Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Άγνοια κινδύνουΤο παιχνίδι της διαβούλευσης στις πλάτες των κατοίκων των χωριών

Στην αρχική σελίδα της ΔΕΥΑΜΒ  αναρτήθηκε ο "Νέος κανονισμός άρδευσης", μόλις πριν από μερικές μέρες. Αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης από τη δημοσίευση αυτή, είναι ότι υπάρχει ένας κανονισμός ήδη, εγκεκριμένος από το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή. 
Πρόκειται ωστόσο για παραπληροφόρηση αφού αυτές τις μέρες γίνονται συνελεύσεις στα χωριά, στο πλαίσιο διαβούλευσης την οποία οι ίδιοι οι κάτοικοι  έχουν προκαλέσει από τη στιγμή που ενημερώθηκαν τυχαία και ανεπίσημα ότι κυκλοφορεί τέτοιος κανονισμός.
Στην εφημερίδα "Θεσσαλία", στις 17 Νοεμβρίου 2013, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ από γνωστή για τις φίλα προσκείμενες προς τη δημοτική αρχή θέσεις της και καλά πληροφορημένη,ως εκ τούτου, δημοσιογράφο, με θέμα τον κανονισμό άρδευσης που δόθηκε για διαβούλευση στα τοπικά συμβούλια στα χωριά. 
Στο ίδιο άρθρο, η δημοσιογράφος αφού εμφανώς περιχαρής κούνησε το μαντήλι της στο "Οθωμανικό" δίκαιο, που διέπει ως τώρα την άρδευση στα χωριά, παρουσίασε τα κυριότερα κατά την άποψή της σημεία του κανονισμού. Το ρεπορτάζ αυτό έγινε γνωστό σε μέλη της Κίνησης μια βδομάδα αργότερα και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι εκτός από τους αντιδήμαρχους των δημοτικών ενοτήτων Πορταριά- Μακρινίτσας , Αγριάς και Αγχιάλου, σχεδόν κανένας τοπικός εκπρόσωπος δεν ήξερε το παραμικρό για την υπόθεση.
Πρώτος ρωτήθηκε, στις 25 Νοεμβρίου, ο αντιδήμαρχος Πορταριάς-Μακρινίτσας αν ξέρει για τον κανονισμό. Απάντησε θετικά και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο Πορταριάς για να κάνει τη διαβούλευση. Ρωτήθηκε γιατί δεν γίνονται λαικές συνελεύσεις στα χωριά γιαυτό το τεράστιο ζήτημα της άρδευσης και απάντησε...χαλαρά: "Σε δυο τρεις μέρες θα γίνει συνεδρίαση και μπορεί όποιος θέλει να είναι εκεί και να εκφράσει την άποψή του"!
Η μεθόδευση θυμίζει fast track διαδικασίες που εφαρμόζονται από την τρόικα και την κεντρική κυβέρνηση για να "ψεκάζουν, να σκουπίζουν και να τελειώνουν" γρήγορα με τα ξεπουλήματα που έχουν αναλάβει.
Άρχισαν ήδη συγκεντρώσεις και σχετικές συζητήσεις στα χωριά μετά από πρωτοβουλίες των κατοίκων. Στις Σταγιάτες έγινε λαική συνέλευση στις 4/12, στην Πορταριά έγινε στις 16/12  συζήτηση στο πλαίσιο του τοπικού συμβουλίου και αποφασίστηκε να γίνει λαική συνέλευση την Δευτέρα 23/12 σύντομα,  ενώ στη Μακρινίτσα θα γίνει συγκέντρωση την Πέμπτη 19/12 και την ίδια μέρα στην Άλλη Μριά. Ακολουθούν τα υπόλοιπα χωριά στα οποία οι κάτοικοι δεν είναι ακόμη επαρκώς ενημερωμένοι.
Η μεθοδολογία που ακολούθησε ως τώρα η δημοτική αρχή στο θέμα της διαβούλευσης, δημιουργεί ερωτήματα για τη σπουδή με την οποία θέλει να κλείσει το πακέτο της άρδευσης. Δυστυχώς υπάρχουν στα χωριά αιρετοί, οι οποίοι ακολουθούν πιστά αυτή την πολιτική που αφήνει απέξω τους αγρότες και τους κατοίκους γενικά των χωριών. Αμέτοχους και ανενημέρωτους έως νυχτωμένους.
Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει και στείλει στην ΔΕΥΑΜΒ  τη διαβούλευση, χωρίς να γνωρίζει κανείς το παραμικρό! Γιαυτό και στη συγκέντρωση που πρόκειται να γίνει στο χωριό τους δηλώνουν από τώρα "απουσία" για να γλυτώσουν προφανώς το κράξιμο.
Όσο για την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΜΒ, οι κατα τα άλλα λαλίστατοι και επιθετικοί διευθυντάδες της επιχείρησης, καλούνται να  απομακρύνουν το δημοσίευμα περί νέου κανονισμού άρδευσης άμεσα και να το αντικαταστήσουν με "Προσχέδιο ή σχέδιο κανονισμού άρδευσης" με δυνατότητα έκφρασης γνώμης των ενδιαφερομένων για τουλάχιστον ένα μήνα,  αν θέλουν έστω  να φαίνονται ακόμη και όταν δεν είναι....
Όσο για το περιεχόμενο του κανονισμού, οι μέχρι τώρα ενστάσεις καλύπτουν σχεδόν όλα τα άρθρα.
Μετά τις συγκεντρώσεις και τις συνελεύσεις και ενόψει προφανώς συζήτησης και απόφασης στο πλαίσιο του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, θα παρουσιάσουμε τα σημεία στα οποία θα έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις καθώς και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου