Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ελεύθερα βιβλία για ανοιχτά μυαλά και ευχές για μια δυνατή χρονιά

Υποδεχόμαστε το νέο χρόνο με συνειδητή αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά.

Η “κρίση” είναι μια ευκαιρία να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας, να αναλάβουμε υπεύθυνα και συνεργατικά το χτίσιμο ενός άλλου κόσμου, οικο-λογικού, δημοκρατικού, αλληλέγγυου και δίκαιου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αδράνεια και μεμψιμοιρίες γιατί η κατάρρευση του παλαιού κόσμου προϋποθέτει το χτίσιμο ενός καινούργιου.

Θέλοντας να συμβάλουμε σε αυτό το εγχείρημα τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μεταφράσει και εκδώσει (με άδεια creative commons) -για ελεύθερο κατέβασμα, ανταλλαγή και διανομή- τα παρακάτω βιβλία με στόχο την ενδυνάμωση του κινήματος και την προτροπή για δημιουργικές αντιστάσεις, για ενεργή μη-βίαιη κοινωνική ανυπακοή. Καλή ανάγνωση.

  - “Ο Νόμος του Σπόρου”, Navdanya - Vandana Shiva (Ηλιόσποροι, Πελίτι, BiotechWatch, 2013): http://goo.gl/OW8nsx

  - “Πέρα από το δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη: 11 άρθρα για την αποανάπτυξη”, Συλλογικό (Ηλιόσποροι, 2013): http://goo.gl/Arah29

  - "Αλλάζοντας τον κόσμο" του Manitonquat (Ηλιόσποροι, 2012): http://goo.gl/xKOgSX

  - “Μικρό εγχειρίδιο πολιτικής ανυπακοής” του Xavier Renou (Ηλιόσποροι, 2011): http://goo.gl/OqRdEq

  Εορταστικό μπόνους δύο κινηματικά ντοκιμαντέρ.

Ένα από τα εγχειρήματα μετάβασης και αποανάπτυξης της Καταλονίας από μια πολύ δραστήρια ερευνητική ομάδα υπό τον γνωστό κοινωνιολόγο Manuel Castells, που μεταφράσαμε και μεταγλωττίσαμε στα ελληνικά το 2010.

Το άλλο είναι για τα ελληνικά εγχειρήματα αποανάπτυξης, μετάβασης και αλληλέγγυας οικονομίας που έχουν αναπτυχθεί σαν απάντηση στη κρίση τα τελευταία 3 χρόνια, δημιουργήθηκε με αφορμή το 1ο εναλλακτικό φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας το 2012 και το κυκλοφορήσαμε το 2013.

Ελπίζουμε να προσφέρουν έμπνευση και συνειδητή αισιοδοξία ότι γίνονται πράγματα γύρω μας και ότι εμείς πρέπει να αποτελέσουμε μέρος της λύσης με το να συμμετέχουμε σε αυτά ή να δημιουργήσουμε άλλα δικά μας.

  - Φόρος τιμής στη Καταλονία ΙΙ (Manuel Castells - Joana Conill, ΙΝ3 ερευνητικό Ινστιτούτο του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Καταλονίας, 2010) [Μεταγλώτιση, επιμέλεια και υποτιτλισμός Ηλιόσποροι, 2010]: http://www.youtube.com/watch?v=p5ojwObQPBE

  - Ένας άλλος κόσμος [ντοκιμαντέρ Ηλιόσποροι 2013]: https://www.youtube.com/watch?v=fX8cEfV8l4U

  Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός. Λίστα κοινωνικών αντιστάσεων: http://goo.gl/YV2jVn

extra video: Μήνυμα της Dr Vandana Shiva για την Ελλάδα – 18/9/2013: https://www.youtube.com/watch?v=0avvrtVlRPo


Σας ευχόμαστε μια δυνατή χρονιά! Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!


Ηλιόσποροι, 29.12.13

Ηλιόσποροι - δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου