Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
Διαχείριση οργανικών απορριμμάτων σε ένα αγροτικό δημοτικό διαμέρισμα
• Μια εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων σε ένα δήμο, ανεξάρτητα αν είναι υποχρεωτικό από το νόμο ή όχι, δεν μπορεί να μην αντιμετωπίζει τα οργανικά, που για την ελληνική πραγματικότητα αποτελούν το 40-60% του συνόλου των οικιακών (από τα οποία το 70% είναι κομποστοποιήσιμα, δηλαδή στο σύνολο περίπου 40%).
• Ειδικά σε ένα περιφερειακό Δήμο, η απόρριψη των οργανικών στους κάδους για μεταφορά στον ΧΥΤΑ, είναι έγκλημα. Εδώ μπορεί να γίνει συνδυασμός των οικιακών οργανικών αποβλήτων με τα οργανικά απόβλητα της γεωργικής φυτικής και ζωικής παραγωγής καθώς και των αποβλήτων των ελαιοτριβείων μαζί με τις σκόνες από τα εργαστήρια επεξεργασίας της πέτρας για την παραγωγή εξαιρετικού οργανικού λιπάσματος.
• Η προσφορότερη μέθοδος είναι: 1) οικιακή κομποστοποίηση από όσα νοικοκυριά έχουν πεισθεί και μπορούν μόνα τους να κομποστοποιήσουν τα οργανικά τους και να παράγουν λίπασμα για τον κήπο ή τις καλλιέργειές τους. 2) κομποστοποίηση σε επίπεδο Δήμου, με διαλογή στο σπίτι, χωριστή συλλογή (από όσα νοικοκυριά δεν μπορούν ή δεν έχουν πεισθεί να κάνουν μόνα τους κομποστοποίηση) και μεταφορά στις ειδικές για αυτό το σκοπό δημοτικές εγκαταστάσεις.
• Οικιακή κομποστοποίηση: σε ένα δημοτικό διαμέρισμα τα νοικοκυριά, όλα σχεδόν, έχουν κάποιο κήπο. Η διαχείριση των οργανικών μπορεί να γίνει με υποδειγματικό τρόπο. Τα οικιακά μαζί με τα άλλα οργανικά του κήπου καθώς και των πιθανών οργανικών απόβλητων των πτηνών ή ζώων (από τα μικρά κοτέτσια ή τους μικρούς στάβλους, που μπορεί να έχει κάθε νοικοκυριό) σε μικρές αυτοκατασκευασμένες εγκαταστάσεις κομποστοποίησης ή κατάλληλους για αυτό κάδους, μπορούν να μετατραπούν σε άριστο λίπασμα. Αν μάλιστα χρησιμοποιηθεί και η τεχνολογία των ενεργών-αναγεννητικών μικροοργανισμών (ΕΜ), η κομποστοποίηση επιταχύνεται και μέσα σε 2 μήνες έχουμε έτοιμο για χρήση λίπασμα με επιπλέον πλεονέκτημα την εξαφάνιση των δυσάρεστων οσμών (έτσι δεν θα υπάρχει και πιθανό παράπονο του γείτονα).
• Ειδική περίπτωση είναι τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες της περιοχής, όπου το πρόβλημα των οργανικών οξύνεται. Θα πρέπει να πεισθούν (;) να εφαρμόσουν την οικιακή κομποστοποίηση οπωσδήποτε(μπορούν έτσι να κάνουν εξοικονόμηση στα λιπάσματα για τα φυτά του κήπου και τα συνήθως πολλά λουλούδια τους.
• Η δική μας εμπειρία: Εδώ και 15 χρόνια ζούμε σε μικρό αγρόκτημα έξω από το χωριό. Καλλιεργούμε με βιολογικό τρόπο οπωροφόρα και εκτρέφουμε πουλερικά και κουνέλια. Κάνουμε ανακύκλωση όλων των οργανικών υπολειμμάτων από τα οικιακά(1) μέχρι και τις κοπριές σε μικρή ιδιοκατασκευασμένη εγκατάσταση, παράγοντας το απαραίτητο για την καλλιέργεια του κτήματος οργανικό λίπασμα, χωρίς να έχουμε επιπλέον εισροές. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο χρησιμοποιούμε ΕΜ ψεκάζοντας τις κοπριές στα κοτέτσια και το στάβλο καθώς και τα προς κομποστοποίηση υλικά και έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και ως προς το χρόνο και ως προς την ποιότητα της κομπόστας, καθώς επίσης έχουμε απαλλαγεί από τις δυσάρεστες οσμές και τις μύγες.
• Δημοτική κομποστοποίηση: για όσα νοικοκυριά δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η θέληση για οικιακή κομποστοποίηση, τη διαχείριση την αναλαμβάνει ο δήμος. Αυτά θα πρέπει να πεισθούν να κάνουν μόνο τη διαλογή των κομποστοποιήσιμων οργανικών τους στο σπίτι και να τα τοποθετούν στους αντίστοιχους, για οργανικά, κάδους του δήμου. Στη συνέχεια ο δήμος μαζεύει τους γεμάτους κάδους και τους αδειάζει στην εγκατάσταση κομποστοποίησης που θα πρέπει να έχει κατασκευάσει. Εκεί τα ανακατεύει και με τα άλλα υλικά κομποστοποίσης που συγκεντρώνει από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από ελαιοτριβεία, από εργαστήρια κοπής πέτρας και λατομεία της περιοχής (σκόνες πετρωμάτων, που είναι πολύ χρήσιμες για ένα οργανικό λίπασμα). Παράγεται έτσι ένα πλήρες λίπασμα, το οποίο και διαθέτει στους αγρότες της περιοχής. Έτσι μπορεί να εξασφαλίσει και κάποια έσοδα και να προωθήσει την βιοκαλλιέργεια στη περιοχή. Και εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των ΕΜ με όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν και πιο πάνω.
• Επειδή σε περιφερειακούς δήμους, δεν υπάρχει συνήθως κεντρικό αποχετευτικό σύστημα και βιολογικός καθαρισμός, αλλά σηπτικοί βόθροι για τα λύματα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι ΕΜ και για την επεξεργασία των λυμάτων στους βόθρους. Τα λύματα θα ελαττώνονται, τα νερά τους θα καθαρίζονται και δεν θα περιέχουν κολοβακτηρίδια όταν καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ δεν θα μυρίζουν άσχημα οι βόθροι (το εφαρμόζουμε ήδη στο δικό μας βόθρο)(2). Το πρόβλημα των βόθρων είναι περισσότερο οξυμένο στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες, όπου εκτός από τα λύματα από τις τουαλέτες καταλήγουν και τα νερά από τις κουζίνες τους, τα οποία περιέχουν πολλά λίπη. Αυτά στη συνέχεια στερεοποιούνται στο σύστημα αποχέτευσής τους με αποτέλεσμα δυσάρεστες οσμές. Με χρήση των ΕΜ στην αποχέτευση μπορούν να απαλλαγούν από αυτές
• Αν καθιερωνόταν σε ένα τέτοιο περιφερειακό δήμο το σύστημα που περιγράφηκε πιο πάνω για τα αντίστοιχα απορρίμματα θα είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
1) μείωση των απορριμμάτων για παραπέρα διαχείριση
2) μείωση των εξόδων διαχείρισης
3) μείωση-κατάργηση των χημικών λιπασμάτων και προώθηση της βιοκαλλιέργειας στην περιοχή
4) βελτίωση του περιβάλλοντος-κινητοποίηση των κατοίκων
(1) Ακόμα και των μαγειρεμένων υπολλειμμάτων, τα οποία τρώνε τα σκυλιά-γάτες-κότες. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και οι άλλοι δημότες με το να διαθέτουν και τα μαγειρεμένα τους έξω απο την αυλή τους σε κάποιο δοχείο, για τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες, που έτσι και αλλιώς τρέφονται απο τους κάδους, διασκορπίζοντας μάλιστα τα σκουπίδια τους στους δρόμους.
(2) Οι ΕΜ καταστέλλουν τη δράση των σαπρογενών-σηπτικών βακτηρίων, που προκαλούν τη σήψη των απορριμμάτων και βοηθούν στη διαδικασία της ζύμωσής τους. Επιταχύνουν την αποσύνθεση και ελαττώνουν τον όγκο των στερεών, προλαμβάνουν τις οσμές και τη μόλυνση, ενώ παράλληλα καθαρίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού καθιστώντας το ακίνδυνο για τον υδροφόρο ορίζοντα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εισάγονται στους σωλήνες αποχέτευσης απο τα στόμια της κουζίνας, της μπανιέρας, του πλυντηρίου, της τουαλέτας κ.λ.π. και δρουν σαν αποσμητικό για το σπίτι απο τη μια και σαν καθαριστικό των λυμάτων που καταλήγουν στους βόθρους απο την άλλη. Βέβαια μπορούν να προστεθούν και απευθείας στους βόθρους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου