Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Βαθειά ύφεση

1) Ολίσθηση σε βαθιά ύφεση, η οποία αναζωπυρώνει την ανησυχία ότι ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος εξυγίανσης θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα πανικού στις χρηματαγορές, διαπιστώνει για την Ελλάδα αφιέρωμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, Handelsblatt.
Παρά τους πρόσφατους επαίνους από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τις επιτυχίες της χώρας στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, οι πολίτες αισθάνονται σταδιακά ότι η χώρα ολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, γράφεται χαρακτηριστικά, και επισημαίνεται πως το κλειδί της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης βρίσκεται στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν 7% λιγότερα από το περασμένο έτος. Η Αθήνα εισέπραξε μεν συνολικά 4,1% περισσότερους φόρους κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, αλλά οι στόχοι, που είχαν τεθεί, ήταν υψηλότεροι. Ο Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε στο ΔΝΤ και στην ΕΕ πρόσθετα έσοδα ύψους 13,7% για το 2010, ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης δισεκατομμυρίων. Θα είναι δύσκολο να εισπράξει τα χρήματα αυτά μόνο από τους φοροφυγάδες», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η Handelsblatt.
«Μαγαζιά κλείνουν, εργοτάξια μένουν ανεκμετάλλευτα, επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους. Και οι χρηματαγορές περιμένουν με καχυποψία ενδεχόμενα ολισθήματα (...) Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 3,5% ήδη στο 2ο τρίμηνο, οικονομολόγοι περιμένουν για το 2ο εξάμηνο μείωση σε ποσοστό περίπου -5%. Ο σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα υπάρξουν ακόμη 100.000 χρεοκοπίες. Ήδη τώρα 1 στους 3 νέους δεν έχει εργασία. Για το φθινόπωρο ο Σύνδεσμος Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αναμένει κύμα μαζικών απολύσεων και αύξηση του ποσοστού των ανέργων στο 20%».

2) Με υπέρτιτλο «Κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας» και τίτλο «Πρώτα ύφεση, μετά έκρηξη», υπογράφει το ρεπορτάζ της στην ιστοσελίδα του Spiegel, η Corinna Jessen, στο οποίο περιγράφει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης.
Αναφέρει πως τα καταστήματα βάζουν μαζικά λουκέτο και πως η ανεργία σκαρφαλώνει σε περιοχές μέχρι και στο 70%... «Στην Ελλάδα μόλις τώρα γίνεται ορατό το μέγεθος της κρίσης. Το κυβερνητικό πακέτο δραστικών μέτρων λιτότητας βυθίζει την οικονομία σε ύφεση. Ακόμη και συνετοί οικογενειάρχες απειλούν με εξέγερση».
Το πρόβλημα είναι ότι πλέον η λιτότητα επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής ζωής, η κατανάλωση καταποντίζεται και ο αριθμός των χρεοκοπιών και των ανέργων αυξάνεται. «Στην ελληνική κοινωνία σιγοβράζει ένα μείγμα φόβου, έλλειψης προοπτικών και οργής».
«Στο Πέραμα η ανεργία φτάνει στο 60 έως 70%, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του Παν/μίου Πειραιά. 77% των ελλήνων εφοπλιστών δηλώνουν μεν ευχαριστημένοι με την ποιότητα των εργασιών στο Πέραμα, ωστόσο προτιμούν να στέλνουν τα πλοία τους για επισκευές στην Τουρκία, στην Κορέα και στην Κίνα, λόγω μικρότερου κόστους, λιγότερης γραφειοκρατίας και έλλειψης απεργιών».
«Η παρακμή των ναυπηγείων είναι ένα παράδειγμα για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όμως κανένας κλάδος, όσον αφορά την παραγωγικότητα δεν μπορεί να ‘σταθεί’ στον διεθνή ανταγωνισμό».
Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται ορισμένα οικονομικά στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα, όπως η ύφεση που προβλέπεται να αγγίξει το 4%, οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, αλλά και η αύξηση των φόρων που επηρεάζει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των πολιτών και η ανεργία που «υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 12,5% και το 2011 στο 14,3%».
«Η κατανάλωση μειώθηκε δραστικά και αυτό για μια χώρα, όπου το ΑΕΠ εξαρτάται κατά 70% από την ιδιωτική κατανάλωση, σημαίνει καταστροφή, ολόκληρη η χώρα είναι βυθισμένη σε ύφεση. Πουθενά δεν διαφαίνεται διέξοδος. Αλλά το χειρότερο είναι ότι σχεδόν κανείς δεν ελπίζει ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου