Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΕ ΓΥΑΛΙ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΑΒΕΛΗ
στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, βράδυ ώρα 8:00, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής σε γυαλί και κρύσταλλο του καλλιτέχνη Γιώργου Ταβέλη. Πρόκειται για πρωτότυπα χαρακτικά σχέδια σε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία• τα αντικείμενα είναι σε διάφορα μεγέθη και αφορούν χρηστικά και διακοσμητικά είδη.
Ο Γιώργος Ταβέλης, μέχρι τώρα ήταν γνωστός για το πάθος του στην φωτογραφική τέχνη. Τώρα ξεδιπλώνει και άλλο τάλαντο.
Το γυαλί ως υλικό υπήρχε ανέκαθεν στην φύση, σχηματισμένο από το λιώσιμο συγκεκριμένων πετρωμάτων, σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών (κυρίως μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις). Πρόκειται για τον οψιδιανό (obsidian), ένα σκούρο αδιαφανές πέτρωμα, που χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή κοσμημάτων, αγγείων, εργαλείων και όπλων. Μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί πότε και πού ξεκίνησε η παραγωγή γυαλιού από τον άνθρωπο.
Σήμερα ο καλλιτέχνης Γιώργος Ταβέλης, που να σημειωθεί είναι αυτοδίδακτος, με πολύ αγάπη και μεράκι, γι’ αυτό που δημιουργεί, χρησιμοποιεί οδοντιατρικά εργαλεία, τροχό και ακίδες διαφόρων μεγεθών από διαμάντι για να χαράξει πάνω στο γυαλί ή το κρύσταλλο.
Την τέχνη του την έχει εκφράσει σε κοινά γυαλιά, καθρέπτες και όλων των ειδών τα χρηστικά είδη, νεροπότηρα, κρασοπότηρα, τσιπροπότηρα, κούπες, κανάτες, παγωτιέρες και όπου δεν βάζει ο νούς σου. Τα θέματα που έχει επιλέξει είναι φυτά, φρούτα, ζώα, μουσικά όργανα, φιγούρες θεάτρου σκιών, πρόσωπα, νεκρές φύσεις και μοντέρνα χαρακτικά. Τα θέματά του κατόπιν παραγγελίας μπορεί να τα χαράξει, όπου θέλει ο κάθε φιλότεχνος.
Την έκθεση θα επενδύσει μουσικά ο γνωστός μας τραγουδοποιός Θανάσης Κατεργάρης, με δικά του τραγούδια και έντεχνο ρεπερτόριο.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου. Ανοικτά κάθε μέρα τις ώρες του τραίνου και τα βράδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου