Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Δήμοι και ενέργεια: παραδείγματα από Ευρώπη



παραδείγματα:

·  2000 κάτοικοι του Daylesford στην Αυστραλία έχουν επενδύσει σε 2 ανεμογεννήτριες των 2MW, αρκετές για να καλύψουν την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο χωριό.
·  Πριν 10 χρόνια, το νησί Gigha στις Δυτικές ακτές της Σκωτίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα παρακμής της υπαίθρου στη Βρετανία. Όταν το 2000 ο ιδιοκτήτης του νησιού αποφάσισε να το πουλήσει, οι κάτοικοί του με τη στήριξη της κυβέρνησης της Σκωτίας έσπευσαν να το αγοράσουν οι ίδιοι και ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα αναγέννησης του νησιού που περιλάμβανε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών. Σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά στο Δημοτικό σχολείο τριπλασιάστηκαν και ο πληθυσμός του νησιού αυξήθηκε κατά 50%.
·  Το παράδειγμα του Güssing στην Αυστρία: από μια πόλη με 65% ανεργία τη δεκαετία του 80, σήμερα μια ακμάζουσα πόλη. Οι 30 διαφορετικές μονάδες ΑΠΕ στα όριά της –τις οποίες επισκέπτονται 400 τουρίστες κάθε εβδομάδα- παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει η πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου