο τελευταίος.

Η δολοφονία του δείχνει ότι δεν χωράει άλλος εφησυχασμός και πολιτική ανάλυση, δεν χωράει άλλη αδράνεια και κατακερματισμός του αντιφασιστικού κινήματος. Πρέπει να περάσουμε στις δράσεις, σε κοινωνικό, συλλογικό και ατομικό επίπεδο ενωμένοι και μαζικά, θεσμικά και κινηματικά, γιατί σειρά θα έχουν όλοι όσοι δεν ανταποκρίνονται στα άρρωστα ιδεώδη του νεοναζί της ΧΑ, όλοι χωρίς διακρίσεις θα υποστούν τη φρίκη του φασισμού. 

Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα το κράτος δικαίου και η Πολιτεία δεν θα είχε επιτρέψει να πάρουν τέτοια έκταση δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις και εγκληματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του ρατσιστικού λόγου μίσους, χωρίς να σύρει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς στα ποινικά δικαστήρια και να θέσει εκτός νόμου την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση που αποδεδειγμένα ευθύνεται για αυτές τις ενέργειες εναντίων μεταναστών και γηγενών με αφορμή τα πιστεύω, το χρώμα και την εμφάνισή τους.

Απαιτούμε:
-Την παραδειγματική τιμωρία ως ρατσιστικό και πολιτικό έγκλημα μίσους του δολοφόνου του Παύλου. 
-Την άμεση διερεύνηση όλων των εγκληματικών και έκνομων ενεργειών των μελών της ΧΑ, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της, την άμεση σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία χωρίς ελαφρυντικά των ποινικών παραβάσεων. 
-Την τιμωρία της ολιγωρίας των αστυνομικών στη δολοφονία του Παύλου και σε όλα τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής και πολιτικής βίας, καθώς και να ξεριζωθούν αποτελεσματικά και αποφασιστικά οι πυρήνες της ΧΑ στα σώματα ασφαλείας μέσα από την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη τιμωρία των υποκινητών ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα. 
-Να διερευνηθούν οι παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, οι διασυνδέσεις και οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ από την οικονομική ελίτ και το οργανωμένο έγκλημα.

Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Παύλο, τον Shehzad, τον Alim, τον Δημήτρη Κουσουρή και τα εκατοντάδες ακόμα θύματα της ρατσιστικής νεοναζιστικής βίας να ξεριζώσουμε ενωμένοι τον φασισμό και το ρατσισμό σε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά. Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συλλογικότητες, κόμματα και φορείς σε ένα κοινό μέτωπο για να στείλουμε τους εγκληματίες νεοναζί της ΧΑ στη φυλακή και πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε μια δραματική μειοψηφία, τη συμμορία των νεοναζί χουντικών να γιγαντωθεί μέσα από τη δική μας αδράνεια και να δημιουργεί μια μόνιμη αίσθηση εμφυλίου και φόβου.  

Πρέπει να δημιουργήσουμε σε κάθε γειτονιά και να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτοργανωμένες δομές αλληλεγγύης και ομάδες κοινωνικής περιφρούρησης για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες τις κρίσης και τα αίτια ανόδου του φασισμού, ρατσισμού και ναζισμού. Να αποδομήσουμε τον ρατσιστικό λόγο με κάθε ευκαιρία, χωρίς φόβο, αναζητώντας την αλληλεγγύη των γύρω μας. Να μιλήσουμε με τα νέα παιδιά που βρίσκουν λόγο ύπαρξης όταν υποστηρίζουν τους φασίστες και όχι όταν δημιουργούν με τον ιδρώτα τους ένα καλύτερο μέλλον. Η σιωπή και η αδράνεια είναι πλέον συνενοχή. 

Ας πάρουμε επιτέλους την κατάσταση στα χέρια μας και ας δείξουμε ότι σε αυτή τη χώρα που είναι σταυροδρόμι πολιτισμών δεν χωράει ο φασισμός, είναι έξω από τη κουλτούρα και την αισθητική μας. Εμείς θέλουμε να μετουσιώσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε δημιουργία ενός άλλου κόσμου, αλληλέγγυου, οικο-λογικού και δίκαιου που τους χωράει όλους.

18.9.2013
Ηλιόσποροιhttp://www.iliosporoi.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου