Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010
Ιδιώτες και στο νερό!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΑΤ΄ ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κ. Τζανακούλης:Να ξεχάσουν τις ΔΕΥΑΜ. Ταμήλος: Δεν είναι ιδιοκτησία του κράτους για να το πουλήσει
Του Γιώργου Μακρή (Ελευθερία Λάρισας)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010
Τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση – φυσικά με τις ευλογίες (αν όχι τις εντολές) της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχεδιάζει να κεφαλαιοποιήσει τους υδάτινους πόρους (φράγματα, γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, ΔΕΥΑ) και να τους εντάξει σε μια εταιρία υπό την επωνυμία «Ελληνικά Ύδατα», στην οποία θα επιδιωχθεί να ενταχθούν και ιδιώτες επενδυτές (ως το 49% των μετοχών). Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ θα το διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο αν και σε εποχή τρόικας ουδείς μπορεί να αποκλείσει και τη μελλοντική (άμεση ή κεκαλυμμένη) πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Το θέμα προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί κατά κόρον και στην επικείμενη προεκλογική περίοδο αφού η – έστω και μερική - ιδιωτικοποίηση του νερού είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια καθώς και δραστικές παρεμβάσεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης αλλά και στους αρδευτικούς οργανισμούς.
ΣΧΕΔΙΟ
Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, δήμαρχος Τρικάλων κ. Μιχάλης Ταμήλος το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχει σε γενικές γραμμές ως εξής: Θα κεφαλαιοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν σχέση με το νερό (φράγματα, γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, ΔΕΥΑ, μαζί με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το τελικό ποσό θα αποτελέσει το μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικά Ύδατα», ένα ποσοστό του οποίου (μέχρι 49% σε πρώτη φάση) θα πωληθεί σε ιδιώτες.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι η εταιρία να αναλάβει τη διαχείριση των έργων και των υδάτινων πόρων σε επίπεδο χοντρικής. Δηλαδή, για παράδειγμα η ΔΕΥΑ Λάρισας θα πληρώνει στην εταιρία για να αγοράζει νερό όπως θα κάνει κι ένας αρδευτικός φορέας.
Ο κ. Μιχ. Ταμήλος θεωρεί ότι οι ιδιώτες δύσκολα θα επενδύσουν στη λιανική πώληση του νερού καθώς απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, συνεπάγεται πολλά έξοδα και δεν αφήνει κέρδη.
Δεν μπορεί να προεξοφλήσει, όμως, τι θα γίνει με την άρδευση, η οποία απορροφά το 87% του νερού στην Ελλάδα και για την οποία υπάρχει ήδη οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με την τιμολόγησή του.
Πάντως, ο ίδιος προσωπικά αλλά και η ΕΔΕΥΑ συνολικά είναι κάθετα αντίθετοι στην εμπλοκή ιδιωτών στο νερό αφού όπως δηλώνει στην «Ε» «το νερό δεν είναι ιδιοκτησία του κράτους για να κερδίζει χρήματα από την εκχώρησή του σε ιδιώτες».
Όπως διευκρινίζει, το μόνο στο οποίο μπορεί να συμφωνήσει είναι αντί να πωλείται νερό με υδροφόρες στα νησιά του Αιγαίου, να γίνουν ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης (και ηλεκτροπαραγωγής) ώστε να καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες ύδρευσης και ενέργειας.
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Το θέμα είναι, πάντως, ότι η αγορά νερού θεωρείται ελκυστική επένδυση λόγω της ανελαστικότητας της ζήτησης. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, αγγλικό περιοδικό εξειδικευμένο στους υδάτινους πόρους, επικοινώνησε με τον κ. Μιχ. Ταμήλο και του ζήτησε συνέντευξη επειδή, όπως του επισημάνθηκε, υπάρχει ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι επιχειρήσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο κι επίκειται νέα πώληση μετοχών τους σε ιδιώτες.
Στο χώρο δραστηριοποιούνται πολύ μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη όπως η γαλλική «Suez» που είναι ήδη μέτοχος της ΕΥΑΘ (συνεργάζεται με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ της οικογένειας Μπόμπολα), η γαλλική «Veolia» (συνεργάζεται με τη MIGκαι τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο) και η ισπανική «Aqualia» (συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη).
Στη μετά Καλλικράτη εποχή, εκτιμάται ότι οι νέες, μεγαλύτερες λόγω συγχωνεύσεων ΔΕΥΑ (χαρακτηριστικό είναι ότι η ΔΕΥΑΛ θα συγχωνευθεί με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις Γιάννουλης και Κοιλάδας) θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι ο τζίρος της ΕΥΑΘ (80 εκατ. ευρώ) ωχριά μπροστά στον τζίρο των ΔΕΥΑ, ενώ το τοπίο γίνεται πιο ελκυστικό αν αναλογιστεί κάποιος και τα έργα (όπως υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα, βιολογικοί καθαρισμοί) που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι αρκετοί από τους 70 μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, αξιολόγησαν τους υδάτινους πόρους ως έναν τομέα στον οποίο επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους προφανώς επειδή διαβλέπουν υψηλά κέρδη (το ενδιαφέρον τους, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», εκδηλώθηκε σε γεύμα εργασίας που τους παρέθεσε προ εβδομάδων η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης).
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ:
«Θα αγοράζαμε εμείς την εταιρία
Ύδρευσης Θεσσαλονίκης!»
* «Να ξεχάσουν τις ΔΕΥΑ κυβέρνηση και ΔΝΤ, θα μας βρουν απέναντι»
Κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο εισόδου επενδυτών στις ΔΕΥΑ δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, ο οποίος μετέχει άλλωστε και στο Δ.Σ. της Ένωσης των ΔΕΥΑ.
«Θα μας βρουν απέναντι τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και το ΔΝΤ. Τις ΔΕΥΑ να τις ξεχάσουν», δηλώνει με νόημα και αποκαλύπτει ότι πρότεινε στο ΔΣ της ΕΔΕΥΑ να αγοράσει εκείνη το ποσοστό του κράτους στην Εταιρία Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που πωλείται.
«Γιατί να μην το κάναμε; Η ΕΥΑΘ είναι πολύ καλά οργανωμένη, έχει αξιόλογο δυναμικό και πολύ καλά οικονομικά στοιχεία αλλά δεν ξέρω αν μπορούσαμε βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου».
Για τον κ. Κ. Τζανακούλη το μόνο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΥΑ προκειμένου «να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους στους δημότες».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου