Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτη νίκη στο ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία των σπόρων


Ένα βήμα κατά του ελέγχου της τροφής από τις πολυεθνικές έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος υπερψήφισε σήμερα την τροπολογία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτων Αρσένη για την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους ευρωπαίους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους πολυεθνικών εταιρειών...
http://tvxs.gr/news/diatrofi/proti-niki-sto-eyrokoinoboylio-gia-tin-eleytheria-ton-sporon




Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την εμπορία σπόρων
Βρισκόμαστε σήμερα σε μια σημαντική στιγμή για τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης, με την προτεινόμενη ψήφιση του νέου Κανονισμού της ΕΕ που θα ρυθμίζει το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό. Ο νέος Κανονισμός 2013/0137(COD), ο οποίος προτάθηκε στις 6 Μαΐου 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.


Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα στις 18 Φεβρουαρίου. Οι τελικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια προβλέπονται για το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περί τις 1400 τροπολογίες από τις πολιτικές ομάδες, πολλές από τις οποίες προτείνουν τη συνολική απόρριψη της πρότασης, για διάφορους λόγους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το λόμπι της βιομηχανίας σπόρων πιέζει έντονα την Επιτροπή να μη στείλει προς κρίση την πρόταση της αναθεώρησης στο Ευρωκοινοβούλιο και να τη δεχτεί.


 
Ο νέος νόμος που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για το εμπόριο σπόρων κηρύσσει παράνομο να αναπτυχθούν, να αναπαραχθούν ή να ανταλλαχθούν σπόροι προς σπορά κηπευτικών ή δέντρων, που δεν έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από τον Οργανισμό Φυτικών Ποικιλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να καταβάλλεται ένα ετήσιο τέλος, γύρω στις 3.500 ευρώ για μία και μόνο ποικιλία ώστε να παραμένουν οι ποικιλίες στον κατάλογο. Εάν το τέλος δεν καταβληθεί, οι σπόροι αφαιρούνται από τον κατάλογο και αυτομάτως απαγορεύεται η καλλιέργειά τους. Είναι αδιανόητο, αλλά συμβαίνει. Με τον νόμο αυτό καταργούνται οι ποικιλίες και ανοίγει ο δρόμος στις πολυεθνικές να βιομηχανοποιήσουν την αγροτική παραγωγή, προωθώντας βεβαίως μεταλλαγμένα προϊόντα.

Διότι ποιος παραγωγός είναι σε θέση να καταβάλλει το απαιτούμενο τέλος κάθε χρόνο; Στην ουσία ο νέος νόμος της Ε.Ε. δίνει το δικαίωμα στις πολυεθνικές εταιρείες να καθορίζουν την καλλιέργεια κατά το δοκούν, μακριά από ποικιλίες και παραδοσιακή παραγωγή προϊόντων. Αυτό σημαίνει κατάργηση της πολυποίκιλτης αγροτικής παραγωγής και άμεση στροφή προς τις μονοκαλλιέργειες που οδήγησαν πολλές παραδοσιακά αγροτικές χώρες στον μαρασμό της υπαίθρου και στην ερήμωση της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου