Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Eνημέρωση από την Κίνηση πολιτών Πηλίου για το νερόΤα τελευταία νέα
1. Την Τρίτη 4/2 το βράδυ, γίνεται στη Δράκεια η Λαική Συνελευση του χωριού για την υπόθεση του κανονισμού άρδευσης, σύμφωνα με το αρθρο 85 του Καλλικρατικού νόμου.
Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η συνέλευση αποφασίζει με την πλειοψηφία των παρόντων, έχει δηλ αποφασιστικό χαρακτήρα. Γι αυτό και την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Την εφαρμογή του νόμου,επικαλεστήκαμε για πρώτη φορά στην Πορταριά (ως εκείνη τη στιγμή δεν  τον γνωρίζαμε) και έκτοτε τον επιβάλλαμε σε όλα τα χωριά αφού τα τοπικά συμβούλια ξέρανε σίγουρα αλλά δεν ήταν διατεθειμένα να παραχωρήσουν δικαιώματα στους πολίτες... Και ο Δήμαρχος φυσικά το ξέρει!
2. Την προηγούμενη Τρίτη έγινε λαϊκή συνέλευση στη Μακρινίτσα και εκεί συνέβησαν πολλά, ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά. Το κυρίαρχο θέμα ήταν το νερό σε όλες του τις εκδοχές.  Ο τοπικός πρόεδρος, παίζοντας από καιρό το παιχνίδι της δημοτικής αρχής, βάφτισε τη συνέλευση απολογιστική (1η φάση!!!) και κάλεσε τους αντιδημάρχους καθαριότητας και τεχνικών έργων για συμπαράσταση και κυρίως ...ροκάνισμα του χρόνου. Ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού παραβρέθηκαν  για το νερό. Το ροκάνισμα του χρόνου πέτυχε εν μέρει, γιατί ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει τους προεκλογικούς λόγους επί παντός επιστητού και κάποιοι ηλικιωμένοι αποχώρησαν. "Εν μέρει" γιατί  οι κάτοικοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έδειξαν την αγανάκτησή τους και επικέντρωσαν τη συζήτηση στο νερό στην οποία εκφράσανε την αντίθεσή τους στον κανονισμό άρδευσης,  στην εισπρακτική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ και στην πολιτική των εκβιασμών και των προστίμων. Οταν ζητήθηκε από τους κατοίκους να πεί δυο λόγια ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών που είναι και δικός τους εκπρόσωπος, έγινε χαμός κυριολεκτικά, με τους αιρετούς και τους αντιδημάρχους να ωρύονται με το επιχείρημα ότι δεν είναι κάτοικος του χωριού και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα να ...ομιλεί!. Δεκάδες ήταν οι κάτοικοι που αντέδρασαν με οργή και μετά από ένα δεκάλεπτο έντασης επιβλήθηκε το αυτονόητο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Τελικά σχεδόν ομόφωνα απορρίφθηκε ο κανονισμός, ζητήθηκε η επιστροφή της διαχείρισης της άρδευσης στο Δήμο και πιο συγκεκριμένα στις τοπικές κοινότητες δηλ στο παλιό  καθεστώς. Με σχετική πλειοψηφία ψηφίστηκε το "υποχρεωτικό" της σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης αλλά ζητήθηκε να αρθεί η απειλή των προστίμων σε όσους δεν μπορούν να συνδεθούν. Για το πόσιμο  νερό ψηφίστηκε η επιστροφή στην εφάπαξ κάθε χρονιά πληρωμής με το τιμολόγιο που ίσχυε προ Καλλικράτη.
3. Οι καλλιεργητές του Αγίου Γεωργίου  Βόλου αποφάσισαν σε λαική συνέλευση την απόρριψη του κανονισμού και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς,
4. Θυμίζουμε ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει συνελεύσεις στο Φυτόκο, στον Άγ.Βλάσσιο, στην Πορταριά και στις Σταγιάτες  ενώ εκκρεμούν συνελεύσεις στα υπόλοιπα,λίγα, χωριά
5. Μετά και από τη λαική συνέλευση στη Δράκεια θα συνεδριάσει η Συντονιστική επιτροπή, να κάνει μια αποτίμηση και να συζητήσει το νομικό θέμα της υπόθεσης στο οποίο υπάρχει έντονη κινητικότητα από μέρους της Κίνησης Πολιτών
6. Θυμίζουμε επίσης
ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΣΤΑΓΩΝΕΣ" ΤΗΣ ΝΕΛΛΗΣ ΨΑΡΡΟΥ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου