Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Τα Νέα του Πελίτη

Κυκλοφόρησε από το Σεπτέμβριο του 2013 το 13ο τεύχος, του βασικού έντυπου του Πελίτι "Κατά Τόπους Αγροκτήματα..." Η φετινή έκδοση είναι πιο μικρή σε όγκο, 232 σελίδες για να είναι πιο εύχρηστη. Παρουσιάζει το Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Ντόπιων Ποικιλιών και των Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων, Κατά Τόπους Αγροκτήματα. Το φετινό αφιέρωμα έχει θέμα την "Καλλιέργεια Λαχανικών για Σπόρο". Τιμή 7 ευρώ.

Μέσα στο 2013 το Πελίτι συμμετείχε ενεργά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στη μάχη των κοινωνικών κινημάτων για την βελτίωση της νέας πρότασης της Κομισιόν για νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σχετικά με την εμπορική διακίνηση του Πολλαπλασιαστικού Υλικού (σπόροι, βολβοί κλπ). Ήρθαμε σε επαφή με τους ευρωβουλευτές που είναι μέλη των αρμόδιων επιτροπών (γεωργίας και περιβάλλοντος) και τους παρουσιάσαμε τα προβλήματα που δημιουργεί το σχέδιο νόμου. Οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για το πολλαπλασιαστικό υλικό, δυστυχώς υποστηρίζουν κυρίως τη μεγάλη σπορο- βιομηχανία και δεν ευνοούν την αγροτική βιοποικιλότητα. Δηλαδή δεν στηρίζουν τους ελεύθερους δικαιωμάτων αγροτικούς σπόρους, αυτούς που μας εξασφαλίζουν τη διατροφική μας ασφάλεια και ανεξαρτησία. Επίσης οι προτάσεις αυτές, απαγορεύουν στα κράτη μέλη να κάνουν προσαρμογές για τις δικές τους ιδιαιτερότητες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τη χώρα μας. Αυτή την εβδομάδα, 8 ευρωβουλευτές εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, έχουν καταθέσει πρόταση για επιστροφή της πρότασης προς την Κομισιόν ώστε να γίνουν ριζικές αλλαγές πριν να προχωρήσει για ψηφοφορία στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Εναλλακτικά, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών από εκείνους που μετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές, εκ των οποίων άλλοι δύο Έλληνες, προτείνουν πληθώρα τροπολογιών προς την κατεύθυνση της προστασίας της αγροτικής βιοποικιλότητας. Όλα αυτά είναι μια μεγάλη νίκη των κινημάτων της Ευρώπης και του Πελίτι. Μπορείτε να δείτε τη Διακήρυξη της Βιέννης που συντάχθηκε από τις οργανώσεις της Ευρώπης με τη δική μας συμμετοχή. Σας προτείνουμε να υπογράψετε και την Εκστρατεία για την Ελευθερία των Σπόρων. Στις αρχές του 2014 θα ξεκινήσει μια Ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την προτεινόμενη νομοθεσία, σε αυτή τη καμπάνια θα υπάρχει ακόμη μια πανευρωπαϊκή έκκληση για συλλογή υπογραφών που προτείνουμε να την υπογράψετε και αυτή.

Στις 26 Απριλίου του 2014 το Πελίτι οργανώνει τη 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι. Η γιορτή περιλαμβάνει ομιλίες, σεμινάρια, δράσεις για τα παιδιά, φαγητό, μουσική, χαριστικό παζάρι κλπ. Όσοι από σας θέλουν να έρθουν ως καλλιεργητές ή κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μας το κάνουν γνωστό ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Όσοι έρχεστε ως επισκέπτες δεν χρειάζεται να μας το δηλώσετε. Η είσοδος είναι δωρεάν και η διανομή των σπόρων γίνεται με κουπόνια, αντιστοιχούν 4 κουπόνια σε κάθε επισκέπτη. Η γιορτή το 2014 είναι μόνο σε εθνικό επίπεδο παρόλα αυτά όμως θα πάρει διεθνές χαρακτήρα γιατί, στις 27 Απριλίου 2014 από τη γη του Πελίτι θα ξεκινήσει το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Στόχος μας να φτάσουμε την 1η Μαΐου 2014 στη νότια Γαλλία όπου το Κοκοπελλί οργανώνει φέτος τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Στο καραβάνι θα συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες όπως η Δρ. Βαντάνα Σίβα από την Ινδία. Στη διαδρομή θα γίνονται ομιλίες και εκδηλώσεις για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο καραβάνι θα πρέπει να μας το κάνουν γνωστό ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Να σημειώσουμε εδώ ότι τις δύο τελευταίες χρονιές οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων πραγματοποιήθηκαν στη γη του Πελίτι. Η πιο πρόσφατη διοργάνωση (11, 12 και 13 Μαΐου 2013) χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου