Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί την παραγωγή ρυζιού παγκοσμίως
Έστω και μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη επηρεάζει την παραγωγή ρυζιού στην Ασία, όπου παράγεται κατά κύριο λόγο αυτό το βασικό είδος διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αμερικανοί ερευνητές μαζί με συναδέλφους τους από τις Φιλιππίνες καθώς και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία (FAO) μελέτησαν τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη στην παραγωγή του ρυζιού έχοντας ως δείγμα 227 ρυζοκαλλιέργειες στην Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, από το 1994 έως και το 1999.
Διαπίστωσαν πως η μείωση της παραγωγής οφειλόταν κυρίως στην αύξηση, έστω και ελάχιστα, της θερμοκρασίας καθημερινά.
"Όταν η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία αυξάνεται ή όταν οι νύχτες είναι πιο ζεστές, η απόδοσης της καλλιέργειας του ρυζιού μειώνεται", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ζάροντ Γουέλς.
Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τέταρτου του αιώνα έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής ρυζιού κατά 10% - 20%.
Οι απώλειες αναμένεται να αυξηθούν όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, σύμφωνα με την έρευνα.
Το ρύζι καταναλώνεται καθημερινά από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, ενώ περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών, απασχολούνται στον τομέα αυτό.
Στην Ασία, το ρύζι αποτελεί βασικό είδος διατροφής για περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι συνάμα ανήκουν στην κατηγορία του ενός δισεκατομμυρίου φτωχότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου