Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Για την έξοδο από το ευρώ, την υποτίμηση της νέας δραχμής, τον πληθωρισμό κ.λπ.

Καταρχήν η βασική μας θέση για την Ελλάδα, στα πλαίσια του προτάγματος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης, είναι ότι θα χρειασθεί να  αρνηθούμε τη θέση που έχει σήμερα η χώρα στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης και άρα και στα πλαίσια της συγκεκριμένης Ε.Ε.

Αυτή η έξοδος αφορά στην οικονομία της, της οποίας ο μοχλός θα είναι ο τομέας της κοινωνικής-αλληλέγγυας-συνεργατικής οικονομίας των αναγκών και της εγγύτητας, που θα στηρίζεται κυρίως στη κοινή χρήση και όχι ατομική κτήση των μέσων παραγωγής, καθώς και στη κατανάλωση των κοινωνικών αγαθών.  Τα πλεονάσματα που θα έχει μια τέτοια οικονομία δε θα συσσωρεύονται ατομικά με τη μορφή χρήματος, αλλά θα αποφασίζεται από τις συνελεύσεις των συνεταιρισμένων παραγωγών και των μελών των συνεργατικών, καθώς και των ομόσπονδων και συνομόσπονδων θεσμισμένων συνελεύσεων, σε ποια κοινωνικά και οικολογικά προγράμματα θα επενδύονται, σύμφωνα με το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που θα έχει επιτευχθεί....
περισσότερα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου