Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Γη και ελευθερία……Εντυπώσεις μιας κατασκηνώτριας



Βασσαράς, Αύγουστος 2013….
Κόσμος πηγαινοέρχεται στην αυλή του σχολείου (που οι διοργανωτές και εθελοντές, ντόπιοι και μη,καθάρισαν με πολύ κόπο, δίνοντας ζωή στο κτίσμα και στον περίγυρό του), άλλοι στήνουν σκηνές, άλλοι τοποθετούν τραπεζάκια μπροστά από ψυγεία με μπίρες και νερά, παιδάκια πανέμορφα παίζουν πινγκ – πονγκ,μουσικοί κουρδίζουν τα όργανά τους στην σκηνή….
Αν μου ζητούσαν να περιγράψω με λίγες λέξεις την εντύπωση που μου άφησε αυτό το φεστιβάλ, το πρώτο ορεινό φεστιβάλ στο χωριό Βασσαρά στις πλαγιές του Πάρνωνα θα έγραφα: καταπράσινο βουνό, ελευθερία, πανέμορφο χωριό, πέτρινα σπίτια, συζητήσεις,όμορφος κόσμος….
Κάθε μέρα μια διαφορετική εμπειρία, αρχικά με προβολές ταινιών , (για το ξεπούλημα του νερού στη Χιλή http://www.exandasdocumentaries.com/documentaries/bysubject/environment/%CE%A7%CE%B9%CE%BB%CE%AE), καθώς καΙ με την προβολή της καταπληκτικής ταινίας του Ken Loach, Γη και Ελευθερία.(Land and Freedom).
Ακολούθησαν καλλιτεχνικά εργαστήρια με εξωγήινες ματιές, των παιδιών, που μπορούν ακόμα να βλέπουν την αλήθεια διαφορετικά από εμάς, όπως είπε πολύ ωραία η κοπέλα που συν-οδηγούσε τους μικρούς “εξωγήινους”….Συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, για την καλλιέργεια των σπόρων από το “Πελίτι”, (http://www.peliti.gr/), για την δημιουργία ενός νέου σχολείου, πιο καινοτόμου, με άλλους στόχους, προβληματισμοί και αναφορές για την αποανάπτυξη-τοπικοποίηση,έκθεση φωτογραφίας”Παράξενα Πλάσματα”….
Ο Βασσαράς, λοιπόν, με τα όμορφα καφενεδάκια του και τον πολύ συμπαθητικό κόσμο, το “κέντρο του κόσμου”, όπως μας είπε ο Γιώργος Μελέτης, πρόεδρος της διαμερισματικής κοινότητας και πιλοποιός με πολύ γούστο και φοβερά καπέλα! Η γυναίκα του, ο πολύ γλυκός τύπος που μιλούσε σπαστά ελληνικά και πολλοί άλλοι που ξεχνάω τα ονόματα, συγχωρέστε με, ήταν πολλές οι πληροφορίες για 3 μέρες! Τα παιδιά, που βοηθούσαν με μεράκι, κολλούσαν αφίσες, τα οποία έφτιαξαν μια πολύ ωραία ταινία , το “serial killer”, ο Τάκης, ο Στέφανος, η Ρόμπιν,(και όλα τα υπόλοιπα,είπαμε,με τα ονόματα,έπαθα Αλτσχάιμερ!), με το χαμόγελο πάντα στα χείλη, όλοι εκεί, μας έκαναν να νιώσουμε από την πρώτη στιγμή, μέρος της ομάδας, να γίνουμε ένα, να συνεισφέρουμε και να συνοργανώσουμε!
Μια άλλη ματιά, με αεράκι καινοτομίας και ελευθερίας, εν μέσω της κρίσης που μας παγώνει το αίμα και τις ιδέες, μας έκανε να ξαναθυμηθούμε πως η ζωή είναι ωραία όταν βρίσκεσαι με κόσμο που πιστεύει σε αυτή, στον τόπο, στη γη, στα ιδανικά….και ξαναπαίρνεις τα πράγματα στα χέρια σου!
Οι υπέροχες συναυλίες,οι Rumors, Οι Blueswire, οι Ital Light, οι Electra and the Local Seeds, καθώς και ο Θάνος Μικρούτσικος με την Ρίτα Αντωνοπούλου, μας έκαναν να λικνιστούμε στους ρυθμούς των blues, της reggae, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να αγαπήσουμε, να γελάσουμε με το φοβερό χιούμορ των Ital Light,να συγκινηθούμε με τους καταπληκτικούς στίχους του Καββαδία, να ξανανιώσουμε….
Η πιο ανατριχιαστική στιγμή, για μένα, ήταν, όταν με τους φίλους που γνώρισα και ήρθαμε κοντά σε αυτό το φεστιβάλ, τον Χάρη, την Σέβη, την Γιωργία και τους υπόλοιπους, τραγουδήσαμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας, τους στίχους από το “Αερικό”: “ΟΣΕΣ ΚΙ ΑΝ ΧΤΙΖΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΤΕΝΕΥΕΙ, Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΑΡΙΟ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΘΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ”!!!
Ευχαριστώ αδέρφια, για μία από τις καλύτερες στιγμές του καλοκαιριού, για τα χρώματα που πήρα από αυτό το φεστιβάλ, τα οποία θα πιτσιλίζουν τον καμβά του χειμερινού πίνακα που έρχεται….
Ευχαριστώ και σας, όλα τα αερικά του Βασσαρά, για τις ιδέες που φυσήξατε σε όλους μας και εύχομαι να ξαναφυσήξουμε όλοι μαζί του χρόνου, στο 2ο ορεινό φεστιβάλ!
Καλή Συνέχεια!!!
29/8/13
Ευθυμία

Σχόλιο: είχαμε πάει με τον Γιάννη τον Μπίλλα και παρουσιάσαμε το θέμα μας: αποανάπτυξη-τοπικοποίηση, μια απάντηση στην κρίση. Έγινε πολύ ωραία συζήτηση που συμμετείχαν και κάποιοι παλιοί γνωστοί που είναι «επανατοπικοποιημένοι» στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου