Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Eνημέρωση από την Κίνηση πολιτών Πηλίου για το νερό



Τα τελευταία νέα
1. Την Τρίτη 4/2 το βράδυ, γίνεται στη Δράκεια η Λαική Συνελευση του χωριού για την υπόθεση του κανονισμού άρδευσης, σύμφωνα με το αρθρο 85 του Καλλικρατικού νόμου.
Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η συνέλευση αποφασίζει με την πλειοψηφία των παρόντων, έχει δηλ αποφασιστικό χαρακτήρα. Γι αυτό και την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Την εφαρμογή του νόμου,επικαλεστήκαμε για πρώτη φορά στην Πορταριά (ως εκείνη τη στιγμή δεν  τον γνωρίζαμε) και έκτοτε τον επιβάλλαμε σε όλα τα χωριά αφού τα τοπικά συμβούλια ξέρανε σίγουρα αλλά δεν ήταν διατεθειμένα να παραχωρήσουν δικαιώματα στους πολίτες... Και ο Δήμαρχος φυσικά το ξέρει!
2. Την προηγούμενη Τρίτη έγινε λαϊκή συνέλευση στη Μακρινίτσα και εκεί συνέβησαν πολλά, ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά. Το κυρίαρχο θέμα ήταν το νερό σε όλες του τις εκδοχές.  Ο τοπικός πρόεδρος, παίζοντας από καιρό το παιχνίδι της δημοτικής αρχής, βάφτισε τη συνέλευση απολογιστική (1η φάση!!!) και κάλεσε τους αντιδημάρχους καθαριότητας και τεχνικών έργων για συμπαράσταση και κυρίως ...ροκάνισμα του χρόνου. Ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού παραβρέθηκαν  για το νερό. Το ροκάνισμα του χρόνου πέτυχε εν μέρει, γιατί ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει τους προεκλογικούς λόγους επί παντός επιστητού και κάποιοι ηλικιωμένοι αποχώρησαν. "Εν μέρει" γιατί  οι κάτοικοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έδειξαν την αγανάκτησή τους και επικέντρωσαν τη συζήτηση στο νερό στην οποία εκφράσανε την αντίθεσή τους στον κανονισμό άρδευσης,  στην εισπρακτική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ και στην πολιτική των εκβιασμών και των προστίμων. Οταν ζητήθηκε από τους κατοίκους να πεί δυο λόγια ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών που είναι και δικός τους εκπρόσωπος, έγινε χαμός κυριολεκτικά, με τους αιρετούς και τους αντιδημάρχους να ωρύονται με το επιχείρημα ότι δεν είναι κάτοικος του χωριού και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα να ...ομιλεί!. Δεκάδες ήταν οι κάτοικοι που αντέδρασαν με οργή και μετά από ένα δεκάλεπτο έντασης επιβλήθηκε το αυτονόητο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Τελικά σχεδόν ομόφωνα απορρίφθηκε ο κανονισμός, ζητήθηκε η επιστροφή της διαχείρισης της άρδευσης στο Δήμο και πιο συγκεκριμένα στις τοπικές κοινότητες δηλ στο παλιό  καθεστώς. Με σχετική πλειοψηφία ψηφίστηκε το "υποχρεωτικό" της σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης αλλά ζητήθηκε να αρθεί η απειλή των προστίμων σε όσους δεν μπορούν να συνδεθούν. Για το πόσιμο  νερό ψηφίστηκε η επιστροφή στην εφάπαξ κάθε χρονιά πληρωμής με το τιμολόγιο που ίσχυε προ Καλλικράτη.
3. Οι καλλιεργητές του Αγίου Γεωργίου  Βόλου αποφάσισαν σε λαική συνέλευση την απόρριψη του κανονισμού και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς,
4. Θυμίζουμε ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει συνελεύσεις στο Φυτόκο, στον Άγ.Βλάσσιο, στην Πορταριά και στις Σταγιάτες  ενώ εκκρεμούν συνελεύσεις στα υπόλοιπα,λίγα, χωριά
5. Μετά και από τη λαική συνέλευση στη Δράκεια θα συνεδριάσει η Συντονιστική επιτροπή, να κάνει μια αποτίμηση και να συζητήσει το νομικό θέμα της υπόθεσης στο οποίο υπάρχει έντονη κινητικότητα από μέρους της Κίνησης Πολιτών
6. Θυμίζουμε επίσης
ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΣΤΑΓΩΝΕΣ" ΤΗΣ ΝΕΛΛΗΣ ΨΑΡΡΟΥ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου